Ιερά Παράκληση για τους υποψηφίους
των πανελλαδικών εξετάσεων στην Ιεράπετρα

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μεγάλη συμμετοχή μαθητών τελέσθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13 Μαΐου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας η καθιερωμένη ειδική Ιερά Παράκληση για την ενίσχυση και τον φωτισμό των διαγωνιζομένων μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα 18/5 αλλά και όλων των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων ενόψει των επικείμενων ενδοσχολικών εξετάσεών τους.
Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως και συμμετείχαν οι υποψήφιοι μαθητές των Πανελληνίων Εξετάσεων, μαθητές όλων των τάξεων των Λυκείων αλλά και των Γυμνασίων της πόλεως, πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί.


Πριν από τον ειδικό Παρακλητικό Κανόνα «εις τον Δεσπότην Χριστόν υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις», ποίημα του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης κ. Ιωήλ, προηγήθηκε η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, ενώ στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος διάβασε ειδική ευχή υπέρ των διαγωνιζομένων μαθητών και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, που μοιράστηκαν στους μαθητές.


Στη σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του προς τους διαγωνιζομένους μαθητές που συμμετείχαν στην ακολουθία ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Ιερά Παράκληση απευθύνεται στον Δεσπότη Χριστό, που είναι η πηγή της γνώσεως και της σοφίας, για να καθαρίζει και να φωτίζει το νου και τη διάνοια, να ευλογήσει και να επιστηρίζει τους μαθητές κατά τη δοκιμασία των εξετάσεων, ώστε να κερδίσουν τους κόπους τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε «όποιος πιστεύει έχει ψυχραιμία και θάρρος και δεν πανικοβάλεται γιατί τον σκεπάζει και τον ενισχύει η Χάρη του Θεού. Άλλωστε, όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης «ήρθαμε σ’ αυτή τη ζωή για να δώσουμε εξετάσεις» και πράγματι όλη μας η ζωή είναι μια συνεχής εξέταση και ένας έλεγχος των πνευματικών δυνάμεων μας, αφού χωρίς συνεχή προσπάθεια και αγωνιστικό φρόνημα, αλλά και προσευχή, δεν πετυχαίνουμε τους σκοπούς μας και δεν καταξιώνεται η ζωή μας.


Τέλος, επικαλούμενος την προστασία και τη βοήθεια της Παναγίας της Ελεούσας ευχήθηκε ολόψυχα ο Πάνσοφος Θεός «ο χορηγός της σοφίας, της γνώσεως και πάντων των αγαθών και των δωρεών, ο σοφίσας τους Αυτού αγραμμάτους Μαθητάς και Αποστόλους σοφίσας» να είναι μαζί τους για να κατευθύνει και να φωτίσει όλους τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων για να αμειφθούν οι κόποι τους, να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των αγωνιούντων εκλεκτών γονέων τους και να επιτύχουν την εισαγωγή τους στις σχολές της επιλογής τους.


Ο Σεβ. κ. Ευγένιος διένειμε τον άρτο και εικόνες του σύγχρονου αγίου, Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, σε όλους τους παριστάμενους μαθητές και το λοιπό εκκλησίασμα, ενώ στους αποφοίτους της Γ´ Λυκείου και υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων έδωσε την προσφάτως εκδοθείσα Παράκληση «προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον την Ελεούσαν», την οποία συνέταξε ο Οσιολογιώτατος αγιορείτης Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, Μέγας Ὑμνογράφος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κατόπιν προτροπής του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου.