Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και Μνημόσυνο για τα 30 χρόνια από την εκδημία του Μητροπολίτου Πελαγονίας Νικολάου στο Ι. Ησυχαστήριο Παντάνασσας Ηρακλείου

Tην Κυριακή μετά τα Φώτα, 11 Ιανουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ιερούργησε στο καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου του Γενεσίου της Θεοτόκου Παντάνασσας Ηρακλείου και τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Πελαγονίας και Ενόπλων Δυνάμεων κυρού Νικολάου (Ξένου), κτήτορος της ιεράς Μονής, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα (30) χρόνων από την προς Κύριον εκδημία του. Ομιλητής για τη ζωή και το έργο του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Νικολάου ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος, Υποστράτηγος ε.α. και Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) π. Νήφων Αλεξίου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου που ο μακαριστός Νικόλαος ως μαθητής και φοιτητής αρίστευσε στις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως φοίτησε στη Σχολή Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου και στη συνέχεια εκάρη Μοναχός στην Ι. Μονή Πεντέλης και χειροτονήθηκε Διάκονος και Ιερέας από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Παπαδόπουλο. Έπειτα διορίστηκε Καθητητής Θρησκευτικών στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, Καθηγητής στη Σ.Ε.Α.Π. Ηρακλείου και Ιεροκήρυκας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου επί Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου. Όπως τόνισε ο π. Νήφων ως Μητροπολίτης των Ενόπλων Δυνάμεων ο μακαριστός οργάνωσε υποδειγματικά και στελέχωσε με ικανούς Κληρικούς τη Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού. Αργότερα, και μετά από πρόσκληση το πρόγραμμα αυτό οργάνωσης παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμων της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.


Πέρα από την πολύπλευρη προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα στατευμένα νιάτα της πατρίδας μας στη Σ.Ε.Α.Π. Ηρακλείου ο αοίδιμος Μητροπολίτης Πελαγονίας εργάστηκε ως Ιεροκήρυκας για τη νεότητα με ομιλίες και ποικίλες δράσεις με πλούσια κατηχητική δράση για τη μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία του τόπου. Το έτος 1972 ίδρυσε το γυναικείο Ησυχαστήριο της Παναγίας Παντάνασης και δημιούργησε ορφανοτροφείο, γηροκομείο, παιδικό και νηπιακό σταθμό ενώ παραχώρησε αίθουσα των κτηριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. Η εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Πελαγονίας το 1984 σταμάτησε το όραμά του για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Βασιλειάδας κοντά στην πόλη του Ηρακλείου και την επέκταση της άσκησης του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της αδελφότητας, η οποία συνεχίζει το έργο του στο ιερό Ησυχαστήριο.


Τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου τίμησαν με την παρουσία τους παλαιοί φοιτητές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, Καθηγητές, πνευματικά του παιδιά και συνεργάτες του στο εκκλησιαστικό έργο καθώς και πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.