Υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτου
Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου
στην πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγ. Αικατερίνης,
πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας

 
Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και του ευσεβούς λαού της Σητείας πανηγύρισε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας.
Λίγο πριν τον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, το απόγευμα της Πέμπτης 24/11, σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές του τόπου υποδέχθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, κατά την πρώτη έλευσή του στην πόλη της Σητείας, μετά την Ενθρόνισή του το περασμένο Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού, όπου και του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή αναφωνώντας «άξιος» και ραίνοντάς τον με ροδοπέταλα.
Ο Ιερός Κλήρος της Επαρχίας Σητείας, οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και λοιπών Αρχών, άγημα απόδοσης Τιμών του 3ο Κ.Ε.Π. Ζήρου, η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας, οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης από τη Σητεία, Εθελόντριες Νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού, μαθητές και πλήθος πιστών υποδέχθηκαν με αισθήματα χαράς και αγγαλίασης τον νέο Ποιμενάρχη τους.


Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο πρώτος προσφώνησε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο οποίος τον καλωσόρισε με θερμά λόγια, σημειώνοντας ότι για πολλά χρόνια είχε συνεργαστεί μαζί του, όταν εκείνος ήταν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και Γραμματέας του Κοινωφελούς Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» και υποσχέθηκε τη σύμπλευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Τοπική Εκκλησία, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον τόπο. Ο κ. Πατεράκης, εκ μέρους του Δήμου Σητείας, προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο.
Στη συνέχεια τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, η οποία υπογράμμισε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων και της κοινωνίας της Σητείας και του ευχήθηκε καλή και πολυχρόνια Ποιμαντορία, ενώ του επέδωσε, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ένα επίχρυσο Ευαγγέλιο.


Ακολούθως τον Σεβ. κ. Κύριλλο προσφώνησε εκ μέρους του ιερού Κλήρου της Σητείας ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, ιερατικώς Προϊστάμενος  Ιερο Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, ο οποίος με λόγο πατερικό και θεολογικό αναφέρθηκε την κενωτική διακονία τους Αρχιερέως, επισημαίνοντας ότι ήταν οικονομία του Θεού ο γνωστός σε όλους για το άμεμπτο ήθος, την απλότητα του χαρακτήρος, την προσήνεια, τη θεολογική παιδεία και τη μεγάλη προσφορά του στην Τοπική Εκκλησία μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας να εκλεγεί Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας και υποσχέθηκε την καλή συνεργασία και την υϊική αφοσίωση του ιερού Κλήρου της περιοχής.


Ακολούθησε η αντιφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση, γιατί αξιώνομαι να πατήσω τα ιερά χώματα της ευλογημένης και αγλαόφημης Σητειακής γης, με τη νέα μου ιδιότητα, αυτή του κανονικού Επισκόπου και Μητροπολίτου, αποδεχόμενος του Θεού την κλήση και της Εκκλησίας την σεπτή εντολή. Γονατίζω νοερά και προσκυνώ το μυροβόλο χώμα αυτής της αγιασμένης,  ιστορικής και ηρωϊκής γης, που αποτελεί την πόλη του Πνεύματος, των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού, αλλά και την μία εκ των δύο πόλεων της ιστορικής και περιώνυμης Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. [...] Η Ανατολική Κρήτη και ειδικότερα η Σητεία είναι τόπος ευλογημένος από τον εν Τριάδι Θεό, κατάφορτος από πλούσια ιστορία, εκκλησιαστική και εθνική, τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, τόπος φωτός και ηρεμίας, τόπος που ασκεί εξαιρετική γοητεία στην ψυχή του κάθε επισκέπτη, τόπος που σμιλεύει την ψυχοσωματική ύπαρξη του κάθε μόνιμου κατοίκου και τον βοηθά να προσεγγίσει τον Δημιουργό Θεό. Κάθε φορά που βρίσκομαι στον ευλογημένο τούτο τόπο αισθάνομαι αυτήν την ακτινοβολία που εκπέμπει η πολύτιμη πνευματική και η βαριά πολιτισμική κληρονομιά, η οποία κοσμεί την εύγονη αυτή γη της αρχαίας Ήτις η Ητείας, της πατρίδας του αρχαίου ενός από τους επτά σοφού Μύσωνα και του ποιητή του Ερωτόκριτου του και νεότερου Ομήρου των Ελληνικών Γραμμάτων Βιτσέντζου Κορνάρου, τη χώρα των Ετεοκρητών με τις περίφημες αρχαίες οργανωμένες πόλεις της Πραισσού, της Ιτάνου και της Κάτω Ζάκρου. Πάντοτε καμάρωνα για την ιστορία και την παράδοση της Σητείας, για τη διαχρονική προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό, για την ευγένεια και το ήθος των ανθρώπων της.
Έρχομαι σήμερα για πρώτη φορά στην αγαπημένη μου Σητεία, αφότου η Χάρις του παναγίου και τελεταρχικού Πνεύματος, κατόπιν της τιμίας ψήφου των θεόθεν οδηγηθέντων αγίων Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης, με ανέδειξε Επίσκοπο και Μητροπολίτη της αγιωτάτης και ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας θέτοντάς την ελαχιστότητά μου πνευματικό πατέρα και ποδηγέτη του ευαγούς ιερού κλήρου, των φιλοθέων μοναστικών αδελφοτήτων και του ευλαβούς και ευλογημένου πιστού λαού της θεοσώστου αυτής επαρχίας.  Έρχομαι, λοιπόν, με εντολή της Εκκλησίας, ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να συμπορευθούμε.
Μέσα από τα μύχια της καρδιάς μου ευχαριστώ τον Τριαδικό Θεό που μου χάρισε το μεγάλο δώρο να Σας έχω παιδιά και αδέλφια μου. Και θεωρώ ιδιαίτερη ευλογία από το Θεό ότι αυτή η πρώτη μου ελεύση με τη νέα μου ιδιότητα συνέπεσε με την πανήγυρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας μεγαλομάρτυρος του Χριστού Αικατερίνης, η ανοικοδόμηση της οποίας ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που θεμελιώθηκαν προς το τέλος του 19ου αιώνα πάνω στα ερείπια της παλαιάς πόλης, στη νέα πρωτεύουσα της Επαρχίας, τον Λιμένα Σητείας. Ήταν, είναι και θα παραμείνει το σπουδαιότερο οικοδόμημα, διότι η Αγία  Αικατερίνα έγινε η πολιούχος και η προστάτιδα, που ημέρα και νύκτα φρουρεί τους κατοίκους της σύγχρονης και συνεχώς αυξάνομενης πόλης της Σητείας, η οποία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αστικά κέντρα της Κρήτης.
Η θερμή υποδοχή που επιφυλάσσετε στον Επίσκοπο Σας με συγκινεί βαθύτατα, μου δίδει πολλή δύναμη για την κενωτική Αρχιερατική διακονία μου και με κάνει να αισθάνομαι για άλλη μια φορά ότι είμαι ένας από εσάς, ένας συμπολίτης σας. Η σημερινή εγκάρδια υποδοχή σας φανερώνει έκδηλα την αρχοντιά και την παραδοσιακή φιλοξενία των Σητειακών. Η τιμή που γίνεται στο πρόσωπό μου με αυτή την υποδοχή σας κατά την πρώτη ελευσή μου στην πόλη της Σητείας με την ιδιότητα του Μητροπολίτου και κανονικού Ποιμενάρχου αποδίδεται στην Αγία μας Εκκλησία. Εκείνη και η αγάπη Σας με έφεραν στο μέγα της Αρχιερωσύνης αξίωμα.
Από την πλευρά μου το μόνο που υπόσχομαι είναι ότι «ήδιστα εκδαπανηθήσομαι» υπέρ πάντων υμών. Θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις για διατηρήσουμε την πλούσια αγιοπατερική παράδοση και τη μοναδική λαϊκή ευσέβεια, με το αδούλωτο γενναίο ηρωϊκό φρόνημα, με το μοναδικό κρητικό φιλότιμο, με τους καλούς και αληθινούς Ποιμένες, οι οποίοι συνομιλούν με το ποίμνιό τους ως πραγματικοί Πατέρες και φίλοι, προσανατολισμένοι και ευθυγραμμισμένοι στην πολύπαθη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, στο αειλαμπές και μαρτυρικό Φανάρι του Γένους μας. [...] Το μόνο που σας ζητώ είναι να συμπορευτούμε. Εάν έχουμε κοινή πορεία και ενότητα, δοξάζοντας “ομοθυμαδόν εν ενί στόματι τον Θεόν και Πατέρα ημών Ιησούν Χριστόν” (Ρωμ. 15,5), δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ακόμα και στους δύσκολους και δυσχειμέρους καιρούς μας.  Διότι “ει ο Θεός μεθ΄ημών ουδείς καθ᾿ ημών”». 
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, για το πολύτιμο δώρο του, το Αρχιερατικό Εγκόλπιο, το οποίο αποτελεί μέρος των Αρχιερατικών Αμφίων. Όπως είπε: “Το Εγκόλπιο αυτό, άριστα φιλοτεχνημένο, απεικονίζει τη Βάπτιση του Κυρίου μας,  και θα το φέρω πάντοτε κατά την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων, που θα εορτάζουμε όλοι μαζί σε τούτο τον περιώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό και στη συνέχεια κατά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της πόλεως, και θα ενθυμούμαι τούτη τη σημαντική στιγμή” ενώ τόνισε ότι προσβλέπει στην αρμονική συνεργασία και συμπόρευση του Δήμου Σητείας με την τοπική μας Εκκλησία, για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας, όπως είναι η υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης σε εκτάσεις της Ιεράς Μονής Τοπλού  στον Κάβο Σίδερο, μετά και την έγκριση του «Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης "Ίτανος Γαία"», έργο που θα σημάνει νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Κρήτης.
Επίσης ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κυρία Πετράκη για το δώρο της, ένα ι. Ευαγγέλιο, τονίζοντας ότι ο λόγος του Ευαγγελίου θα είναι ο οδηγός του στην Αρχιερατική του πορεία, και τέλος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για τις εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμμού προς το πρόσωπο του Επισκόπου τους”.
Στη συνέχεια  τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, περιστοιχούμενος από πλειάδα Κληρικών.
Στον τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλο το εκκλησίασμα, στο οποίο και διένειμε τον άρτο, ενώ ευχαρίστησε τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατωτικών Αρχών, και συγκεκριμένα τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδωρο Πατεράκη, την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Π.Ε. Λασιθίου κ. Γεώργιο Ζερβάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου Ταξίαρχο κ. Εμμαν. Πετάση, τον Διοικητή του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχο κ. Εμμαν. Πάνου, τον Διοικητή της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχο κ. Γεώργιο Καθεκλάκη, τον Διοικητή του Α.Τ. Σητείας Υπαστυνόμο Α΄ κ. Γεώργιο Μάλλιο, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλο Καπετανάκη και τον Λιμενάρχη Σητείας Πλωτάρχη Λ.Σ. κ. Γεώργιο Παττακό.
Ανήμερα της πανηγύρεως, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έλαβαν μέρος ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Εφημέριοι της πόλεως Σητείας, καθώς και Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Μαλλιωτάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Στ΄ Αρχιερ. Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.


Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος με λόγο απλό και παραστατικό αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης “που χάρη στην ακλόνητη πίστη της θυσίασε τις πολλές αρετές και την κατά Θεό σοφία της για την Αγάπη του Χριστού” σημειώνοντας την σχέση των Σητειακών μέ την προστάτιδά τους Αγία Αικατερίνα. 

 


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος και Πρόεδρος του πανηγυρίζοντος Ιερού Καθεδρικού Ναού Aγίας Αικατερίνης Σητείας Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Καριχημάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ευχόμενος καλλίκαρπη Αρχιερατεία, και του προσέφερε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, για το οποίο ο Σεβασμιώτατος τους ευχαρίστησε θερμά.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας και των ιερών λειψάνων της προστάτιδος και πολιούχου Αγίας Αικατερίνης και άλλων αγίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, όλων των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και του ευσεβούς λαού της περιοχής, με τη συνοδεία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας από το 3ο Κ.Ε.Π. Ζήρου, ανδρών της Ε.Δ.Ε.Α.Κ. Σητείας, Εθελοντών Νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού, Οδηγών Προσκόπων και μαθητών του παραρτήματος Σητείας του Λυκείου Ελληνίδων με παραδοσιακές φορεσιές, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας.
Κατά την Αρχιερατική Θεία λειτουργία και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνων και των λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, οι Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Μάλλιος, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γεώργιος Πατακός και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος πιστών από την επαρχία Σητείας.
Ακολούθησε ο καφές και μικρή δεξίωση στην αίθουσα της Ενορίας, όπου παρακάθησαν ο Ιερός Κλήρος, όλοι οι οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πολλοί πιστοί.

βλέπε φωτογραφίες εδώ