Επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια
από την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη
στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Με μεγάλη συμμετοχή των απανταχού Γεραπετριτών και των ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης, των επιστημών και του πολιτισμού τιμήθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου η μνήμη του αοιδίμου Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και ο Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εκδημία του.


Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως ξεκίνησε με τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου «Μελέτιος Μεταξάκης» κ. Γεωργίου Φανουράκη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Συλλόγου να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου Πατριάρχου Μελετίου για τα 80 χρόνια από την κοίμησή του, μετέφερε στο κοινό που κατέκλυσε τον χώρο μνήμες και παιδικά βιώματα από τη γενέτειρα του Πατριάρχου, την οποία σημάδεψε η ρηξικέλευθη και χαρισματική προσωπικότητά του, όπως μαρτυρεί και η μετονομασία του χωριού από Παρσάς σε Μεταξοχώρι στις αρχές της δεκαετίας του 1950.


Ακολούθησε η παρουσίαση του ογκώδους βιβλίου του Λουκά Παπαδάκη: «Ο Δέκατος Τρίτος Απόστολος - Πράξεις Μελετίου Μεταξάκη» από τον συντοπίτη μας Καθηγητή Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστοφόρο Χαραλαμπάκη. Με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και με τη μεταδοτικότητα του Πανεπιστημιακού δασκάλου μετέφερε επιγραμματικά στο ακροατήριο την πορεία και την ανέλιξη του αοιδίμου Μελετίου Μεταξάκη (1871-1935) από τον τότε Παρσά Λασιθίου προς τις κορυφαίες θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιτίου Κύπρου (1910-1918), Μητροπολίτης (Αρχιεπίσκοπος) Αθηνών (1918-1920), Οικουμενικός Πατριάρχης Κων/πόλεως (1921-1923) και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (1926-1935). Ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό και πολυδιάστατο εκκλησιαστικό έργο του κρητικού Πατριάρχη και σημείωσε την έμφαση που έδινε στην παιδεία, στη γλώσσα, στην κατάρτιση και επιμόρφωση του κλήρου, στην κυκλοφορία εκκλησιαστικών εντύπων, όπως προκύπτει από το αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε και δημοσίευσε ο κ. Λ. Παπαδάκης, από το οποίο ανέγνωσε επιλεγμένα τμήματα. Επίσης, ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σχέση του αοιδίμου Πατριάρχου Μελετίου με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στη σημασία προβολής του έργου του στην εποχή της ηθικής και πολύπλευρης κοινωνικής κρίσης που διανύουμε και πρότεινε την αξιοποίηση της πατρικής οικίας του στο Μεταξοχώρι.


Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Λουκάς Δημ. Παπαδάκης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν την προσπάθειά του, στάθηκε στην περί παιδείας αντίληψη του Πατριάρχου Μελετίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς την παιδεία υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και μάλιστα τραγικά» και πρότεινε τη δημιουργία Ιδρύματος Έρευνας και Μελέτης «Μελέτιος Μεταξάκης», στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι Εκκλησίες τις οποίες διακόνησε, αλλά και οι αντίστοιχοι Δήμοι και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Επίσης σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε η κ. Ελένη χήρα Γεωργίου Μεταξάκη, πρωτανιψιού του Πατριάρχου Μελετίου, η οποία δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας τον Αρχιερατικό Μανδύα, ένα ιερό Ευαγγέλιο και ένα ζέυγος δισκοπότηρα του αειμνήστου Πατριάρχου, καθώς και στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου έγγραφα ποικίλου περιεχομένου και προσωπικά αντικείμενα του που ήταν στην κατοχή της, σημειώνοντας τη μεγάλη εκκλησιαστική και εθνική προσφορά του.

 

Απονομή του Σταυρού των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου
στους Καθηγητές κ. Χριστοφόρο Χαραλαμπάκη και κ. Μιχαήλ Δερμιτζάκη

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τίμησε με την απονομή του Σταυρού των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, τους συντοπίτες μας Πανεπιστημιακούς Καθηγητές κ. Μιχαήλ Δερμιτζάκη και κ. Χριστοφόρο Χαραλαμπάκη.

 


Το πλούσιο επιστημονικό, διαδακτικό, ερευνητικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργου του Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας και πρώην Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκη παρουσιάσθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νικόλαο Τζιράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη και πολυεπίπεδη προσφορά του στον χώρο των Γεωεπιστημών και στην «επιτυχή προσπάθεια του να μεταλαμπαδεύσει στο ευρύ κοινό με εκλαϊκευτικές διαλέξεις και ευκόλως αφομοιούμενα από μη ειδικούς κείμενα γεωλογικού ενδιαφέροντος, γεωπεριβάλλοντος και γεωλογικών πολιτιστικών μνημείων, γι᾿ αυτό και επαξίως του απονεμήθηκαν μια σειρά από σημαντικές ακαδημαϊκές διακρίσεις, όπως του Επίτιμου και Ομότιμου Καθηγητή από τή Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος ανέφερε τα εξής: «Η άρτια εικόνα του πνευματικού οδηγού και του πανεπιστημιακού καθηγητού και δασκάλου δεν είναι να ηγηθεί ενός συστήματος γενικά, η ενός πνευματικού οργανισμού, αλλά η συνεχής πνευματική εγρήγορση, η άρτια κατάρτιση, η προσωπική ακεραιότητα, το υγιές εκκλησιαστικό-κοινωνικό φρόνημα, το ανεπίληπτον ήθος, το ευπροσήγορον και ταπεινόν του χαρακτήρος, η οικογενειακή και κοινωνική καταξίωση και ειρηνική συμβίωση.


Όλα αυτά σκιαγραφούν μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσωπικότητα, ένα πρόσωπο αρχών και αξιών ζυμωμένο και βγαλμένο μέσα από τον Ευαγγελικό λόγο, την αγιοπατερική διδασκαλία, την παιδαγωγική διαδικασία, την οικογενειακή και ευρύτερη θυσιαστική προσφορά και διακονία.
Aυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά δύο μεγάλων διακεκριμένων και αναγνωρισμένων Ελλήνων επιστημόνων, των κ.κ. Μιχαήλ Δερμιτζάκη και Χριστοφόρου Χαραλαμπάκη. Ο ένας διαπρεπής καθηγητής Γεωλογίας ‐ Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ομότιμος σήμερα Καθηγητής της Γεωλογίας, και ο έτερος ο εξ ίσου διακεκριμένος Καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όμως, εμείς απόψε τους τιμούμε πρωτίστως και κυρίως ως συντοπίτες και ομογενείς, ως σάρκα εκ της σαρκός του τόπου, της ιστορίας και της παραδόσεώς μας. Και επιβάλλεται να το υπογραμμίσουμε, γιατί αποτελούν συνέχεια της μεγάλης ιστορικής μορφής που τιμούμε με την σημερινή μας εκδήλωσης, του αειμνήστου μεγάλου Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη.
Είναι ξεχωριστή τιμή για τον τόπο μας, προσδίδει όμως και ιδαίτερη τιμή σε μας, που τους τιμούμε αναγνωρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τη σοφία και τη γνώση τους αλλά κυρίως το πατροπαράδοτο ήθος και το ύφος της γόνιμης γεραπετρίτικης γης, την οποία οι γονείς τους πότισαν με δάκρυα και ιδρώτα κάθε λογής αγώνων, από μαρτυρικούς και εθνικούς μέχρι αγώνες επιβίωσης και δημιουργίας. Και ο ιδρώτας των αγώνων υπέρ της πίστεως και της πατρίδος και του τόπου καταγωγής του καθενός μας δεν χάνονται και δεν λησμονιούνται. Και είναι δώρο Θεού να αναδεικνύονται νέοι, ικανοί και άριστοι συνεχιστές σε κάθε δύσκολη εποχή πολυτάλαντοι και χαρισματούχοι, πυξία του πνεύματος και οδοδείκτες πνευματικοί, πρώτα άνθρωποι και επιστήμονες μαζί.
Είμαι βαθύτατα συγκινημένος και έμπλεως ικανοποιήσεως γιατί η Ιερά Μητρόπολή μας συνδιοργανώνει με τον Πολιτιστικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Μεταξοχωρίου «Μελέτιος Μεταξάκης» αυτήν την επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει τιμηθεί όπως θα έπρεπε. Ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης, παρεξηγημένος, δυστυχώς από πολλούς, είχε Διάκονο ως Μητροπολίτης Αθηνών τον μετέπειτα επίσης Μεγάλο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος υπήρξε πνευματικό τέκνο του. Ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, σε όλη τη διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του, διέσωσε από όποια έπαλξη υπηρέτησε την Εκκλησία του Χριστού όλα τα κάστρα της Ορθοδοξίας σε καιρούς χαλεπούς και δυσχείμερους για το Γένος μας. Παρέμεινε πιστός στις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας και με αγώνες αυτοθυσιαστικούς, εθνικούς, ιστορικούς και εκκλησιαστικούς απέδειξε τις υγιείς, γνήσιες και βαθειές ρίζες της κρητικής τοπικής παράδοσης, που πήρε μαζί του φεύγοντας στα ξένα και κυρίως διατήρησε άσβεστη τη φλόγα της μεγαλειώδους και ζωντανής φιλότιμης κρητικής ψυχής. Δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο της καταγωγής του, που επισκέφθηκε και ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας και επέλεξε νέους που πήρε μαζί του και σπούδασε.
Αγαπητοί συντοπίτες μας.
Πριν από είκοσι χρόνια η θεία Πρόνοια με εγκατέστησε στην ιστορική και Αποστολική αυτή Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Αμέσως εγνώρισα και εκτίμησα τα τιμώμενα πρόσωπα, με τα οποία σύντομα συνδέθηκα με ξεχωριστή φιλία. Περισσότερο όμως με εντυπωσίασαν οι ευσεβείς γονείς τους, Δημήτριος και Αικατερίνη Δερμιτζάκη και Γεώργιος και Όλγα Χαραλαμπάκη, και  η αξιόλογη οικογενειακή τους παράδοση.
Το γενεαλογικό δένδρο και των δύο τιμωμένων Καθηγητών, με τις βαθειές ρίζες της πίστεως και της ιστορίας, πράγματι απέδωσαν εύχυμους και πολύτιμους καρπούς. «Εκ των καρπών γνώσεσθε και το δένδρον». Γι’ αυτό, λοιπόν, σήμερα τιμούμε και τους μακαριστούς γονείς σας και τους οικείους σας και τους αποδίδομε τον πρέποντα σεβασμό και το αιώνιο μνημόσυνο.
Σε εσάς δε τους ελλογιμωτάτους Καθηγητές και αγαπητούς συντοπίτες μας αποδίδομε τον δίκαιο της Εκκλησίας έπαινο με την ύψιστη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, την απονομή του Σταυρού των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου, ιδρυτών της Εκκλησίας Κρήτης.
Αναγνωρίζομε τις αγωνίες και τους αγώνες σας, την επιτυχή πολύχρονη και κοπιώδη πρωτογενή έρευνά σας σε δύο διαφορετικές επιστήμες και τομείς την Γεωλογία - Παλαιοντολογία και τη Γλωσσολογία, που μπορεί φαινομενικά μεν να δείχνουν άσχετες μεταξύ τους, όμως είναι στενά συνδεδεμένες, αφού ασχολούνται με τη δημιουργία και την αρχή της κτίσεως, στην οποία ο δημιουργός Θεός όρισε Βασιλέα αυτής το κορυφαίο δημιούργημά του, τον λογικό άνθρωπο, ο οποίος προκειμένου να συνεννοηθεί με τον συνάνθρωπό του και να εκφρασθεί στον αισθητό κόσμο μιλάει κάποια γλώσσα και αρχίζει να την αποτυπώνει με σύμβολα, και ονόματα.
Απάνθισμα και κατόρθωμα υψίστης επιστημονικής και θεολογικής αξίας αποτελεί το ερμηνευτικό περισπούδαστο έργο στην Εξαήμερο του Μεγάλου Βασιλείου, που ο κ. Δερμιτζάκης προσφέρει στην επιστήμη του. Αποδεικνύει έτσι τη διαχρονική αξία της κοσμολογίας μέσα στο πλαίσιο της θεολογίας και της ανθρωπολογίας. Γιατί τόσο η θεολογική ανάλυση όσο και η επιστημονική εξετάζονται και ερμηνεύονται εντός της ιστορικής και κοινωνικής συνάφειας κάθε εποχής. Ο κ. Δερμιτζάκης απέδειξε μεθοδολογικά άρτια και επιστημονικά άριστα ότι στη θύραθεν και Πατερική Γραμματεία βρίσκονται όλοι οι παράγοντες δημιουργίας, η Γραφή, η Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη και η σύγχρονη επιστήμη.
Αυτό αποδεικνύει και ο κ. Χαραλαμπάκης ως καταξιωμένος Γλωσσολόγος που ασχολείται επιτυχώς και σε βάθος με τον ανεξάντλητο θησαυρό της νεοελληνικής γλώσσας, που ως ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται από την αρχή του κόμου μέχρι και σήμερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών του ανέθεσε ομόφωνα τον επιστημονικό συντονισμό του νέου Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία πέρυσι και περιέχει τρία εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες και 75.000 λήμματα. Αυτό νομίζω είναι και το κοινό σημείο επαφής και επιστημονικής καταξίωσης και πέραν αυτής και των δύο απόψε τιμωμένων Καθηγητών, που ασχολούνται με την αρχή της δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου.
Επιπλέον, πρέπει να υπενθυμίσομε, ότι ο κ. Δερμιτζάκης ως Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 με τη δυναμική παρουσία και τον αξιόπιστο επιστημονικό και κοινωνικό λόγο του πρωτοστάτησε και η Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προέβη ομόφωνα στην απονομή του επίζηλου και λίαν τιμητικού τίτλου του Διδάκτορος όλων των Πανεπιστημικών Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, ως πλήρη αναγνώριση της εμβριθούς και πολυδιάσταστης πνευματικής προσωπικότητας και οικουμενικής ακτινοβολίας του.
Αξιότιμοι κ. Καθηγητές,
Από σήμερα συγκαταλέγεσθε στα ικανά και διακεκριμένα μέλη της ευρύτερης οικογένειας της Εκκλησίας Κρήτης ως γνήσια αυτής τέκνα, ως σκαπανείς του πνεύματος με Ευαγγελικό λόγο, με αγιοπατερική και παιδαγωγική διδασκαλία, με επίζηλη κι υποδειγματική οικογενειακή ζωή, με διακεκριμένους συζύγους και καταξιωμένα παιδιά.
Οι Αρχιερατικές μας ευχές, η απεριόριστος τιμή και αγάπη είναι να συνεχίσετε μέχρι βαθέος γήρατος να διακονείτε λόγω και έργω όσα η δεξιά του Υψίστου υπερκπερισσού εδαψίλευσεν και πλουσίως εκόσμισεν τους θησαυρούς της σοφίας και της γνώσεως κατά το «Μακάριος άνθρωπος, ος εύρε σοφίαν, και θνητός ος είδε φρόνησιν». (Παροιμ. 10, 6-7). «Κρείσσον γαρ αυτήν εμπορεύεσθαι, η χρυσίου και αργυρίου θησαυρούς» (Παροιμ. 3,13).
Ευχόμαστε ο Πάνσοφος Θεός και Πατέρας να σας διατηρεί με ακμαίες τις σωματικές δυνάμεις, με οξύτητα πνεύματος και ήθους επιστημονικού για να συνεχίσετε να προσφέρετε στην καλλιέργεια των Γραμμάτων και των επιστημών διατηρώντας τον μακραίωνα πολιτισμό του Γένους μας, προάγοντας την Παιδεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τιμώντας την Τοπική Εκκλησία και ολόκληρη την Εκκλησία Κρήτης και την παραδοσιακή και αξιοπρεπή κοινωνία μας.
Πιστεύομε ακράδαντα ότι ο σύγχρονος κόσμος μόνο από ικανούς και σωστούς διδασκάλους μπορεί να καταστεί κοινωνία δημιουργική και αποτελεσματική. Γιατί ο κόσμος είναι στολίδι που έδωσε ο Θεός για να είναι γυμναστήριο αρετής για τον άνθρωπο κατά το Μέγα Βασίλειο «ψυχών λογικών διδασκαλείον και θεογνωσίας παιδευτήριον» (Μ. Βασίλειος, Εις Εξαήμερον 1,6).
Ευχαριστίες, τέλος, εκφράζομε:
Στον Δήμο Ιεράπετρας και στον Δήμαρχο κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη για την ένταξη της εκδήλωσης στα «ΚΥΡΒΕΙΑ» και στους συνεργάτες του στην ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. για την παραχώρηση της εξέδρας.
Στον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας και την Πρόεδρο κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη για την άψογη συνεργασία με τη Χορωδία του Συλλόγου, στον Χοράρχη κ. Ιωάννη Αρώνη και τα εκλεκτά μέλη της.
Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αναπτύξεως Αγίου Ιωάννου και τον δραστήριο Πρόεδρο κ. Νικ. Αθάνατο για την παραχώρηση των καθισμάτων.
Στον κ. Γεώργιο Τουτουδάκη για την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης.
Στον κ. Νεκτάριο Πετράκη για τη διάθεση της ηλεκτρογενήτριας για τις ανάγκες ηλεκτροδοτήσεως της αποψινής εκδήλωσης.
Στον Αρχιδιάκονο Αμβρόσιο Σκαρβέλη για το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια της εκδήλωσης.
Τέλος, ευχαριστούμε τους εκλεκτούς ομιλητές και όλους τους λοιπούς συντελεστές της εκδήλωσης».


Ακολούθησε η απονομή του Σταυρού των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου στους δύο Πανεπιστημιακούς Καθηγητές κ. Μιχαήλ Δερμιτζάκη και κ. Χριστοφόρο Χαραλαμπάκη από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο.
Ο κ. Δερμιτζάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ευγένιο και τόνισε ότι τέτοιες υψηλές διακρίσεις αποτελούν μεγάλη χαρά και τιμή για κάθε άνθρωπο του πνεύματος, καθώς αποτελούν ηθική δικαίωση της όλης πορείας του. Όμως, αυτή η τιμή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον ίδιο γιατί προέρχεται από την Εκκλησία της Κρήτης και από την Ιερά Μητρόπολη της ιδιαίτερης πατρίδας του, η οποία για εκείνον αποτελεί τον ιερότερο τόπο, καθώς γαλουχήθηκε με τα εκκλησιαστικά βιώματα που είχε στην Ενορία του Ι. Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας. Επίσης, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο, τη σύζυγό του Αθηνά και την οικογένειά του για τη στήριξη όλα τα χρόνια της ακαδημαϊκής του καριέρας.
Ο κ. Χαραλαμπάκης με τη σειρά του εξέφρασε τη βαθειά συγκίνησή του για την τιμή της απονομής του Σταυρού των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου, η οποία έρχεται να προστεθεί στο Μετάλλιο των Θυρανοιξίων του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και στη συγκινητική επιστολή που του απέστειλε ο Σεβ. κ. Ευγένιος για την κυκλοφορία του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, και η οποία διαβάστηκε στα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών. Όπως σημείωσε αυτή η διπλή τιμή οφείλεται στη γενναιοδωρία του Σεβασμιωτάτου και αφιέρωσε αυτή την ύψιστη αυτή διάκριση και τιμή στη μνήμη των μακαριστών γονέων του Γεωργίου και Όλγας, καθώς και της κατά σάρκα αδελφής του μακαριστής Φιλοθέης Μοναχής.


Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών μικρασιατικών τραγουδιών από τη Χορωδία Μικρασιατών Ιεράπετρας και υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννου Αρώνη. Με τη συνοδεία μουσικών οργάνων ερμηνεύτηκαν τα τραγούδια «Απόψι τα μεσάνυχτα», «Εβραιοπούλα», «Βασιλικός μυρίζει εδώ», «Σάλα-σάλα», «Σε καινούργια βάρκα μπήκα», «Γιατζηλαριανή» και «Στό ᾿πα και στο ξαναλέω». Έπαιξαν ο Βαγγέλης Φραγκούλης κιθάρα, ο Μανώλης Αρώνης και ο Δημήτρης Αρώνης κλαρινέτα και η Σοφία Χανιωτάκη μπεντίρ.


Στο τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε από καρδιάς τους συντελεστές της εκδήλωσης, η οποία, όπως τόνισε, μας βοήθησε όλους να συνειδητοποιήσουμε τη βαριά ιστορική και πολιτισμική κληρονομία μας που οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Επιπλέον, απένειμε Διπλώματα Τιμής στον κ. Ιωάννη Σ. Αρώνη, Πρωτοψάλτη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και Διευθυντή Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» για την επί σειρά ετών αμισθί προσφορά του για τη διάδοση της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γεώργιο Φανουράκη και στα Μέλη του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου, για την πολύτιμη προσφορά τους στην τοπική παράδοση και ιστορία όπως και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στον συγγραφέα κ. Λουκά Δ. Παπαδάκη για την πολύτιμη προσφορά του στην τοπική παράδοση και ιστορία, και γενικότερα στην επιστήμη, τις τέχνες και τα γράμματα.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Ν. Χριστοφακάκης και κ. Σ. Αναστασάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Α. Παπαδοπετράκης και κ. Εμμ. Φραγκούλης, ο Πρόεδρος κ. Ιω. Τζιρβελάκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λαμπράκης και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Μεταξοχωρίου, ο Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας, εκπρόσωπος του Βουλευτή Νομού Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκη, οι πολιτευτές του Νομού Λασιθίου κ.κ. Ι. Πευκιανάκης και Ελ. Βλάσση, ο Προϊστάμενος του Προϊστάμενος Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στην Ιεράπετρα κ. Ιω. Κοπανάκης και Διευθυντές Σχολείων της πόλεως, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Λασιθίου κ. Ν. Παπαδάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη, η Πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης κ. Γεωργία Μετινίδου-Μαρκοπούλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναπτύξεως Αγίου Ιωάννου κ. Νικ. Αθάνατος, ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Γιακουμάκης και εκπρόσωποι σωματείων και τοπικών φορέων, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Τέλος τα μέλη του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου «Μελέτιος Μεταξάκης» πρόσφεραν παραδοσιακά κεράσματα σε όλους τους παρευρισκομένους.