Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
στην Ιεράπετρα

Το πρωΐ της παραμονής, παρά την κακοκαιρία, αρκετά παιδιά πέρασαν από το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως και έψαλλαν τα πατροπαράδοτα κάλαντα της πρωτοχρονιάς στον Σεβ. κ. Ευγένιο, ο οποίος τα υποδέχτηκε με πατρική αγάπη και εγκαρδιότητα.
Mέσα σ᾽ αυτήν την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών του Αγίου Δωδεκαημέρου πραγματοποιήθηκε και η τελετή κοπής της Αγιοβασιλόπιτας της Iεράς Mητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας το εσπέρας της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

 

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας, χοροστάτησε Κατά την Ακολουθία του Μεγ. Εσπερινού της εορτής της περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, και στη συνέχεια, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα.


Στο τέλος του Εσπερινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο αναπτύσσοντας την εκκλησιαστική - θεολογική έννοια του χρόνου ως ευθύγραμμης πορείας που περιέχει ακατάπαυστους χρονικούς κύκλους, που εξεικονίζουν την αιωνιότητα. Όπως υπογράμμισε ο χρόνος γίνεται «καιρός», δηλαδή ευκαιρία για την εξαγορά της αιωνιότητας. Επίσης, με αφορμή και τη συμπλήρωση εικοσαετούς Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, εξέφρασε την ανανέωση της υϊικής αφοσιώσεως και θυσιαστικής διακονίας του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως προς τον Σεπτό Ποιμενάρχη τους και ευχήθηκε μακροημέρευση και συνέχιση τους πολισχυδούς πνευματικού, ποιμαντικού και φιλανυρωπικού έργου του στη Θεόσωστο Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας».


Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους εκλεκτούς Ιερείς και Συλλειτουργούς του, τις Μοναχικές Αδελφότητες, τους Τοπικούς Άρχοντες, τους Ιεροψάλτες που ομορφαίνουν με τη συμμετοχή τους τις ιερές ακολουθίες και τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, τους Ενοριακούς Επιτρόπους και μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τους Κατηχητές, τις φιλόπτωχες Αδελφότητες και γενικότερα όλους τους συνεργάστες του εκκλησιαστικού έργου, τους μικρούς και μεγάλους δωρητές καί αφιερωτές των Ιερών Ναών και των Εξωκκλησίων, προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό πεπραγμένων της Τοπικής Εκκλησίας κατά το έτος που πέρασε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δράσεις πρωτοβουλίες της Ι. Μητροπόλεως για τη νεότητα, όπως είναι οι επισκέψεις στα σχολεία για τη διανομή ημερολογίων και της Καινής Διαθήκης, οι διοργάνωση των «Νεστορείων αγώνων» στην Ιεράπετρα και του «Γύρου της Σητείας», η διοργάνωση Κατασκηνώσεων στην Ιερά Μονή Βρυωμένου και στην Ιερά Μονή Φανερωμένης για περισσότερα από 80 παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως, η Νυκτερική Παράκκληση για τους Εξεταζομένους μαθητές των Πανελληνίων και προαγωγικών και Απολυτηρίων Εξετάσεων, τα ετήσια Χρηματικά Βραβεία στους πρωτεύσαντες μαθητές όλης της Μητροπολιτικής Περιφερείας και στους καλύτερους Ιεροσπουδαστές της Κρήτης από το Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως «Παναγία Ακρωτηριανή». Ανάφορά έγινε στο φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας, που, εκτός από το Σισίτιο σε περίπου 60 άπορους στην περιοχή της Σητείας, διένειμε 12 τόνους τρόφιμα τα Χριστούγεννα (όσπρια, δημητριακά, ζυμαρικά και κρέας) και εντός τον ημερών θα επαναλάβει τη διανομή με άλλα είδη τροφίμων. Πέρα από αναστηλωτικό έργο της συντήρησης των εκκλησιαστικών μνημείων και των ναών της τοπικής Εκκλησίας και το γνωστό εκδοτικό έργο («Άγκυρα Ελπίδος». «Νεανικά Αγγυροβολήματα» και «Κοντά στον Χριστό») με την πρόσφατη έκδοση των νέων Παρακλητικών Κανόνων «εις την Κυρίαν Δέσποιναν ημών Θεοτόκον την Φανερωμένην» και «εις την Κυρίαν Δέσποιναν ημών Θεοτόκον, την Ελεούσαν Ιεραπέτρας», ο Σεβ. Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες πνευματικής οικοδομής που προσέφερε κατά την απελθούσα χρονιά η Ι. Μητρόπολη, όπως είναι οι ομιλίες κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς της Μεγ. Τεσσαρακοστής και τα Ιερατικά Συνέδρια με ομιλητές λόγιους Κληρικούς ή διακεκριμένους Πανεπιστημικούς Καθηγητές, η Ιερά Εξομολόγηση σε Ιεράπετρα, Σητεία και Παλαίκαστρο από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυρινικήτα, οι Εκδηλώσεις των Ιεροψαλτών και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» σε Ιεράπετρα και Σητεία κ.α.


Επίσης, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε τη χειροτονία τριών νέων Κληρικών, απόδειξη ότι, παρά τη συνολική κρίση των ημερών μας, το το στελεχιακό δυναμικό της Εκκλησίας ανανεώνεται, το έργο της συνεχίζεται «και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής». Τέλος, ευχήθηκε να αξιοποιήσουμε όλοι μας κατά το θέλημα του Θεού το νέο χρόνο έχοντας ως ασφαλές υπόδειγμα τον φιλόπονο Μεγάλο Βασίλειο και την αγία βιοτή του.


Στη συνέχεια ευλόγησε και διένειμε τη βασιλόπιτα και το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως για το νέο έτος, που είναι αφιερωμένο σε ιστορικούς ναούς και τα χριστιανικά μνημεία των Ενοριών Λιθινών, Συκιάς, Κουτσουρά, Σταυροχωρίου, Ορεινού και Σχινοκαψάλων στον Ιερό Κλήρο της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, στους παρευρισκομένους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και το λοιπό εκκλησίασμα, στους οποίους ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά.


Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Εμμαν. Φραγκούλης, κ. Αργυρ. Πανταζής και κ. Χαρ. Κορνάρος, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Ν. Φρονιμάκης καί άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, οι οποίοι μαζί με όλο το εκκλησίασμα παρεκάθησαν μετά το πέρας της ακολουθίας στο Αρχονταρίκι του Ναού, όπου προσφέρθηκε κέρασμα και ανταλλάγησαν ευχές για την ανατολή του νέου έτους 2015.