Η εξόδιος ακολουθία του αοιδίμου Μητροπολίτου
Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου

Mέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης και οδύνης και με την πάνδημη συμμετοχή του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού τελέσθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 18  Σεπτεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεραπέτρας η εξόδιος ακολουθία του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.


Το σεπτό σκήνωμα του μεταστάντος είχε τεθεί σε προσκύνηση από το εσπέρας της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και μεταφέρθηκε  στον ως άνω Ιερό Μητροπολιτικό Ναό με τη συνοδεία του Σεβ. Προέδρου και όλων των Μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Από την Αθήνα τη σωρό του εκλιπόντος συνόδευσε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος και βρέθηκε κοντά στον μακαριστό κατά τις τελευταίες στιγμές της επί γης ζωής του και φρόντισε για τα διαδικαστικά. Το ιερό σκήνωμα του Σεπού Ποιμενάρχου υποδέχθηκαν με βαθύτατη θλίψη σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως, οι εκπρόσωποι των Αρχών και ο ευσεβής λαός του τόπου.


Το εσπέρας της Παρασκευής 16/9 και του Σαββάτου 17/9 τελέσθηκαν ιερές Αγρυπνίες, ενώ το πρωί του Σαββάτου  τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, και ακολούθησε Τρισάγιο. Το εσπέρας της ίδιας ημέρας Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχου μας τέλεσε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Το πρωί της Κυριακής 18/9 πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και έλαβαν  μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος,  Μιλήτου κ. Απόστολος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησε Τριασάγιον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεταστάντος Αρχιερέως, στο οποίο συμμετείχε σύσσωμη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κρήτης και οι λοιποί συλλειτουργούντες Αρχιερείς. 


Το μεσημέρι τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και έλαβαν μέρος η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης και άλλοι Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, κατά την οποία έψαλλαν  σε δύο χορούς οι Ιεροψάλτες και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως με επικεφαλής τους πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη και Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη αντίστοιχα,  εκφωνήθηκαν επικήδειοι λόγοι.


Την A.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία μας η εις Κύριον εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: “Δοξάζομεν τον Κύριον και Θεόν ημών, Ος εχάρισεν εις την Μητέρα Εκκλησίαν έναν ικανόν και δραστήριον Ιεράρχην, υπέρμαχον των δικαίων και των ιερών προνομίων Αυτής, τον κληθέντα πρότριτα υπό του Πρωτευθύνου εις την διακονίαν Αυτής και σοφού του σκάφους Αυτής οιακοστρόφου, του Πατριάρχου της πίστεως, της ελπίδος και της αγάπης, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Ο Οικουμενικός θρόνος, η Μήτηρ Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ηγαπήθη υπό του μακαριστού ήδη Ιεράρχου αλλά και ηγάπησεν αυτόν, ετιμήθη υπ᾿ αυτού αλλά και ετίμησεν αυτόν. Διο και σήμερον από της του Κωνσταντίνου Πόλεως διάπυρος προς Θεόν αναπέμπεται ευχή υπέρ της εν σκηναίς δικαίων αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του αλλά και υπέρ της από Θεού παρακλήσεως του Ιερού Κλήρου, των μοναχικών αδελφοτήτων και του χριστωνύμου λαού της από του μακαριστού Αδελφού θεοφιλώς διαποιμανθείσης εκκλησιαστικής παροικίας αυτού”.
Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο εκπροσώπησε ο  Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, ο οποίος διαβίβασε τις εγκάρδιες ευχές και προσευχές του Προκαθημένου της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου για την εν Κυρίῳ ανάπαυση του μακαριστού Ποιμενάρχου μας.


Εκ μέρους του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, της Ιεράς Μονής Σινά και όλης της Σιναϊτικής Αδελφότητος  εξέφρασε εγκάρδια συλλυπητήρια προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, προς τους κατά σάρκα και κατά πνεύμα οικείους του μακαριστού αρχιερέως και προς το απορφανισμένο ποίμνιο της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας  ο παριστάμενος Πανοσιώτατος Αρχιμ. π. Μιχαήλ ο Σιναΐτης.
Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιγραμματικά στα χαρίσματα του εκλιπόντος Αρχιερέως και μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄ προς τον Ιερό Κλήρο και το απορφανισθέν ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.


Εκ μέρους της Ιεραχίας της Εκκλησίας Κρήτης επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος εξήρε τις πολλές και ποικίλες αρετές του αοιδίμου Μητροπολίτου και το πολύπλευρο εκκλησιαστικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Ποιμενάρχου μας.


Ακολούθως μίλησαν οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι δύο Κοινοβουτευτικοί Εκπρόσωποι του Νομού Λασιθίου κ. Εμμαν. Θραψανιώτης και κ. Ιωάν. Πλακιωτάκης, οι οποίοι απήυθυναν το ύστατο χαιρετισμό στον εκλιπόντα Ιεράρχη και αναφέρθηκαν στο πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του.


Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας απηύθυνε επικήδειο λόγο ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος μετέφερε τα αισθήματα οδύνης του ευαγούς Κλήρου, των Μοναχικών Αδελφοτήτων και του πιστού λαού της Εκκλησία των Ιεραπυτνίων και των Σητειωτών, καθώς “επήλθε ως κεραυνός εν αιθρίᾳ η είδηση της προς Κύριον εκδημίας του πολυσέβαστου Ποιμενάρχου μας, η επί γης αρχιερατική πορεία του οποίου έμελλε να τελειώσει αιφνίδια, όπως ακριβώς και του προκατόχου του κυρού Φιλοθέου το έτος 1993, και μάλιστα την ημέρα της μνήμης του προστάτου του Αγίου, Οσίου Φιλοθέου του Πρεσβυτέρου και Θαυματουργού, την 15η Σεπτεμβρίου, τα δε ίχνη αυτής της εικοσιδυάχρονης πορείας να είναι ταπεινά και διακριτικά, ανάλογα προς το ταπεινό φρόνημα με το οποίο έζησε και έδρασε ως λειτουργός του Υψίστου”.


Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή του ιερού σκηνώματος που κατευθύνθηκε προς την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, με τη συνοδεία των Σεβ. Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των Αρχών και του πενθηφόρου λαού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σ.Ε.Α.Π. Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας και στρατιωτικού αγήματος του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, που απέδωσε τιμές στον εκλιπόντα Ιεράρχη. Ο ενταφιασμός του σεπτού σκηνώματος του μακαριστού Ποιμενάρχου μας έλαβε χώρα στην κρύπτη του Επισκοπικού Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου, στον προαύλειο χώρο του Επισκοπείου Ιεράπετρας.

 


Στην εξόδιο ακολουθία του αοιδίμου Ποιμενάρχου μας κυρού Ευγενίου συμμετείχε σύσσωμη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κρήτης, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ανδρανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Πρωτοσύγκελλοι και Ηγούμενοι Μονών, μεταξύ των οποίων και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ και ο Προηγούμενος της ίδιας Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος ο Ιβηρίτης, πλειάδα Κληρικών, Μοναχών και Μοναχουσών και πλήθος πιστών από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το πένθος εκ μέρους της  Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της  Εκκλησίας της Κρήτης έφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.


Παρέστησαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη, τους δύο Βουλευτές του Ν. Λασιθίου κ. Μ. Θραψανιώτη και κ. Ι. Πλακιωτάκη, τους Δημάρχους Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη και Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκη, η Αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου κα. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφεριάρχης Δημ. Υγείας Εμμ. Κλώτζας, οι Δήμαρχοι Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιω. Σφακιανάκης,  Γαζίου κ. Κων. Μαμουλάκης, Φαιστού κ. Γεώργιος Αρμουτάκης, Αρχανών-Αστερουσίων κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης, η Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δέσποινα Καρνιαδάκη, οι πρώην Νομάρχες Ηρακλείου κ. Ευαγγ. Ηλιάκη- Σχοιναράκη και κ. Δημ. Σαρρής και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σύσσωμες οι Αστυνομικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου. Παρέστησαν επίσης αντιπροσωπείες του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, της Μέσης  Πατριαρχικής Σχολής Χανίων, του Επιμελητηρίου Λασιθίου και άλλων Ιδρυμάτων και φορέων, ενώ ψηφίσματα απέστειλαν δεκάδες φορείς του Νομού Λασιθίου και γενικότερα της Κρήτης.

βλέπε βίντεο