Ο εορτασμός της εθνικής επετείου
της 25ης Μαρτίου 1821

Με λαμπρότητα και και κάθε επισημότητα εορτάσθηκε στην πόλη της Σητείας η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η επίσημη Δοξολογία για την εθνική παλιγγενεσία του 1821 τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιχής και παρουσία του Δημάρχου κ. Θεοδ. Πατεράκη, των Αντιδημάρχωνμ του Προέδρου και μελών του Δημ. Συμβουλίου, οι Διοικητές του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου Πλωτάρχης κ. Γ. Καθεκλάκης, του Αστυν. Τμήματος Αστυνόμος κ. Εμμ. Βουτυράκης, των ΤΑΕ Σητείας, του Λιμαναρχείου Υποπλοίαρχος κ. Γ. Παττακός, Διευθυντών Σχολείων και Δημοσίων Υπηρεσίων και εκπροσώπων άλλων τοπικών Αρχών Φορέων και πλήθους πιστών.


Τιμές απέδωσε η διμοιρία του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας.
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η μαθητική παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος Σύλλογοι, Σωματεία, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.), τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι προσκοπικές ομάδες και τέλος οι Οπλίτες του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και η Δημοτική Φιλαρμονική. Μετά το πέρας της παρέλασης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Sitia Beach με επίκαιρη ομιλία για τη συμβολή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και επετειακά τραγούδια από τη Χορωδία του Γενικού Λυκείου Σητεία υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Αλεξάκη


Στην Ιεράπετρα, η επίσημη Δοξολογία για την εθνική εορτή εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος και παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσ. Καλατζάκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων, στην οποία συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π. Κύριλλο Διαμαντάκη, και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και και η παρέλαση των μαθητών όλων των σχολείων, των αθλητικών σωματείων, των σχολών κρητικών χωρών, των προσκοπικών ομάδων, των Εθελοντών Σαμαρειτών και Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μοτοσυκλετιστών της ΕΛ.ΑΣ., υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας.