Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Θρονική εορτή
της Μητρός Εκκλησίας Κων/πόλεως

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή της, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
Το απόγευμα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τελέσθηκε ο Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπροσευχομένων πολλών  Αρχιερέων και άλλων Κληρικών. Κατά τον Εσπερινό ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το οφίκκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στον κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη, τον οποίο και προσφώνησε, ενώ τον Πατριάρχη του Γένους αντιφώνησε ο κ. Νεοχωρίτης.

Η Θρονική Εορτή της Μητρός Εκκλησίας

για περισσότερες Φωτογραφίες κάνε κλίκ στην εικόνα


Ανήμερα της Θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τελέσθηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία από τον ο Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που συνήλθε σε τακτικές συνεδρίες από 26 έως και  29 Νοεμβρίου στό Φανάρι, υπο της προεδρία της Α.Θ.Π.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. 
Στη Θρονική εορτή της Μητρός Εκκλησίας παρέστησαν πλειάδα Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου, αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και επίσημη αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον Καρδινάλιο Kurt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργος Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ενώ παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη κ. Ε. Σέκερης και άλλοι Πρέσβεις, Άρχοντες Οφφικίαλοι και μέλη του θρησκευτικού, πολιτικού, διπλωματικού, εκπαιδευτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου της Πόλεως.
Tην επίσημη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης. Επίσης συμμετείχαν η συνοδεία των δύο Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, οι Παν/τοι Ηγούμενοι της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου Αρχιμ. Σωφρόνιος Καραγιαννάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημος Κατρίνης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, ο Αρχιδιάκονος Αμβρόσιος Σκαρβέλης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και ο κ. Νικ. Παπαδάκης, συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.