Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα
του ολοκαυτώματος των χωριών Ιεράπετρας στη Ρίζα

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και περισυλλογής τελέσθηκε στη Ρίζα Ιεράπετρας τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το μνημόσυνο των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβριο του 1943 στα χωριά Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Παρσά, Χριστός και Μάλλες Ιεράπετρας.
Στο μνημόσυνο, που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ρίζας μετά το πέρας της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι των μαρτυρικών χωριών της δυτικής επαρχίας Ιεράπετρας.


Το Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των 131 Εθνομαρτύρων των δυτικών χωριών της επαρχίας Ιεράπετρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος με την παρουσία των Αντιδημάρχων Ιεράπετρας κ. Ανδρέα Παπαδοπετράκη και κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη, εκπροσώπων του Δήμου Βιάννου, του εκπροσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Λασιθίου κ. Νικ. Δασκαλάκη και άλλων εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπου του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, του Λιμενάρχου Ιεράπετρας κ. Ιωάννου Παπαδάκη, του Διευθυντή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Ζιδιρίδη και άλλων εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού Λασιθίου.


Η ομιλία της ημέρας, για την 72η επέτειο του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών της Ιεράπετρας και των ανατολικών χωριών της Βιάννου, εκφωνήθηκε από τον κ. Μανώλη Ζερβουδάκη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρίζας. Ακολούθησε προσκλητήριο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών και των αντιστασιακών οργανώσεων, τους Προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων των μαρτυρικών χωριών της Ιεράπετρας, καθώς και από τους συγγενείς των θυμάτων. Τέλος, στη μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.