Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου
στον φερώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως Ιεράπετρας

 

Με ιεροπρέπεια και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Πέμπτη 6 Αυγούστου, εορτή της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ο φερώνυμος Ενοριακός Ναός στην Κάτω Μερά (παλαιά πόλη) της Ιεράπετρας.
Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Αυγούστου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι της πόλεως.


Στην ομιλία του προς το πλήθος των πιστών που κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ναό, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη λαμπρότητα του θεϊκού  Φωτός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ι. Χριστού, σημειώνοντας ότι το Φως του Χριστού λαμβάνει κάθε χριστιανός κατά το Βάπτισμά του. Τότε πεθαίνει ο παλαιός άνθρωπος της αμαρτίας, συνθάπτεται με το Χριστό και γεννιέται ο καινός άνθρωπος, ο καθαρός από το προπατορικό αμάρτημα και τις προσωπικές του αμαρτίες του, γι᾿ αυτό φορεί τον λευκό χιτώνα. Με το Βάπτισμα ο πιστός ενώνεται με τον Χριστό που είναι το «Φως το αληθινόν», ζει στο Φως και μετά θάνατον θα δει τον Χριστό ως Φως με την ένδοξη λαμπρότητα της Μεταμορφώσεως. Αντίθετα, όπου υπάρχει απουσία του Φωτός επικρατεί πλήρη συσκότιση οπότε και ο Θεός θα βιωθεί ως «πυρ καταναλίσκον» στην άλλη ζωή. Αυτό το Φως της θείας δόξης του Κυρίου μας, του οποίου οι τρεις πρόκριτοι Μαθητές, αφού διηνοίγησαν οι πνευματικοί οφθαλμοί τους μπόρεσαν να γίνουν αποδέκτες του, ευχήθηκε να φωτίζει τη διάνοια και την καρδιά μας στις δύσκολες μέρες που ζούμε.
Ανάμεσα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα ήταν οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης και κ. Αργ. Πανταζής, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης.
Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ναό τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, η ευλόγηση των άρτων και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος κήρυξε επέικαιρα και στο τέλος ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια του φετεινού καλοκαιριού.