Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος

κοντά στους 217 λαθρομετανάστες στη Σητεία


 
Την Τετάρτη 22 Ιουλίου o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, συνοδευόμενος από Kληρικούς της περιοχής, μετέβη στον χώρο του λιμανιού της Σητείας, όπου κατέπλευσε πλοίο με 217 λαθρομετανάστες, ανάμεσα στους οποίους περίπου 80 παιδιά και 7 έγκυες γυναίκες.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος και Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, διένειμαν στους λαθρομετανάστες μπουκάλια νερό, χυμούς και σάντουιτς, προσφορά του Κοινωφελούς ΊΙδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Ακρωτηριανή». Όλοι οι μετανάστες έλαβαν με χαρά και πολλή ανακούφιση το σακουλάκι με τα τρόφιμα από τα χέρια των Ιερέων και αρκετοί από αυτούς χαιρέτησαν τον Σεβ. κ. Ευγένιο και σε ένδειξη σεβασμού του ασπάσθηκαν το χέρι.


Την όλη επιχείρηση και τις διαπραγματεύσεις με τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι αρνούνταν επί πολλές ώρες να κατέβουν από το πλοίο, συντόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Σεφεριάδης, με την παρουσία του Δημάρχου Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκη, των Αντιδημάρχων κ. Χαραλάμπη Λεβεντέρη και κ. Λεωνίδα Τερζή, της κ. Αριάδνης Σπανάκη, νομικού εκπρόσωπου της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, ειδικού διερμηνέα, ανδρών της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, Εθελοντών Σαματειτών του Ερυθρού Σταυρού, Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ) Σητείας και άλλων εθελοντών.


Οι ίδιοι οι μετανάστες που επέβαιναν στο ακυβέρνητο σκάφος κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης ζητώντας βοήθεια ενώ στο σημείο έσπευσε φορτηγό πλοίο, σημαίας Τόγκο, στο οποίο μετεπιβιβάστηκαν για να μεταφερθούν στη Σητεία. Αρχικά οι μετανάστες αρνήθηκαν να κατέβουν στη Σητεία, ισχυριζόμενοι ότι έχουν πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για να φθάσουν στην Ιταλία.


Τελικά οι λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, αποβιβάσθηκαν από το πλοίο και πολλοί από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Σητείας, το οποίο από τον χώρο του λιμανιού είχε ξεκινήσει με ιατρούς να εξετάζει τους μετανάστες. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του Λυκείου Σητείας, προκειμένου να γίνει η αναλυτική καταγραφή τους.