Εκδημία Ιερέως Γεωργίου Μαρκάκη

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου εξεδήμησεν εις Κύριον στο Γενικό Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπου νοσηλευόταν από το περασμένο Σάββατο 19/11 λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, ο συνταξιούχος Εφημέριος πρωτ. Γεώργιος Μαρκάκης, σε ηλικία 82 ετών.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παύλου Φέρμων Ιεράπετρας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και με τη συμμετοχή πλειάδας Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος με βαθιά συγκίνηση αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και στη θυσιαστική ιερατική διακονία του μακαριστού π. Γεωργίου Μαρκάκη, σημείωνοντας ότι συνέχισε επάξια την παράδοση της λευιτικής οικογένειάς του, που ξεκινούσε από τον προπάππο του, διακονώντας ευδόκιμα για 55 ολόκληρα χρόνια την Εκκλησία του Χριστού, τόσον στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας κατά τα πρώτα χρόνια της ιερατικής του σταδιοδρομίας, αλλά και μετά τη συνταξιοδότησή του, όσο και την Ιερά Μητρόπολη Νικαίας.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τον απλό και ανεπιτήδευτο χαρακτήρα, την ευσυνειδησία και αυταπάρνηση και το γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα του εκλιπόντος Ιερέως, αφού μετά τη συνταξιοδότησή του που επανήλθε στη γενέτειρά του Κρήτη και εγκαταστάθηκε στα Φέρμα, συνέχιζε ανελλιπώς να ιερουργεί και να καλύπτει εφημεριακά κενά, όποτε και όπου η τοπική Εκκλησία τον καλούσε.
Τέλος τόνισε ότι ο μακαριστός και αγαπητός σε όλους παπα-Γιώργης είναι ισόβιος τελετουργός και λειτουργός των μυστηρίων του Θεού και θα συνεχίσει να ιερουργεί στο υπερουράνιο Θυσιαστήριο, απ᾿ όπου θα εύχεται για όλους.
Ο αοίδιμος π. Γεώργιος Μαρκάκης του π. Ιωάννου και της Βικτωρίας, το γένος Γεωργίου Μαμαντάκη, γεννήθηκε το έτος 1935 στα Απίδια Σητείας. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο του, φοίτησε στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, απ᾿ όπου αποφοίτησε το έτος 1959.
Ακολούθως νυμφεύθηκε τη Μαρία Καββουσανάκη, με την οποία και απέκτησαν τρία παιδιά, την Αγνή, τη Δέσποινα και τον Ιωάννη. Διάκονος χειροτονήθηκε την 14η Μαϊου 1961 στο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χουμεριάκου Μεραμβέλλου από τον αοίδιμο Τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Ιεράς και Σητείας Επίσκοπο Πέτρας Δημήτριο και Πρεσβύτερος την επομένη, 15/5/1961, στο Επισκοπικό παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου πόλεως Ιεράπετρας επίσης από τον Θεοφ. Μακαριστό Επίσκοπο Πέτρας κ. Δημήτριο. Στις 1 Ιουνίου 1961 Διορίσθηκε Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας, όπου υπηρέτησε για ένδεκα (11) και πλέον έτη. Στις 30 Ιουνίου 1972 πήρε Απολυτήριον Γράμμα για την Ιερά Μητρόπολη Νικαίας, όπου και διακόνησε το Ιερό Θυσιαστήριο για περισσότερα από τριάντα χρόνια, υπηρετώντας τις λειτουργικές ανάγκες στο νεκροταφείο Νικαίας και απαλύνοντας τον ανθρώπινο πόνο.