Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας

H εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας είχε και φέτος επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλεως της Σητείας.


Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 24 Μαρτίου, τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάστησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού και πλειάδα Κληρικών της ευρύτερης περιοχής της Σητείας  και παρέστη πλήθος των πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ομιλώντας στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο και κοσμοσωτήριο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που αποτελεί για την Εκκλησία μας κορυφαίο εορτολογικό σταθμό ως «της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις».

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 25 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα για τη μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά  και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.


Ο Σεβ. κ. Ευγένιος στην εμπνευσμένη ομιλία του μίλησε για το θεολογικό μήνυμα της εορτής του Ευαγγελισμού, κατά τον οποίο «ο Υιός του Θεού, υιός της Παρθένου γίνεται», αποτελώντας την απαρχή όλων των σωτηριωδών γεγονότων για τον άνθρωπο. Επίσης τόνισε τη σκέπη και προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου τη μακρά περίοδο της τουρκικής σκλαβιάς των Ελλήνων, αποτελώντας πάντοτε την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανευαγγελισμού της χώρας μας με τη βοήθεια των δασκάλων του Γένους, όπως συνέβαινε τα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας, οι οποίοι δίδασκαν τα χρηστά ήθη στους νέους μας.