Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής
«Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στη Σητεία

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το βράδυ του Σαββάτου 19 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας.
Η εκδήλωση άνοιξε με το Απολυτίκιο της εορτής, ακολούθησε το προλόγισμα του υπευθύνου Καθηγητή του Παραρτήματος της Σχολής στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και ακολούθησαν κάλαντα των Χριστουγέννων από την παιδική χορωδία της Σχολής.


Στη συνέχεια η Χορωδία της Σχολής, που αποτελείται από τους Ιεροψάλτες της περιοχής και μαθητές της Σχολής απέδωσαν κατανυκτικούς ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου, ενώ αναγνώσθηκαν και επίκαιρα πατερικά κείμενα του Αγίου Σωφρονίου από τον κ. Νικόλαο Γιαλεσάκη.
 Ειδικότερα, η Χορωδία έψαλε τις καταβασίες των Χριστουγέννων, δοξαστικά και Ιδιόμελα καθίσματα, κοντάκια των εορτών των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, ενώ στο τέλος έψαλε και τα αρχαία κάλαντα.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος κλείνοντας την εκδήλωση συνεχάρη τον υπεύθυνο της Σχολής στη Σητεία και Χοράρχη π. Νικόλαο Αλεξάκη και τα μέλη της Χορωδίας για την υποδειγματική απόδοση των ύμνων που μάς εισάγουν με τον καλύτερο τρόπο στο πνεύμα των ημερών του Αγίου Δωδεκαημέρου. Όπως σημείωσε η πολυφωνική και μελωδική απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων του Αγίου Δωδεκαημέρου μάς βοηθά να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε βιωματικά το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, «ίνα ημείς θεοποιηθώμεν».


Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, που πρόσφερε ευχητήριες Χριστουγεννιάτικες κάρτες στον Χοράρχη και σ᾿ όλα τα μέλη της Χορωδίας, ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους καλά Χριστούγεννα και να απολαύσουν τη Γέννηση του Χριστού ως προσωπική τους ανανέωση, αγιασμό και Χάρη στην καθημερινή ζωή, τα παιδιά και τα σπίτια τους.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Ιερός Κλήρος ευρύτερης της Σητείας, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιος Γουλιέλμος, Αρχιερατικός Επίτροπος Γ΄ Αρχιερατικής Περιφερείας (Σητείας), εκπαιδευτικοί, οι γονείς των μαθητών της Σχολής και πολλά παιδιά.

βλέπε βίντεο