Λαμπρά και πάνδημα τα Ιερά Θυρανοίξια
του Ι. Ναού Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Ενορίας Μακρυλιάς

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την πάνδημη συμμετοχή των Ενοριτών αλλά και πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας τελέσθησαν το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου τα Ιερά Θυρανοίγια του Ιερού Ναού των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και Κληρικούς της περιοχής, τέλεσε τον Αγιασμό των Ιερών Θυρανοιξίων στον αύλειο χώρο του ανακαινισθέντος ναού και στη συνέχεια χοροστάτησε κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής και ευλόγησε το πλήθος των προσφερόμενων άρτων.


Ακολούθως ο Eφημέριος της Ενορίας, Πρωτ. Ανδρέας Χατζάκης, προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, τον ιερό Κλήρο, τους τοπικούς άρχοντες και το φιλέορτο εκκλησίασμα, σημειώνοντας την καθολική συμμετοχή των χωριανών στην επανοικοδόμηση του ναού κατά τη δεκαετία του 1940 και θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν κατά τις εργασίες της οικοδόμησης αλλά και κατά την πρόσφατη ανακαίνιση του Ναού. Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ευγένιο, με την ευλογία και τις σοφές υποδείξεις του οποίου αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα στατικής επάρκειας και συντηρήθηκε εκ βάθρων ο ναός, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, για την εποπτεία της πορείας των εργασιών, τον Δήμο Ιεράπετρας για τη συνδρομή του σε διάφορους τομείς, τους ευσεβείς δωρητές, τους μεγάλους και μικρούς, επώνυμους και ανώνυμους δωρητές και συνδρομητές της αναστήλωσης, του ευπρεπισμού και του εξοπλισμού του ιερού ναού που προσέφεραν από το υστέρημά τους στις δύσκολες μέρες μας που περνά η πατρίδα μας, χωρίς τη συνδρομή των οποίων θα ήταν αδύνατη η εκ βάθρων ανακαίνιση του ναού.


Τέλος ευχήθηκε ο Παντοκράτωρ Κύριος να διαφυλάττει τον άγιον τούτον Οίκον Του ασάλευτον εις τους αιώνας, και να τον καταστήσει «λιμένα χειμαζομένων, ιατρείον παθών, καταφυγήν ασθενών, δαιμόνων φυγαδευτήριον», κατά την ωραίαν ευχή της Εκκλησίας. Και όσοι με ευλάβεια θα προσέρχονται σ  αὐτόν, να δέχονται δια των Ιερών Μυστηρίων, τον αγιασμό, την υγεία της ψυχής και του σώματος, ενίσχυση στον πολύπλευρο αγώνα τους και κάθε ευλογία στη ζωή τους. Τέλος ο π. Ανδρέας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ως ενθύμιο των Ιερών Θυρανοιξίων μία εικόνα Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του ιερού αυτού χώρου, που αποτέλεσε κατά την ἀγραφη παράδοση, Μοναστήρι-Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά και η ίδρυσή του χρονολογείται από τον 9ο αι. μ.Χ., καθώς και στο αίμα των σφαγιασθέντων Μοναχών της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ι. Μονής Αγίου Αντωνίου από τους Άραβες Σαρακηνούς, οι οποίοι κατά την περίοδο των επιδρομών τους στην Κρήτη σφαγιάσθησαν περίπου 8.000 Μοναχούς.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι: «Στην Εκκλησία δεν παλιώνει τίποτα. Αναγεννάται με τη Χάρη του Θεού απ’ την τέφρα ακόμα και τα ερείπια. Η χάρη του Θεού γεννά και αναγεννά τον άνθρωπο και μαζί μ᾿ αυτόν και τα έργα του. Τίοποτα δεν χάνεται. Μένει «εις τον αιώνα», όπως ψάλλομε «ότι εις τον αιώνα το έλεος Αυτού. Αλληλούια», όπως ψάλλομε. Η θυσία και το μαρτύριο των σφαγιασθέντων Μοναχών και λαϊκών πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της πίστεως και ξανάνθισε στον ίδιο χώρο η ίδια πίστη, η ίδια θυσία προσωπικού αγώνα και προσφορά. Μαρτυρία και απόδειξη πίστεως αληθινής «δι’ έργων ενεργουμένης». Χωρίς τα έργα η πίστη είναι νεκρά. Δεν φτάνει ένας σταυρός. Απαιτεί θυσία ζώσα, ευάρεστος στο Θεό που είναι ολόκληρη η ζωή μας. Κι αυτή τη ζωντανή πίστη μας με έργα οικοδομής Χριστού, που είναι ο κάθε ιερός ναός, γιατί έμπρακτα διδάσκει και μαρτυρεί την ύπαρξη του Θεού ανάμεσά μας, ώστε και το μνημόσυνον μας να είναι αιώνιο. Αιωνία η μνήμη των αοιδίμων κτητόρων και ανακαινιστών των ιερού τούτου ναού των Αγίων Πρωτοκορυφαίων ΑποστόλωνΠέτρου και Παύλου, που γιορτάζουμε σήμερα. Γεννά και αναγεννά η Εκκλησία του Χριστού, βαπτίζει και ξαναβαπτίζει, αγιάζει και ανακαινίζει το σπίτι και τον άνθρωπο. Γεννά ελπίδα, ότι δεν μας εγκατέλειψε ο Θεός, μάς φωτίζει και καθοδηγεί τα έργα μας. Σ’ αυτή την κοινωνική και ιδεολογική και πνευματική κρίση εμείς δεν γκρεμίζουμε, αλλά ξανακτίζουμε καί συνεχίζουμε την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Αυτή είναι η καλύτερη κληρονομιά που τους αφήνουμε. Θα το εκτιμήσουν και θα το συνεχίσουν.


Τό έργο του Θεού δεν σταματά ποτέ και κανείς δεν το ανακόπτει. Είναι Θεού έργον και γεώργιον Θεού η Εκκλησία και ο άνθρωπος». Τέλος ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε όλους τους δωρητές και συνδρομητές του έργου, τους κληρονόμους του μακαριστού Κων/νου Μαστοράκη που παραχώρησαν τον χώρο, τον εργολάβο κ. Εμμ. Κονταξάκη, τον Αναγνώστη κ. Εμμανουήλ Καββουσανάκη, για τη δωρεά του περίτεχνου ξυλόγλυπτου Τέμπου, τους δωρητές του εξοπλισμού του ναού, τους τεχνίτες, τους εκλεκτούς ιεροψάλτες και όλους όσοι παρέστησαν στην ακολουθία των Θυρανοιξίων και του Εσπερινού της εορτής.


Ανάμεσα στο πλήθος του περιεστώτος λαού ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Σ. Αναστασάκης και Ν. Χριστοφακάκης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιω. Γουλιδάκης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Μακρυλιάς.