Εκδήλωση με ύμνους της Μεγ. Εβδομάδος από τη Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στη Σητεία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το εσπέρας του Σαββάτου του Λαζάρου 23 Απριλίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου, η καθιερωμένη εκδήλωση του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας, ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εδομάδος.


Μετά την εναρκτήρια προσευχή και το απολυτίκιο της εορτής «Την κοινήν ανάστασιν» ο υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αιδεσιμολ. Καθηγητής π. Νικόλαος Αλεξάκης στο προλόγισμα της εκδήλωσης, αφού καλωσόρισε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και όλους τους παριστάμενους, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτελεί μια προσπάθεια εισαγωγής και προετοιμασίας ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας.


Στη συνέχεια η χορωδία της Σχολής, αποτελούμενη από τους Ιεροψάλτες της περιοχής Σητείας αλλά και μαθητές και μαθήτριες της Σχολής, απέδωσε επιλεγμένους κατανυκτικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, υπό τη διεύθυνση του π. Νικολάου Αλεξάκη. Ειδικότερα, η Χορωδία έψαλε αριστοτεχνικά και σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος τους ύμνους «Θεοτόκε Παρθένε» (αργό Οκτάηχο του Π. Μπερεκέτη, ήχοι α΄ και πλ. α΄), «Αλληλούια-Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» (ήχος πλ. δ΄), «Εν ταις λαμπρότησι των αγίων σου» (ήχος α΄) και «Τον Νυμφώνα σου βλέπω» (ήχος γ΄) από την Ακολουθία του Νυμφίου, «Άρχοντες λαών συνήχθησαν» (Α΄ Αντίφωνο-ήχος πλ. δ΄), «Δια Λαζάρου την έγερσιν» (Γ΄ Αντίφωνο-ήχος β΄), «Την φιλαδελφίαν κτησώμεθα» (Δ΄ Αντίφωνο-ήχος α΄), «Σήμερον έλεγεν ο κτίστης» (Ε΄ αντίφωνο-ήχος πλ. β΄), «Δύο και πονηρά εποίησεν» (Στιχηρό αίνων Μ. Παρασκευής-ήχος γ΄), «Τον ήλιον κρύψαντα» (από την περιφορά  του Επιταφίου), «Μικράν φωνήν» (ΙΔ´ Αντίφωνο-ήχος πλ. δ΄), «Κύματι θαλάσσης» (Κανόνας Μεγ. Σαββάτου, ήχος πλ. β΄), «Πάσα η κτίσις ηλλοιούτο φόβω» (Ιδιόμελο εσπερινού Μεγάλης Παρασκευής, ήχος α΄), Στίχοι Εγκωμίων (Όρθρος Μεγ. Σαββάτου) και «Εξέδυσάν με» (Δοξαστικό αίνων Μεγ. Παρασκευής, ήχος πλ. β΄).
Επίσης, διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη «Βίος και Λόγοι», έκδ. της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, τα οποία ανέγνωσε ο μαθητής της Σχολής Νικόλαος Γιαλεσάκης.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσλαλιά και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, ο οποίος συνεχάρη τον υπεύθυνο και τα μέλη της Χορωδίας για την υποδειγματική απόδοση των θεόπνευστων ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδος, οι οποίοι μάς παρακινούν να βιώσουμε κατανυκτικά τα γεγονότα των θείων Παθών και της Ζωηφόρου Αναστάσεως του Κυρίου.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «ο Ιησούς Χριστός,που είναι ξένος προς την αμαρτία και τον θάνατο, σύμφωνα με τον ύμνο Δος μοι τούτον τον ξένον στην Ακολουθία του Όρθρου του Μεγ. Σαββάτου, είναι ο μόνος προστάτης και βοηθός μας και ο μόνιμος συνοδοιπόρος στη ζωή μας, αρκεί εμείς να μην τον απογοητεύομε με τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας, τις ψευδοθρησκείες, τις ψευδοϊδεολογίες, τις ευφάνταστες καταστάσεις, τα υποκατάστατα της αχρωμάτιστης ονειροπώλησης και την αδηφαγία μιας θολοκουλτούρας, που έγιναν τρόπος ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος της αποχριστιανοποιημένης και γερασμένης Ευρώπης, φοβάται να κοιτάξει στα μάτια τους πρόσφυγες και ξένους μεταξύ τους ανθρώπους, αφού καλλιεργεί την απομόνωση και την περιθωριοποίηση. Ας αποδείξουμε με τη συυνειδητή συμμετοχή μας στις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας την αποφασή μας να μην αποξενωθούμε από τον υπέρ ημών Παθόντα και Σταυρωθέντα Κύριο Ιησού Χριστό, αλλά να συνοδοιπορήσουμε μαζί Του με την προσδοκία και της προσωπικής Αναστάσεώς μας».
Την εκδήλωση παρακολούθησε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος και πολλοί πιστοί της ευρύτερης περιοχής της Σητείας.