Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας

Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς μεταστάσεώς της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ιερά και ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας. Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης για να συμμετάσχουν στην κορυφαία Θεομητορική εορτή του έτους, εκδηλώνοντας τη μεγάλη αγάπη τους προς τη Δέσποινα του κόσμου. Η αθρόα αυτή προσέλευση των πιστών κάθε ηλικίας από όλη την Ανατολική Κρήτη στις ιερές ακολουθίες του Δεκαπενταυγούστου και ιδιαίτερα την παραμονή και ανήμερα της εορτής, απέδειξε για άλλη μιά φορά τη μεγάλη ευλάβεια και τον βαθύ σεβασμό που τρέφει ο ευσεβής λαός μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Πολλοί ήταν και οι πιστοί όλων των ηλικιών που περπάτησαν όλη τη διαδρομή μέχρι και το ιστορικό Μοναστήρι και μαζί με τους υπόλοιπους προσκυνητές και τους εκατό περίπου «δεκαπενταριστές» που διέμεναν στους ξενώνες και στα κελλιά όλη την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου δημιούργησαν το αδιαχώρητο κατά την παραμονή και ανήμερα της πανηγύρεως. Αξιοσημείωτη για άλλη μία χρονιά ήταν προσέλευση και συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες της περιόδου νέων ανθρώπων από όλο τον Νομό Λασιθίου, πολλοί από τους οποίους προσήλθαν στα Μυστήρια της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας.


Ειδικότερα, το απόγευμα της Κυριακής 14 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, στην οποία έλαβαν μέρος οι Πατέρες της Μονής συμμετείχαν εκατοντάδες προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, αλλά και από άλλα μέρη της πατρίδας μας. Αντί κηρύγματος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ανέγνωσε την Ποιμαντορική εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου για την εορτή της Κοιμήσεως. Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων στο προαύλιο και από την είσοδο του ναού ευχήθηκε σε όλο τον περιεστώτα λαό χρόνια πολλά και ευλογημένα με την σκέπη, την προστασία και την ακοίμητη πρεσβεία της μεγάλης Μάνας όλων μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου. 


Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του πανηγυρικού Εσπερινού, αλλά και μέχρι αργά το βράδυ, στον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας Φανερωμένης συνέρευσε πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Πετάσης.   


Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 15 Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη, υπεύθυνο της Μονῆς, και τους Διακόνους, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Την Ποιμαντορική εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου για την εορτή της Κοιμήσεως ανέγνωσε στο πλήθος των παρισταμένων πιστών ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο μύνημά του Σεπτού Ποιμενάρχου προς τον Ιερό Κλήρο, τις μοναχικές αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας: «Μόνος του δεν μπορεί κανείς άνθρωπος να σωθεί, όσες προσπάθειες και αν καταβάλλει. Η Εκκλησία προβάλλει την Παναγία μας ως το ιερώτατο και αγιώτατο πρόσωπο όλων των γενεών για να τη μιμηθούμε. Είναι όλες οι γιορτές Της υπόμνηση και προτροπή έργων αγαθών, πίστεως ζώσης, αμετάθετης ελπίδος και αγάπης μητρικής προς τον Υιό και Θεό Της, αλλά και ευκαιρία σωτηρίας σε κάθε πιστό που καταφεύγει σ᾽ Αυτήν.


Γι᾽ αυτό ας μη χάσομε φέτος την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη μας σ᾽ Αυτήν, ψάλλοντας το ουδείς προστρέχων επί Σοι, κατησχυμμένος από Σου εκπορεύεται, Αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλά αιτείται την χάριν και λαμβάνει το δώρημα προς το συμφέρον της αιτήσεως.
Και το συμφέρον μας είναι να αξιοποιήσουμε την οικεία συγγένεια, να βρούμε τη θεϊκή καταγωγή που μας χάρισε δωρεάν ο πιο στενός συγγενής μας, η Παναγία. Να επικαλούμαστε συνεχώς το άγιο όνομά Της, Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς. Και Εκείνη ως Μεγάλη Μάνα θα βρίσκει την ευκαιρία να μας έχει μέσα στη Θεομητορική αγκαλιά Της.
Ας ευχηθούμε να διαλύει τα νέφη των λυπηρών της ζωής, της απιστίας και της κακότητας, της υποτίμησης και αποϊεροποίησης του ανθρωπίνου προσώπου. Εκείνη απέδειξε με τη ζωή Της ότι μπορούμε όχι μόνο να είμαστε συγγενείς δικοί Της και του Χριστού, αλλά και σύσσωμοι και σύναιμοι, υιοί και συγκληρονόμοι Χριστού και αιώνιας ζωής, αφού λάβαμε το ίδιο αξίωμα και την ίδια κλήση, την ίδια Χάρη, που πρώτη Αυτή έλαβε. Ας εμπιστευθούμε τα πάντα στη Μεγάλη Μάνα, την Παναγία μας, και να την τιμούμε σ᾽ όλη μας τη ζωή όχι μόνο με λόγια, ούτε μόνο με τη γλώσσα, αλλ᾿ εν έργω και αληθεία» (Α΄ Ιω. 3,18).


Και όποιος αναγνωρίζει την Παναγία ως Μητέρα του Θεού και δική του, έχει και δικό του πατέρα τον ουράνιο Πατέρα και Θεό. Αυτή είναι η ευρύτερη οικογένειά μας, η Εκκλησία μας, με Πατέρα ουράνιο τον αιώνιο και αληθινό, και αληθινή, αιώνια και αγιασμένη Μητέρα την Παναγία μας, η οποία συγγενούς οικειότητος ποτέ δεν θα ξεχάσει».