Xειροτονία Διακόνου
στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η ιστορική και Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας.


Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού, από το παραθρόνιο κατά την κρατούσα στη Μονή τάξη, και πλειάδα Ιερομονάχων και Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον αγαπημένο μαθητή και επιστήθιο φίλο του Κυρίου, τον θεατή των αρρήτων και τον συγγραφέα του 4ου και θεολογικότερου Ευαγγελίου, των τριών Καθολικών Επιστολών και του τελευταίου βιβλίου της Καινής Διαθήκης, του προφητικού βιβλίου της Αποκαλύψεως. Ο Σεβ. αναφέρθηκε στους κυριότερους σταθμούς της ζωής του αγαπημένου μαθητού του Κυρίου και «Ευαγγελιστού της αγάπης», αρχικά κοντά Του ως ένας από τους τέσσερος πρώτους κληθέντες Μαθητές, έπειτα στην Έφεσο, αργότερα στο νησί της Αποκαλύψεως την Πάτμο αλλά και πάλι στη Μικρά Ασία ως πρώτος Επίσκοπος Εφέσου. Ήταν ο μοναδικός μαθητής που δεν υπέστη μαρτυρικό θάνατο αλλά μετέστη σε ηλικία άνω των 105 ετών, όπως η ίδια η Παναγία την οποία διακόνησε κατ᾿ εντολή του Κυρίου, αφού εκτός την παρθενία, την καθαρότητα στη σκέψη και το σώμα, την αγάπη, την πίστη και την υπακοή του, υπήρξε ο Ευαγγελιστής της τέλειας αγάπης, την οποία ο ίδιος τη βίωνε και την εκδήλωνε κυρίως στον δάσκαλό του, και παροτρύνοντας όλους μας «τεκνία αγαπάτε αλλήλους». Όπως επεσήμανε «η αγάπη είναι η ρίζα και η πηγή και η μητέρα όλων ανεξαιρέτως των αγαθών. Σαν ρίζα κάνει να βλαστήσουν άπειρα κλαδιά αρετής, σαν πηγή αναβλύζει πολλά νερά και σαν μητέρα σφίγγει μέσα στην αγκαλιά της όλους εκείνους, που καταφεύγουν σ᾽ αὐτήν», σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.


Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χειροτόνησε εις Διάκονον τον Ταξιάρχη-Εμμανουήλ Μυκωνιάτη του Ελευθερίου, απόφοιτο του Εκκλησιαστικού Λυκείου Χανίων και σπουδαστή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.


Ο νεοχειροτονηθείς, ο οποίος κατάγεται από τις Μάλλες Ιεράπετρας, προέρχεται από ευλαβή πολύτεκνη οικογένεια,  εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση και τον προσωπικό συγκλονισμό που βρίσκεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για να λάβει εκ των αγίων χειρών του Επισκόπου του τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης. Γι αυτό ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη για την αγάπη, τις πνευματικές συμβουλές και τη μεγάλη βοήθεια και όλες τις ευεργεσίες του, καθώς και όλους όσοι τον στήριξαν στη μέχρι τώρα πορεία του.


Στη συγκινητική ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, αναφέρθηκε στη σημασία της επιφοίτησεως του αγίου Πνεύματος για τους μαθητές και Αποστόλους του Χριστού, των οποίων διάδοχοι είναι οι Επίσκοποι και μέσω αυτών οι Πρεσβύτεροι και Διάκονοι.  Όπως είπε: «Μόλις ήλθε πάνω τους το άγιο Πνεύμα και βαπτίσθηκαν τότε ποτίσθηκε η ύπαρξή τους από τον ποταμό του αγίου Πνεύματος. Τότε κι αυτοί έγιναν καινούργιοι άνθρωποι. Τότε άλλαξαν κι άναψε μέσα τους ο πόθος κι η αγάπη του Χριστού. Τότε κατάλαβαν «την θείαν αλλοίωσιν» και προσπάθησαν και σ’ άλλους ν’ ανάψουν την ίδια φλόγα της αγάπης του Χριστού. Αυτό σημαίνει χειροτονία. Προσωπική Πεντηκοστή. Αυτό σημαίνει «’Εκκλησια Θεού ζώντος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α  Τιμ. 3,15). Μόνο μέσα στην Εκκλησία υπάρχει το άγιον Πνεύμα που ζωντανεύει κάθε καλοπροαίρετη ψυχή που θέλει να ζήσει μυστικά και σοβαρά τη σχέση του με τον ζωντανό Θεό. Να γεύεται το άγιον Πνεύμα, την ευώδη θεϊκή χάρη, που μεταμορφώνει τον άνθρωπο από ένα απλοϊκό και τυπικά μόνο χριστιανό σε δοχείο της θείας Χάριτος, σε χαρισματούχο διάκονο και ιερέα των μυστηρίων του Θεού. Μπορεί να είναι άνθρωποι όπως όλοι, αλλά έχουν λάβει την ειδική Ιερωσύνη από τον Μέγα Αρχιερέα Χριστό. Ζουν και διακονούν το μυστήριο της πανανθρώπινης σωτηρίας και της διαρκούς παρουσίας του Θεού. Και παρουσιάζεται σήμερα ο Χριστός σε κάθε καλοπροαίρετο αγωνιστή, σε κάθε πιστό, που κοινωνεί Σώμα και Αίμα Χριστού στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Απευθυνόμενος στον νέο Κληρικό της τοπικής μας Εκκλησίας τόνισε τα εξής: «Αυτό το μυστήριο της ζωής της Εκκλησίας και της αγάπης του Θεού στον άνθρωπο θα ζήσεις από σήμερα και μέχρι τα τέλη της ζωής σου ως πιστός και αφοσιωμένος διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού και της Ι. Μητροπόλεώς μας. Αυτή η κάθοδος του αγίου Πνεύματος τώρα τη μεγάλη ώρα της χειροτονίας σου και της ζωής σου θα σε αναδείξει γνήσιο μαθητή και διάκονο Χριστού. Γι’ αυτό πρέπει γονατιστοί όλοι να προσευχηθούμε για το νέο διάκονο, που συνειδητά εισέρχεται στην Εκκλησία του Χριστού, θυσιάζοντας κάθε αυταρέσκεια και κοσμική απόλαυση. Είναι το πολύφωτο, που θα γίνει πολυέλαιος με το φως του Χριστού.  Ο τυπικά χριστιανός μοιάζει με πολύφωτο εντυπωσιακό με στολίδια και σκαλίσματα, αλλά χωρίς το ρεύμα, το φως και το φωτισμό του αγίου Πνεύματος. Φωτίζει το άγιο Πνεύμα σε κάθε χειροτονία, ενεργεί, αγιάζει, διαλύει κάθε εφάμαρτη διάθεση και ροπή, για να γίνει ο ίδιος φως και αλήθεια και ζωή, κατά τους λόγους του Κυρίου «εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιω. 8,12), «εγώ  ειμί η αλήθεια και η ζωή» (Ιω. 14,6).


Οι άγιοι Απόστολοι «είδον και έπαθον» τα θεία. Έπασχον και εφλέγοντο από την αγάπην του Θεού. Αγραμμάτους σοφίαν εδίδαξεν το Πανάγιον Πνεύμα και αλιείς θεολόγους ανέξειξεν. Τίποτα δεν εμποδίζει τη Χάρη του Θεού να ενεργεί και σήμερα για να λειτουργεί το μυστήριον του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού, το μυστήριον της σωτηρίας όλων μας. Ψαρεύει και πάλι ο Θεός κάθε καλοπροαίρετη ψυχή. Έτσι οδήγησε από μικράς ηλικίας τα βήματά σου στην Εκκλησία Του. Σου χάρησε απλούς και σωστούς γονείς. Ανέδειξε και την αδελφή σου Ευλαβεστάτη Μοναχή. Είχες δηλ. προϋποθέσεις, τις οποίες όμως εσύ με κόπο και αγώνα προσωπικό καλλιέργησες και ηύξησες. Έκλεισες τα αυτιά σου στις σειρήνες των καιρών, που εύκολα ξεγελούν τους νέους. Έμεινες σταθερός στην πίστη σου και στην απόφασή σου να ιερωθείς. Να προσφέρεις τη ζωή σου στον Χριστό και την Εκκλησία Του.  Και τα επιβεβαιώνει όλα αυτά σήμερα η θαυμαστή και ιερή στιγμή της χειροτονίας σου.


Η εορτή της μνήμης του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστή σήμερα σου μεταδίδει τη μαθητική αφοσίωση του ηγαπημένου Μαθητή του Χριστού, την απέραντη αγάπη που ακουμπά στο στήθος του Χριστού και γεύεται τους θησαυρούς της θεϊκής στοργής, σοφίας και γνώσεως. Σου αξιοποιεί κι αναγεννά όλη σου τη ζωή για να αληθεύεις με αγάπη προς πάντας και να αυξάνεις με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο Αρχηγός της ζωής σου τώρα και πάντοτε θα είναι μόνο ο Χριστός και ο μοναδικός δρόμος στη ζωή σου η Εκκλησία Του. Μαθαίνεις να αγαπάς τον Θεό και τους ανθρώπους, γιατί μαθητής και διάκονος του Χριστού θα πει θυσία. Κι αγαπά αυτός που θυσιάζεται για τον πλησίον του, χωρίς συμφέρον, υπολογισμούς και ανταπόδοση. Έτσι καταλαβαίνουμε και βιώνουμε και μεταδίδουμε πρώτα εμείς την αγάπη του Χριστού. Γιατί είναι χρέος και αποστολή μας, αφού εκείνος πρώτος ηγάπησεν ημάς. Και συνεχίζει να χαρίζει αγάπη σ’ όσους τον αγαπούν και τον διακονούν. Γιατί τίποτα δεν κάνει τον Χριστό να χαίρεται περισσότερο «από το φιλείν και φιλείσθαι», κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Και πάλιν ο ίδιος είπε: «πας ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α   Ἰω. 4,16).


Τέλος, ο Σεβ. Ποιμενάρχης κάλεσε τον νέο ευέλπιδα κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως να εισέλεθει στη χαρά του Κυρίου Του καί να  σηκώσει τον βαρύ Σταυρό της αποστολής του, «μένοντας αμετακίνητος και σταθερός στην αγάπη του Χριστού, βιώνοντας τη Χάρη του αγίου Πνεύματος που θα συνοδεύει από σήμερα και στο εξής την προσωπική, ενοριακή και οικογενειακή του ζωή».


 Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ κατά την αρχαία παράδοση ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης χοροστάτησε από το Παραθρόνιο.
Στην πανήγυρη έψαλαν οι ιεροψάλτες και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Σητείας.


Στην πανήγυρη παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, συνοδευόμεος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Κοζυράκη,   Διοικητής Ανθυποπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης και Υπαξιωματικοί της Πολεμικής Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και πλήθος προσκυνητών της Μονής.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε ο καφές στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλο το εκκλησίασμα και στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση του μοναστηριού, όπως και μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού της παραμονής,  παρατέθηκε πλούσιο γεύμα, κατά το οποίο ο Σεβ. κ. Ευγένιος  ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες για τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη της Μονής και ευχήθηκε τα δέοντα στον φιλοξενούντα άγιο Καθηγούμενο Αρχιμ. Φιλόθεο, τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο και στους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου.