Αρχιερατικός Εσπερινός και Μέγας Παρακλητικός Κανόνας
στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοτσυφιανής Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας

Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του τελευταίου Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο και μίλησε κατάλληλα στο εκκλησίασμα και στο τέλος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στον Ιερό Ναό Ιερό Ναό Παναγίας Κοτσυφιανής Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας.


Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επισήμανε ότι, όπως ψάλλαμε στην Παράκληση «Οι Άγιοι Πάντες μετά της Θεοτόκου ποιήσατε πρεσβείαν εις το σωθήναι ημάς», παρακαλούμε την Παναγία και όλους τους Αγίους μας να πρεσβεύουν για τη σωτηρία μας και προκειμένου να λάβουμε δύναμη για την αντιμετωση των δοκιμασιών και των θλίψεων που επιτρέπει ο Θεός στη ζωή μας. Αυτό γίνεται μόνο όταν έχουμε πίστη, δηλαδή εμπιστοσύνη στο θέλημα και τη θεραπευτική Χάρη του Θεού, όπως έπραξε η Θεομήτωρ σε όλη της τη ζωή, την οποία διήγε «εν προσευχή και νηστεία», πιστή και αφοσιωμένη στο θέλημα του Θεού. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Υπεραγία Θεοτόκος, με την απάντησή Της «ιδού η δούλη Κυρίου·γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», μας δίδαξε τον δρόμο και τον τρόπο της Θεοκοινωνίας, καθώς ο Θεός θέλει την προσωπική συμμετοχή και συγκατάθεση του ανθρώπου για τη σωτηρία του.  Τέλος, ευχήθηκε να εφαρμόσουμε αυτό κι όλοι εμείς στη ζωή μας αυτό που η Δέσποινα του κόσμου είπε και έζησε κατά τη μοναδική φορά που καταγράφεται στο Ευαγγέλιο ότι μίλησε, όταν είπε στους διακόνους στον γάμο της Κανά «ό,τι αν λέγῃ υμίν (ο Ιησούς Χριστός), ποιήσατε» (Ιω. 2,5)
Στην ακολουθία έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης και παρέστη πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικόλαος Χριστοφακάκης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργύριος Πανταζής και ο πρώην πολετευτής Ιω. Πευκιανάκης.