Η Ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. ΚυρίλλουΜε κάθε επισημότητα, ιδιαίτερη  λαμπρότητα, πάνδημη συμμετοχή και σε ατμόσφαιρα ευφροσύνης, αγαλλίασης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου η Ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, στην έδρα της Μητροπόλεως, τη Ιεράπετρα.


Η επίσημη υποδοχή στην πλατεία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μ. Κοθρή και Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη, έναντι του παραλιακού γυμναστηρίου της πόλεως, έλαβε χώρα στις 12 το μεσημέρι υπό τις επευφημίες και τις θερμές εκδηλώσεις αγάπης του περιεστώτος λαού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος έφθασε στην πλατεία συνοδευόμενος από τον Σεβ. Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, και όλα τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ενώ τον υποδέχθηκαν εγκάρδια σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Μεγαλονήσου και πολυάριθμοι πιστοί ραίνοντας τον με ροδοπέταλα και επευφημώντας «άξιος».


Εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης καλωσόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο εκφράζοντας τη χαρά και τη βαθιά ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την επάξια εκλογή του στο πηδάλιο της Τοπικής Εκκλησίας, ευχαριστώντας γιααυτό τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και την περί Αυτόν Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης. Στη συνέχεια ο κ. Καλαντζάκης ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξή του ως επίτιμο δημότη του Δήμου Ιεράπετρας «ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της σπουδαίας επί σειρά ετών προσφοράς του στην κοινωνία της Ιεράπετρας και του αξιόλογου λειτουργικού και διοικητικού του έργου στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε διάφορες θέσεις» και του προσέφερε ως δώρο μια ποιμαντορική ράβδο.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην αντιφώνησή του  ευχαρίστησε για την οργάνωση της υποδοχής του «ως κανονικού Ποιμενάρχου της τοπικής Εκκλησίας των Ιεραπυτνίων και των Σητειτών», εις διαδοχήν του μακαριστού Γέροντός του Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, αλλά κυρίως για την έκπληξη της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του ως επίτιμου Δημότη της πόλεως αυτής, στην οποία με τη χάρη του Θεού ζει είκοσι δύο (22) χρόνια και αισθάνεται δημότης της από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν.


Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, «με την πράξη σας αυτή επισφραγίζετε τα αισθήματα ειλικρινούς αγάπης, ενδιαφέροντος και πνευματικής προόδου, όχι μόνο εσάς ως πρώτου πολίτου αλλά και κάθε Δημότη του Δήμου Ιεράπετρας». Επίσης ευχαρίστησε για το άριστα φιλοτεχνημένο δώρο της Ποιμαντορικής ράβδου, το  οποίο συμβολίζει την πνευματική δύναμη και τη διακονία του Επισκόπου. Τέλος τόνισε ότι «από σήμερα ο Σεβ. Πρόεδρος και τα τίμια Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης με παραδίδουν στην Τοπική Εκκλησία ως κανονικό Ποιμένα και Πατέρα πνευματικό του ευαγούς Κλήρου, των φιλόθεων Μοναστικών Αδελφοτήτων και του ευλογημένου και ευσεβούς λαού του Θεού. Από σήμερα σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε όχι μόνο πατέρα πνευματικό, αλλά ένα φίλο και συνεργάτη, ένα συμπαραστάτη και αρωγό σε κάθε καλό και ωφέλιμο έργο για την πνευματική πρόοδο, την προαγωγή και την υγιή ανάπτυξη του ευλογημένου τόπου μας. Και είμαι σίγουρος ότι στο πρόσωπό σας θα εξακολουθώ να προσβλέπω για την αρμονική συνεργασία και συμπόρευση του Δήμου Ιεράπετρας με την τοπική μας Εκκλησία σε καιρούς χαλεπούς και δυσχειμέρους για τους ανθρώπους μας».


Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή προς τον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας με τη συνοδεία αγήματος αποδόσεως τιμών της Πολεμικής Αεροπορίας από το 3ο Κ.Ε.Π. Ζήρου, ανδρών των Εθελοντών Σαμαρειτών και των Νοσηλευτών του Ερυθρού Σταυρού, Προσκόπων, παιδιών με παραδοσιακές ενδυμασίες από τις Σχολές Κρητικών Χορών καθώς και αντιπροσωπείας του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας.


Κατά την τελετή της Ενθρονίσεως ο Πανοσιολογιώτατoς Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ανέγνωσε τη Συνοδική Εγκύκλιο εκλογής και το Προεδρικό Διάταγμα αναγνωρίσεως και καταστάσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.
Ακολούθησε η προσφώνηση του εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού  Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, ο οποίος σημείωσε ότι η Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως έχει πλήρη γνώση των προτερημάτων, των χαρισμάτων και της πολύπλευρης διακονίας του νέου Μητροπολίτου γι’ αυτό και προσβλέπει σε μια ευλογημένη και καλλίκαρπη ποιμαντορία του. Η Πρωτόθρονη και Μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως μας υπενθυμίζει τον διαρκή Σταυρό, που είναι η δόξα κάθε χριστιανού και δια αυτού φανερώνεται η ελπίδα της Αναστάσεως, γι’ αυτό και τον παρότρυνε, ανεβαίνοντας στον Σταυρό της Αρχιερωσύνης, να τον εμπνέει στις δυσκολίες της Αρχιερατικής του πορείας το άσβεστο και αειθαλές φως του Μαρτυρικού Φαναρίου.
Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στον Σεβ. κ. Κύριλλο, του έδωσε τις εγκάρδιες και φιλάδελφες ευχές του, εκ μέρους όλων των Σεβ. Αρχιερέων που συναποτελούν το Συνοδικό Βουλευτήριο της Εκκλησίας Κρήτης, και τόνισε ότι «σήμερα η μακαρία ψυχή του μακαριστού Γέροντά σου κυρού Ευγενίου συναγάλλεται και συγχαίρει βλέποντας στον θρόνο του εσάς. Η δια παμψηφίας εκλογή σας, η πάνδημη συμμετοχή στην εις Επίσκοπον χειροτονία και στην Ενθρόνισή σας αποτελούν ευλογία και ευθύνη». Τέλος, παρότρυνε τον νέο Ποιμενάρχη μας να πορεύεται πάντοτε με τις ευχές της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Ιερού Κλήρου και του πληρώματος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, και ευχήθηκε «Άξιος, πολύχρονος και στερεωμένος».


Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης,ο οποίος στην προσφώνησή του ανέφερε τα εξής: «Σήμερα, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλε, λαός και κλήρος, σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και ελπίδα στην τελετή της ενθρονίσεώς σας, ως νέο ποιμενάρχη στην Ανατολικότερη και Νοτιότερη περιοχή της Κρήτης. Όλα αυτά τα συναισθήματα πηγάζουν από την προσδοκία αλλά και τη βεβαιότητα ότι στο πρόσωπό σας, βρίσκουμε έναν άξιο, ηθικότατο, ικανό και πεπειραμένο πνευματικό πατέρα. Σήμερα ο ναός της Αγίας Φωτεινής πανηγυρίζει το μεγάλο γεγονός. Η κοινωνία της Ιεράπετρας φιλόξενα ανοίγει την αγκαλιά της, υποδεχόμενη το νέο Ιεράρχη, που από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνι, ξεκίνησε τα πρώτα βήματα στο στίβο της πνευματικής άσκησης, δίπλα στον μακαριστό Ευγένιο, και που από σήμερα θα προσφέρει άριστες πνευματικές υπηρεσίες στο ποίμνιο του, επιτελώντας έργο ιερό και θεάρεστο. Ένα έργο που για δεκαεφτά χρόνια προσέφερε με συνέπεια, ως πρωτοσύγκελος στην ίδια Μητρόπολη. Ως βαθύς γνώστης της Ορθόδοξης πίστης, είμαστε βέβαιοι ότι σε μια εποχή δύσκολη για την κοινωνία το έργο που θα προσφέρει ο νέος ποιμενάρχης θα είναι μεγάλο, αξιόλογο και ανάλογο του Προκατόχου του. Σεβασμιώτατε, από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Κρήτης, σας ευχόμαστε κάθε καλό και σας βεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία που είχαμε αναπτύξει με τον Προκάτοχό σας, υλοποιώντας από κοινού έργα και πρωτοβουλίες προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Άξιος».


Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης τόνισε ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δήμος Σητείας θα είναι συμπαραστάτης στις πρωτοβουλίες της Τοπικής Εκκλησίας για τη στήριξη των πολιτών και την προαγωγή της τοπικής κοινωνίας και ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ειρηναίο και την Ιερά Επαρχιακή  Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης για την επιλογή ενός καθόλα άξιου Ποιμενάρχου, ο οποίος θα αποτελέσει για τον τόπο πυλώνα αγάπης και δημιουργίας, πρότυπο πίστης και αφοσίωσης.


Οι δύο Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης και κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ευχήθηκαν υγεία και δύναμη στον Σεβ. Μητροπολίτη για τη επιτέλεση των υψηλών αρχιερατικών καθηκόντων του.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, αναφέρθηκε στους αοιδίμους προκατόχους του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου Αρτέμιο Παρδάλη, Ιλλαρίωνα Κατσούλη, Αμβρόσιο Σφακιανάκη, Φιλόθεο Μαζοκοπάκη, Φιλόθεο Βουζουνεράκη και Ευγένιο Πολίτη, οι οποίοι υπήρξαν πρότυπα διακονίας και φύλακες πίστεως. Όπως χαρακτηριστικά είπε παραδίδοντάς του την ράβδο της Ποιμαντορίας ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας: «Καλείσαι να άρεις τον Σταυρό σου, να διδάξεις και να στηρίξεις το εμπιστευθέν σοι ποίμνιον. Έντεινε και κατευοδού και αρχιεράτευε. Πλείστα έτη και ευδόκιμο Αρχιερατεία».


Στη συνέχεια ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, αναφερόμενος στη πολυετή διακονία του και πολυσχιδή προσφορά του στο ποιμαντικό, διοικητικό και αναστηλωτικό έργο του στην Τοπική Εκκλησία, ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως. Όπως είπε ο π. Παϊσος: “Η πρόνοια του Τριαδικού θεού, κατεύθυνε τις επισκοπικές ψήφους και εξελέγη παμψηφεί, η υμετέρα σεβασμιώτης σε διαδοχή του πολύκλαυστου ποιμενάρχου μας κυρού Ευγενίου. Οι πληγές από την πρόωρη εκδημία του, είναι ακόμα νωπές και η θλίψη από τον αιφνίδιο θάνατό του, πολύ μεγάλη. Εσείς σεβασμιότατε, ήσασταν ο σταθερός και ακούραστος συνεργάτης και συνοδοιπόρος του, από την πρώτη μέρα της εις Επίσκοπον εκλογής του, μέχρι τα ειρηνικά τέλη του. Κοντά σε αυτόν βιώσατε την εικοσιδυάχρονη αρχιερατική  πορεία  του και ως άλλη εκλεκτή μέλισσα λαμβάνατε τα μελιστάλαχτα λόγια του και τις πατρικές του συμβουλές ως παρακαταθήκη και οδοδείκτη στην δική σας πορεία και διακονία”.

Επίσης, εξέφρασε την αγάπη, τον σεβασμό και την υϊική αφοσίωση του ευαγούς Κλήρου και των Μοναστικών Αδελφοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως προς το πρόσωπο του Σεπτού Ποιμενάρχη, στον οποίο προσέφεραν εκ μέρους του Ιερού Κλήρου μία Ποιμαντορική ράβδο.


Ακολούθησε ο βαρυσήμαντος Ενθρονιστήριος λόγος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Ανεφέρθηκε στην πλούσια ιστορία και παράδοση της Ιεράς Μητροπόλεως, στους αοιδίμους προκατόχους του, και ιδιαιτέρως στον άμεσο προκάτοχο και Γέροντά του μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο, και στους βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η Αρχιερατική του διακονία. Όπως τόνισε «αισθήματα ιερού δέους, φόβου, χαρμολύπης και συγκινήσεως που με διακατέχουν, γιατί αξιώνομαι να πατήσει τα ιερά χώματα της ευλογημένης αυτής Μητροπόλεως, με τη νέα μου ιδιότητα, αυτή του κανονικού Επισκόπου και Μητροπολίτου. Αν και δεν έχει περάσει πολύς καιρός, έχω αρχίσει να νοσταλγώ όλους ανεξαιρέτως και να επιποθώ να συναντήσω πρόσωπα οικεία και αγαπητά, ανθρώπους φιλόθεους, φιλάγιους, φιλογενείς, φιλότιμους, φιλάνθρωπους, φιλόξενους, φιλοπρόοδους, φιλότεχνους, φιλομαθείς και φιλεπίσκοπους. Ανθρώπους που πρωτοπορούν στις τέχνες, τα γράμματα, τον τουρισμό, τις θερμοκηπιακές και αγροτικές καλλιέργειες, το εμπόριο και τη ναυτιλία. Αισθάνομαι τούτη την ώρα απεσταλμένος του Θεού ως Επίσκοπος ανάμεσά σας για να ποιμάνω την Εκκλησία. Και ο Επίσκοπος κάθηται στο μέσον της Εκκλησίας εις τόπον και τύπον Χριστού, γιατί θεωρείται φορέας του πνεύματος της ενότητος του εκκλησιαστικού σώματος. Και ο Επίσκοπος κατά τους Πατέρες πράττει περισσότερα με τη σιωπή και την προσευχή, παρά με τα μάταια λόγια, που πολλές φορές αποδεικνύονται ‘‘ψεύτικα, μάταια και μεγάλα’’. Δεν επιθυμώ να εκθέσω αναλυτικά προγράμματα και να κάνω εξαγγελίες. Προτιμώ τη σιγή αντί των λόγων. Και αυτός θα είναι ο κανόνας της διακονίας μου. Μάρτυρες και κριτές προτιμώ να είστε εσείς και ο δικαιοκρίτης Θεός. Βασικός στόχος της επισκοπικής μου διακονίας είναι να εργασθώ ευαγγελικά, να επιτελέσω το θέλημα του Θεού επί της γης και να αποκαλύψω στον λαό του το σωτήριο έργο της θείας οικονομίας του, το οποίο για τον κάθε άνθρωπο χωριστά αλλά και για όλο τον κόσμο επιτέλεσε η θεία και απέραντη αγάπη του. Γνώμονάς μου στην προσπάθεια αυτή θα αποτελεί πάντοτε η στέρεα προσκόλλησή μου στη λειτουργική και θεσμική παράδοση της Εκκλησίας μας, κατά την παύλεια προτροπή ‘‘Στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις’’ (Β´ Θεσ. 2,15)».
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος διαβεβαίωσε ότι θα αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις «για να παραμείνομε κατ᾽ αρχάς εντός της μαρτυρικής αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης, με την πλούσια αγιοπατερική παράδοση και τη μοναδική λαϊκή ευσέβεια, με το αδούλωτο γενναίο ηρωϊκό φρόνημα, με το μοναδικό κρητικό φιλότιμο, με τους καλούς και αληθινούς Ποιμένες, οι οποίοι συνομιλούν με το ποίμνιό τους ως πραγματικοί Πατέρες και φίλοι, προσανατολισμένοι και ευθυγραμμισμένοι στην πολύπαθη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, στο αειλαμπές και μαρτυρικό Φανάρι του Γένους μας και στον Πρώτο Ηγούμενο της υπ᾽ ουρανόν Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Παναγιώτατο Αυθέντη και Δεσπότη τον Οικουμενικό ημών Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τις πατρικές ευχές του οποίου ταπεινά εκζητώ την ιερή αυτή ώρα για τη νέα διακονία μου και εκ βάθους καρδίας ευγνωμόνως και ολοθέρμως ευχαριστώ για την υψηλή εκπροσώπησή Του δια του Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου».
Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τόνισε ότι εκζητά  τη βοήθεια του Θεού για να αναδειχθεί γνήσιος μιμητής του αληθινού Ποιμένος Ιησού Χριστού, να θυσιάζει την ψυχή του για το εμπιστευθέν σε Αυτόν ποίμνιο και επικαλέσθηκε προς τούτο τις πρεσβείες «της Κυρίας Θεοτόκου, της Ακρωτηριανής και της Φανερωμένης, και πάντων των Αγίων, ιδιαιτέρως δε των τοπικών Αγίων, των Οσίων Ιωσήφ του Ηγιασμένου του και Σαμάκου, Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, του εν Καψά, Αγνώστου Οσίου, του και Αγιασμένου, Ανανίου του νέου, του και Χατζηανανίου, και του Αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Ζαχαρίου Επισκόπου Σητείας, του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως Ιεράπετρας, της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, και της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος παρθένου νύμφης του Χριστού Αικατερίνης της πανσόφου, πολιούχου και προστάτου πόλεως Σητείας».


Αμέσως μετά το πέρας της  Ενθρονίσεως, και αφού δέχθηκε τις ευχές του Ιερού Κλήρου, αρχόντων και λαού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.


Εκτός από τον Σεβ. Πρόεδρο και άπαντα τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, στην υποδοχή και την Ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλου παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, οι Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλοι της Ι. Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ, Παν/τοι  Ηγούμενοι Μονών, Μοναχοί και Μοναχές της Μεγαλονήσου, σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και άλλοι Κληρικοί, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, οι δύο Βουλευτές του Ν. Λασιθίου κ. Εμμ. Θραψανιώτης και Ιω. Πλακιωτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημ. Υγείας κ. Εμμαν. Κλώντζας, οι Δήμαρχοι του Νομού Λασιθίου και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο Διοικητής της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος κ. Αλέξανδρος Αλεξίου, ο Διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Αστυν. Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμαν. Πετάσης, οι Λιμενάρχες Αγίου Νικολάου Αντιπλοίαρχος κ. Σπυρίδων Αγγελάκης, Ιεράπετρας Πλωτάρχης κ. Ιω. Παπαδάκης και Σητείας Πλωτάρχης κ. Γεώργιος Παττακός, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμ. Πάνου, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυραμαδίου  Πλωτάρχης κ. Γεώργιος Καθεκλάκης και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από όλη την Κρήτη, οι δικαστικές, εκπαιδευτικές και λοιπές Αρχές του Νομού Λασιθίου, Καθηγητές Πανεπιστημίου, της Ανωτάτης Πατριαρχικής Ακαδημίας Κρήτης του Τ.Ε.Ι. και του Ι.Τ.Ε. Κρήτης, Άρχοντες Οφφικίαλοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Κων. Ζορμπάς και πλήθος πιστών από τη Μητροπολιτική περιφέρεια, τη γενέτειρα του Σεβ. Μητροπολίτου, τις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου, και άλλα σημεία της χώρας. 

περισσότερες φώτο βλέπε εδώ!

βλέπε βίντεο