Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας

Με μεγάλη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Πέμπτη 11 Ιουνίου, εορτή της Σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδειν, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσης στην πόλη της Ιεράπετρας, στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής.


Το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος περιστοιχούμενος από πλειάδα Εφημερίων της περιοχής χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε επίκαιρα στο πλήθος των πιστών για την Υπεραγία Θεοτόκο.


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας ότι ακολούθησε τον δρόμο της αγάπης, της σιωπής, της ταπείνωσης, της πίστης και της υπακοής στο θέλημα του Θεού, γι’ αυτό έγινε σκεύος εκλογής Του, δοχείο της Χάριτος Του και η γέφυρα μεταξύ κτιστού και ακτίστου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θαυματουργική φανέρωση του Ύμνου «Αξιόν Εστι» προς την Υπεραγία Θεοτόκο δια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.


Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 11 Ιουνίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από πλειάδα Κληρικών της περιοχής, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη θέση της Θεοτόκου στην Ορθόδοξο Εκκλησία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πανήγυρη του Ιερού Ναού που ανηγέρθη για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής, πιστό αντίγραφο της εικόνος του Άξιον Εστί του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, την οποία μετέφεραν ως ιερό κειμήλειο στην Ιεράπετρα οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Ρεϊζντερέ κατά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Tην πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο πρ. Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Εμμ. Φραγκούλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Μικρασιάτες της πόλης και πλήθος Ιεραπετριτών, καθώς και όμιλος προσκυνητών από το Ηράκλειο.