Αρχιερατικός Εσπερινός  στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου πόλεως Ιεράπετρας


Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, πανηγύρισε με λαμπρότητα ο φερώνυμος Ιερός Ναός της πόλεως Ιεράπετρας (κλίτος Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου καί Ζωοδόχου Πηγής), πλησίον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου.
Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, κατά τον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της πόλεως.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο και τα ποικίλα χαρίσματα του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου που από πολύ νέος  χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Επίσκοπος, σημειώνοντας τα πολλά κολαστήρια καί το θαυμαστό μαρτύριό του δια αποκεφαλισμού. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία του ναού, που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κατακτητές μετέτρεψαν σε τζαμί όμως περιήλθε πάλι στα χέρια των χριστιανών και αργότερα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών  ο ναός καθιερώθηκε και πάλι και το τρίτο κλίτος αφιερώθηκε στον Άγιο Ελευθέριο, ως δείγμα αφοσιώσεως και τιμής στον Άγιο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.