Ο Αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους 2016-2017
στα Λύκεια και τα Γυμνάσια της Σητείας


Με τον καθιερωμένο Αγιασμό ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου το νέο σχολικό έτος 2016-2017. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της Σητείας, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς διαδοχικά στο Γενικό Λύκειο, στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) και στα δύο Γυμνάσια (1ο και 2ο) της πόλεως της Σητείας και ευχήθηκε εγκάρδια στους μαθητές, στους Καθηγητές και στους γονείς χαρούμενη, ευλογημένη και καρποφόρα σχολική χρονιά.


Μετά την ακολουθία του Αγιασμού αναγνώσθηκε το Μήνυμα του Σεβ. κ. Ευγενίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:


“Με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού και την ευλογία του Θεού ξεκινά σήμερα το νέο σχολικό έτος 2016-2017. Εσείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες, που είσαστε η ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας, με την καθοδήγηση των εκλεκτών δασκάλων και καθηγητών σας και με τη στήριξη των καλών γονέων σας, ξεκινάτε ένα νέο κύκλο στη ζωή σας για την απόκτηση γνώσεων και αρετών, δεξιοτήτων, αξιών και ιδανικών. Από σήμερα η καθημερινή παρουσία σας στον χώρο του σχολείου θα είναι μια συνεχής πρόκληση και ευκαιρία για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου σας. Ο σκοπός είναι η ηθική, πνευµατική, επαγγελµατική και φυσική αγωγή σας, με την ανάπτυξη της εθνικής και παραδοσιακής συνείδησης. Το σχολείο διαπαιδαγωγεί, διαπλάθει χαρακτήρες και προετοιμάζει ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, δίδοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για να πορευθούν στη μετέπειτα ζωή τους. Δεν μεταδίδει μόνο γνώσεις, αλλά καλλιεργεί, δυναμώνει και ελευθερώνει τον νου και την ψυχή. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας «η Παιδεία είναι το πρώτο από τα αγαθά που έχουμε», γιατί με αυτή μπορούμε να γνωρίσουμε την αλήθεια, δηλ. να έχουμε τη σωστή αντίληψη των πραγμάτων, και να οδηγηθούμε στην ελευθερία, κατά την ευαγγελική προτροπή του Κυρίου μας: «γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8,32).  Μέσα στον σύγχρονο κόσμο, που είναι πλούσιος σε γνώση και τεχνολογία, φτωχός όμως σε πνεύμα και πολιτισμό, σε πίστη, ιδανικά και ανθρωπιά. Εσείς καλείστε να περάσετε από την αδράνεια στη δημιουργία. Εάν αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες μόρφωσης και καλλιέργειας των δεξιοτήτων σας δεν θα περιοριστείτε στην αυτάρκεια του «ζην», αλλά θα διεκδικήσετε δυναμικά και το «ευ ζην». Έτσι θα  αποκτήσετε νόημα και αξία η ζωή σας και θα αρχίζει να αλλάζει ολόκληρη η σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία μας. Γι᾿  αυτό σας προτρέπω να ξεκινήσετε με αποφασιστικότητα, ενθουσιασμό, ζήλο, όραμα και ελπίδα αυτή τη νέα πορεία για τη καλλιέργεια και ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας, να ζήσετε τη χαρά της μάθησης και να να γνωρίσετε το βαθύτερο νόημα της ζωής. Πατρικά εύχομαι σε όλους σας χαρούμενη, ευλογημένη και καρποφόρα σχολική χρονιά με πλούσιο τον φωτισμό του Θεού στη ζωή σας και στα σπίτια σας”.


Στον Αγιασμό, εκτός από τους μαθητές και τους Καθηγητές των  τεσσάρων σχολείων, παρέστησαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικ. Κοζυράκης στο Ενιαίο Λύκειο και στο ΕΠΑ.Λ. Σητείας, και ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής στα δύο Γυμνάσια της πόλεως.