Λαμπρή και πάνδημη η πανήγυρη

του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας

Με αναστάσιμη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του ιερού Κλήρου και των πιστών της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Κυριακή 10 Μαΐου, εορτή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, ο φερώνυμος Ιερός Καθεδρικός Ναός της πόλεως της Ιεράπετρας. Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών και των τριήμερων εκδηλώσεων της πανήγυρης του ναού τέθηκαν σε προσκύνηση τεμάχια ιερών λειψάνων των Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.


Τα ιερά λείψανα έφερε από τη Σητεία το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαΐου ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σητείας, όπου και φυλάσσεται. Ύστερα από την επίσημη υποδοχή του από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και τους Εφημερίους του Ναού στην είσοδο του πανηγυρίζοντος ναού, τέθηκε σε προσκύνηση κατά την ακολουθία της Ιεράς Παράκλησης προς τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό και ακολούθησε ιερά Αγρυπνία, κατά την αγιορειτική τάξη.


Το απόγευμα του Σαββάτου 9/5 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, στον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Εὐγένιος και έλαβε μέρος πλειάδα Κληρικών της περιοχής.


Στην συγκινητική ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στον σκοπό της πορείας του ανθρώπου να συναντήσει το «ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον», το οποίο δροσίζει και ξεδιψάσει παντοτινά τις διψασμένες ψυχές με το αστείρευτο νερό της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, που καθαρίζει, δροσίζει, παρηγορεί και ζωογονεί τις ψυχές. Το αμαρτωλό σώμα και το πνεύμα της Σαμαρείτιδος γεύθηκε το «ύδωρ το ζων» και ζωογονήθηκε με την Ανάσταση του Κυρίου μας και τη διδασκαλία του λόγου Του. Οι αμαρτωλοί και τυραννικοί έρωτές της μεταποιήθηκαν σε θεϊκούς έρωτες ελεύθερης και θεραπευμένης ανθρώπινης ψυχής. Η ύπαρξή της γέμισε Χάρη και Φώς και η ζωή της έγινε ολόφωτη γιατί βαπτίσθηκε με το αληθινό όνομα Φωτεινή και αναδείχθηκε Μεγαλομάρτυς και Ισαπόστολος. Τέλος ευχήθηκε να πετύχουμε αυτή τη συνάντηση με τον Ζωοδότη Χριστό και να γίνουμε όλοι αληθινοί προσκυνητές του Θεού για να φωτισθεί ο νους και η καρδιά μας από το ανέσπερο Φως και για να αποκτήσουμε τη Θεοκοινωνία.


Ανήμερα της πανηγύρεως, Κυριακή 10 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Εφημέριοι της Ενορίας και άλλοι Κληρικοί.


Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας και προ του Αποστολικού Αναγνώσματος ο Σεβ. κ. Ευγένιος χειροθέτησε σε Αναγνώστη και Πρωτοψάλτη τον Συνταξιούχο Εκπαιδευτικό και επί εικοσαετία Ιεροψάλτη κ. Εμμανουήλ Καραλάκη ως αναγνώριση και επιβράβευση της πολύχρονης και άμισθης διακονίας του στο Ιερό αναλόγιο του πανηγυρίζοντος ναού, σημειώνοντας τη σωστή ανάγνωση και απόδοση των ύμνων και το σπάνιο ήθος του. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι στο πρόσωπο του κ. Καραλάκη η τοπική μας Εκκλησία τιμά αυτή την εύσημο ημέρα όλους τους Ιεροψάλτες της Ιεράπετρας, που πλαισιώνουν τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοση του τόπου μας που ανέδειξε σπουδαίους Ιεροψάλτες και Μουσικούς. Ο κ. Καραλάκης κατάγεται απο την μεγάλη οικογένεια του αοιδίμου Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη από το χωριό Πρασσάς (Μεταξοχώρι) επαρχίας Ιεράπετρας.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στα υψηλά μυνήματα της ευαγγελικής περικοπής της Σαμαρείτιδος υπογραμμίζοντας την ανάγκη πνευματικής λατρείας του Θεού και προσωπικής συνάντησης και κοινωνίας με τον Ιησού Χριστό. Όπως σημείωσε, σημασία δεν έχει ο τύπος και η τυπολατρία, αλλά ο τρόπος που λατρεύουμε το Θεό να είναι πνευματικός. «Ξεγελούν μερικοί τον εαυτό τους με την τήρηση ορισμένων εξωτερικών τύπων εκκλησιαστικής συμπεριφοράς, όπως είναι το να πάνε στην εκκλησία ένα πρόσφορο, άρτους, μια λαμπάδα, να ανάψουν κερί, να κάνουν καμιά λειτουργία ή λίγη νηστεία νομίζοντας ότι έτσι εξοφλούν το χρέος τους προς τον Ι. Χριστό και μάλιστα θεωρούν ότι Αυτός είναι υποχρεωμένος να τους βοηθήσει και να τους προσέξει. Όμως, σύμφωνα με τα αδιάψευστα χείλη του Κυρίου ‘‘ο λαός ούτος τοις χείλεσί με τιμά, η δε καρδία αυτών πόρρω απέχει απ’ εμού’’, γιατί όλα αυτά είναι τύπος, χωρίς ουσία, χωρίς αίσθηση και συναίσθηση, χωρίς ιερότητα, ιεροποίηση και αγιασμό. Τότε φωλιάζουν στην καρδιά μας όλοι οι ληστές των αισθησιακών επιλογών μας και διώχνουν τον Χριστό. Λείπει η απόφαση να ζητήσουν και να συναντήσουν το Χριστό στη ζωή τους. Να αγωνισθούν για τα πάθη τους, να λατρεύσουν τον Κτίστη κι όχι την κτίση. Γιατί προσωπικός πνευματικός θάνατος είναι ο χωρισμός του ανθρώπου από τον Θεό».


Πολυάριθμοι ήταν οι πιστοί όλων των ηλικιών που συνέρευσαν στον Καθεδρικό ναό της Ιεράπετρας κατά το τριήμερο της πανηγύρεως συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες και προσκυνώντας τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα. Μεταξύ άλλων στην πανήγυρη παρέστησαν ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Κων. Δερμιτζάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης και κ. Σήφης Αναστασάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Εμμ. Φραγκούλης και κ. Χαρ. Κορνάρος, η Πρόεδρος της "ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α" κα Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ν. Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμ. Πετάσης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών φορέων και αρχών.

Μετά το πέρας του μεθέορτου Αρχιερατικού Εσπερινού και την Ιερά Παράκληση, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, και οι Ιερείς, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης, παρέδωσε το Άγιο λείψανο το οποίο και παρέλαβε ο Ιερεύς π. Μηνάς Κρητικός για τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας.