Πάνδημη η πανηγυρη
της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με ιερή κατάνυξη εορτάσθηκε η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πανηγυρίσασα Ιερά και ιστορική Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Ιεράπετρας.
Η φετεινή πανήγυρη της Μονής υπήρξε πάνδημη, καθώς εκατοντάδες πιστοί από την Ανατολική Κρήτη συνέρευσαν στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης την παραμονή και ανήμερα της κορυφαίας Θεομητορικής εορτής του εκκλησιαστικού έτους. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες προσκυνητές καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου του Δεκαπνεταυγούστου και ιδιαίτερα κατά την παραμονή και ανήμερα της πανηγύρεως κατέκλυσαν το μοναστήρι για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στο χαριτόβρυτο σπηλαιώδη ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκζητώντας τις πρεσβείες και τη σκέπη της «Κυρίας Φανερωμένης».


Πολυάριθμοι ήταν και οι προσκυνητές που και φέτος περπάτησαν από τον Άγιο Νικόλαο, από την Ιεράπετρα, και από τη διακλάδωση της εθνικής οδού μέχρι και το Μοναστήρι, εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την σταθερή πίστη τους στην αμετάθετη «ελπίδα πάντων των χριστιανών» ή εκπληρώνοντας κάποιο τάμα τους προς την «Κυρία Φανερωμένη». Και φέτος πολλοί ήταν οι «δεκαπενταριστές» που διέμεναν στους ξενώνες και στα κελλιά όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, ακολουθώντας πιστά το μοναστηριακό πρόγραμμα με συμμετοχή σε όλες τις ιερές ακολουθίες του νυχθημέρου. Ιδιαίτερα έντυπωσιακή ήταν η πολυπληθής παρουσία των νέων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους προσήλθαν στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.


Το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου με πάνδημη συμμετοχή τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και ευλόγησε τους άρτους στο προαύλειο χώρο του Καθολικού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε η Συνοδική Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης προς τους Αιδεσιμωτάτους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς και τον ευσεβή λαό της Εκκλησίας Κρήτης επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. π. Κύριλλο Διαμαντάκη, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές και τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών επικαλούμενος τις πρεσβείες, τη σκέπη και τη βοήθεια της Παναγίας της Φανερωμένης.

Ανήμερα της πανηγύρεως Σάββατο 15/8 τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, ο οποίος ευλόγησε και το πλήθος των προσφερομένων άρτων, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έλαβαν μέρος ο  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, και ο υπεύθυνος της Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Παϊσιος Δερμιτζάκης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προσήλθε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και μετάλαβε των αχράντων Μυστηρίων μεγάλος αριθμός πιστών όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα πολλοί νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν με κατάνυξη στην πανήγυρη της Μονής.


Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε και την κυριώνυμη ημέρα η Συνοδική Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης προς τους Αιδεσιμωτάτους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς και τον ευσεβή λαό της Εκκλησίας Κρήτης για τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία ιδιαιτέρως εφιστά την προσοχή των πιστών στην αποφυγή των σύγχρονων πνευματικών σειρήνων και την προστασία τους από ψευδοπροφήτες και παραχαράκτες των λόγων των συχγρόνων Οσίων.
Τόσο αφ᾽ εσπέρας όσο και ανήμερα της πανηγύρεως παρέστη πλήθος πιστών από τις επαρχίες Μεραμβέλλου και Ιεράπετρας από όλο τον Νομό Λασιθίου, ανάμεσα στο οποίο ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Εμμ. Φραγκούλης και κ. Α. Παπαδοπετράκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Ν. Μιχελάκης, ο Ταξίαρχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο Διοικητής Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Μάλλιος, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης κ.α.