Η εορτή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης

Με εκκλησιαστική λαπρότητα πανηγύρισε την Παρασκευή 15 Ιουλίου ο Ιερός Ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης της Ενορίας Σταυρού (Καπιστρίου) Ιεράπετρας, που βρίσκεται σε πανοραμική θέση λίγο πριν την είσοδο του χωριού. 
Το απόγευμα της Πέμπτης 14/7 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην καλλιμάρτυρα Αγία Ιουλίττα, που υπέστη φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της, τον Άγιο Κήρυκα, που επίσης μαρτύρησε τότε σε ηλικία μόλις τριών ετών, επικαλούμενος το όνομα του Χριστού, και υπογράμμισε την ευθύνη των γονέων για την «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» ανατροφή των παιδιών τους και για την ανάγκη μύησής τους στα ζωογόνα νάματα της Παράδοσης της Εκκλησίας μας.
Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη  προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως στους Αγίους Τόπους, μετέφερε τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες από τα Ιεροσόλυμα και υπογράμμισε ότι όλοι οι προσκυνητές διαπίστωσαν αυτό που είπε ο βυζαντινολόγος Ράνσιμαν, ότι ο 21ος αιώνας αποτελεί τον αιώνα της Ορθοδοξίας και των μεγάλων θρησκειών, αφού στην Αγία Πόλη συνυπάρχουν οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ.
Τέλος, ευχήθηκε να διδαχθούμε όλοι μας από το βίο και το μαρτύριο των δύο Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας και να έχουμε τη Χάρη του Θεού, η οποία μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε ουρανοπολίτη.