H Εξόδιος Ακολουθία του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου


Μέσα σε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκίνησης τελέσθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως η Εξόδιος Ακολουθία του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, ο οποίος εξεδήμησεν εις Κύριον την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, σε ηλικία 64 χρονών.
Προηγήθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, και συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Πριν την απόλυση τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος Ιεράρχου, στο οποίο μετείχαν και οι λοιποί Σεβ. Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης.


Στην Εξόδιο Ακολουθία έλαβε μέρος σύσσωμη η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ, Κορίνθου Διονύσιος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κατάρων κ. Μακάριος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ενώ συμμετείχαν και μετέφεραν τις συλλυπητήριες ευχές της Α.Θ.Π, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος ως εκπρόσωπος του Μακ. Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, ως εκπρόσωπος του Μακ. Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Τίτος Γαρεφαλάκης ως εκπρόσωπος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο Πανοσιολ. π. Δανιήλ ως εκπρόσωπος της Επισκόπου της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Σύρου, Θήρας καί Κρήτης κ. Στεφάνου.


Το πένθος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης έφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, πνευματικό τέκνο του κοιμηθέντος Ιεράρχου.
Εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των Μελών της Ιεράς Συνόδου και αναφερόμενος στο πολύπλευρο έργο και την υποδειγματική συνεργασία του εκλιπόντος Ιεράρχου. Επίσης, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου επικήδειος λόγος εκφωνήθηκε από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Γεώργιο Ατσαλάκη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, και στο τέλος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη,  Πρωτοσύγκελλο της χηρεύουσας Μητροπόλεως.


Συλλυπητήριο χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιωάννης Στεφανάκης και Χερσονήσου κ. Ιωάννης Μαστοράκης, εκ μέρους της κυβέρνησης ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμ. Θραψανιώτης, ο έτερος Βουλευτής του Νομού κ. Ιω. Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Εμμανουήλ Καβρουλάκης εκ μέρους των αποφοίτων της Ριζαρείου, ο κ. Στυλιανός Παπαλεξάνδρου ως εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Κύπρου και Κρήτης, καθώς και μέλος της οικογενείας του αοιδίμου Μητροπολίτου. Όλοι τους αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στο έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος Ιεράρχου, επισημαίνοντας τους ισχυρούς και αδιάλειπτους δεσμούς με τον Ιερό Κλήρο και το ευσεβές πλήρωμα της Μητροπόλεώς του.


Τέλος, κατ’ εξαίρεση αναγνώσθηκε το Ψήφισμα από την Τοπική Κοινότητα Καταλαγαρίου του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, γενέτειρας του αοίδιμου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η περιφορά του σκηνώματος του εκλιπόντος Αρχιερέως στην κεντρική πλατεία της Νεαπόλεως με τη συνοδεία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας και ακολούθησε η ταφή του πίσω από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας.


Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν Ηγούμενοι Μονών,  πλήθος Κληρικών και Μοναχών της Μεγαλονήσου, Δήμαρχοι και Βουλευτές των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχαήλ Καραμανλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Κων. Περάκης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πλήθος πιστών από την Μητροπολιτική περιφέρεια Πέτρας και Χερρονήσου και από άλλα σημεία της Κρήτης.