Συνοδική Θεία Λειτουργία και 40νθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου

 

Με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών από τη όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη τελέσθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, Συνοδική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από την εις Κύριον εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.

Το εσπέρας της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου στον τάφο αυτού, στην κρύπτη του Ιερού Επισκοπικού παρεκκλησίου του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου.

To πρωί του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και στη συνέχεια ακολούθησε η Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, κατά την οποία συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες της νήσου και έλαβαν μέρος Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι Μονών και Εφημέριοι, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων, και πλειάδα Κληρικών, Μοναχών και Μοναχουσών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος με λόγο εναργή και σαφή αναφέρθηκε σε όλη την πορεία της ζωής του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, παιδιόθεν ως  ιερόπαις, αργότερα ως Κατηχητής, στα φοιτητικά του χρόνια ως υπεύθυνος των Παιδικών Κατασκηνώσεων, ως Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα του Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., ως Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι, όταν αργότερα υπήκουσε στην προτροπή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να εγκαταλείψει τον Ακαδημαϊκό δρόμο που είχε ανοιχθεί μπροστά του, και κυρίως ως Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, όπου στα 22 χρόνια της θεοφιλούς Αρχιερατείας του “καλούσε πάντας στη ζωή της Εκκλησίας, για να εκκλησιοποιήσουν τη ζωή τους, χωρίς ποτέ να κάνει οπαδούς”.      

Εκτός από το ποιμαντορικό έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου μας, ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ευαίσθητη καρδιά, την ευστροφία, τη διεισδυτικότητα και το βάθος της σκέψης και των συναισθημάτων, την ανυπόκριτη αγάπη, την επιείκεια, την ευγένεια και τα υπόλοιπα κρυφά χαρίσματα του, υπογραμμίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό του στην Εκκλησία, που πίστευε ότι “δεν είναι το περιθώριο, αλλά η ίδια η ζωή”.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου. Ακολούθησε Τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Ποιμενάρχου μας, στο ιερό παρεκκλήσιον του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου.

Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο παρέστησαν οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, οι Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Ιω. Χατζηνάκης και Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης και Α. Πανταζής, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ιω. Γουλιδάκης και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμαν. Πετάσης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος (Ε.Α.) κ. Εμμανουήλ Πάνου, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Πλωτάρχης κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Πλωτάρχης κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ιεράπετρας Υπαστυνόμος Α΄ κ. Κων. Τζαγκαράκης, ο Δ/κτής Ασφάλειας Ιεράπετρας Υπαστυνόμος Β΄  κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο πρώην Βουλευτής κ. Μιχ. Καρχιμάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων του τόπου.