Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας

 

Με το Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που τελέσθηκε την Κυριακή 26 Ιουνίου προεξάρχοντος της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων ολοκληρώθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στην Κρήτη από τις 18 έως τις  26/6/2016.
Η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης 15/6 στο αεροδρόμιο  «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων, όπου τον υποδέχθηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιω. Αμανατίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βάμβουκας και οι λοιπές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της νήσου.


Ο Υπουργός Εξωτερικών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, περέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και οι λοιποί εννέα Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών που μετείχαν στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ανακηρύχθηκαν Επίτιμοι δημότες Κισάμου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τσατσαρωνάκειο Ίδρυμα Κισάμου, όπου  ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος παρέθεσε επίσημο δείπνο πρός τιμήν των Υψηλών Επισκεπτών.


Το Ψυχοσάββατο 19/6 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, τη παρουσία των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και των συνοδειών τους, ενώ στο τέλος τελέσθηκε Τριασάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των συμβαλλόντων στην πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

 


Το απόγευμα του Σαββάτου 19/6 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου Ηρακλείου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και οι Σεβ. Ιεράρχες της Εκκλησίας Κρήτης, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών  της Κρήτης και πλήθος κόσμου, υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών που μετείχαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τους οποίους προσφώνησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός. Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη, όπου «εδώ και δέκα μέρες χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας και είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των Ορθοδόξων».


Ακολούθησε Δοξολογία και ο Εσπερινός της εορτής της Πεντηκοστής, στο Ι. Ναό του Αγίου Τίτου, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Tην Κυριακή της Πεντηκοστής 20/6 τελέσθηκε το Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την παρουσία των Ιεραρχών και των λοιπών μελών των αντιπροσωπειών των δέκα Εκκλησιών που συμμετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, εκπροσώπων της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων καθώς και των τοπικών Αρχών.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του σημείωσε ότι «σήμερα πληρούμεθα και ημείς υπό της ίδιας εμπνεύσεως των πυρήνων γλωσσών υπό του Αγίου Πνεύματος και είμεθα μια εκκλησία εν σώμα αν και προερχόμεθα εκ διαφορετικών εθνικών γλωσσικών και πολιτισμικών παραδόσεων και καταβολών... Εντός της διαφορετικότητος μας εκάστη Ορθόδοξος Εκκλησία, αλλά και έκαστος Ορθόδοξος πιστός είμεθα ενωμένοι εις εν σώμα, έκαστος με τα ειδικά του χαρίσματα, έναντι των οποίων δεν πρέπει να υποβλέπομε τους άλλους, αλλά να χαιρόμεθα ως να είναι ειδικά μας χαρίσματα...  Αποτελούμε το μυστικό Σώμα του Χριστού και υμνούμε την Εκκλησία του Ουρανού, όπως ψάλλει το κοντάκιο της Αναλήψεως. Αυτή είναι η αποστολή της αγαθής Εκκλησίας. Κατά την εναγώνιο προσευχή του Κυρίου μας στον κήπο της Γεθσημανής παραμένει το πανανθρώπινο αίτημα μέσα σε ένα αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο... Η εκκλησιαστική ενότης μας δεν αποτελεί ομοσπονδιακή τινά ορθήν, ούτε πηγάζει από τη συσπείρωση πέριξ κάποιου ανθρωπίνου πρόσωπου... Ημείς εις την Ανατολήν δεν έχομεν Πάπα. Η ενότης μας πηγάζει και ολοκληρούται από την κοινή πίστη μας».


Το μεσημέρι προς τιμή των Προκαθημέων παρετέθη γεύμα από τον Εξοχ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο.


Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 21/6 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς Κισάμου, στην οποία χοροστάτησε ο Μακαρ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, τη παρουσία και των λοιπών Προκαθημένων.


Αμέσως μετά άρχισαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, οι οποίες διεξήχθησαν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι μέχρι και το Σάββατο 25/6 και εξετάσθηκαν τα θέματα της ημερησίας διατάξεως. Στό τέλος υπέγραψαν τα κείμενα οι Προκαθήμενοι και οι Αρχιερείς που μετείχαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, ενώ εκδόθηκε μήνυμα το οποία προσυπεγράφη και αυτό από τους Προκαθημένους.


Την Κυριακή 26/6 τελέσθηκε το  Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον Ι. Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ακολούθησε γεύμα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής στο Κάστρο. 


Την Κυριακή εσπέρας και την Δευτέρα αναχώρησαν από τους Προκαθημένους από το αεροδρόμιο Χανίων οι Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε τη Δευτέρα το μεσημέρι, με τιμές Αρχηγού Κράτους, τον οποίο προέπεμψε ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδης και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών του τόπου.