Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

 

Με εκκλησιατική λαμπρότητα, με ιδιαίτερη συγκίνηση και με μεγάλη συμμετοχή Κλήρου, λαού και των εκπροσώπων των τοπικών αρχών τελέσθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, η χειροτονία σε Επίσκοπο του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.
Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτου προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και συλλειτούργησαν όλα τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ενώ έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ, ο Προηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Πρωτοσύγκελλοι Ιερών Μητροπόλεων και Ηγούμενοι Ιερών Μονών της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς και Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και αλλού. Συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι πλήθος Κληρικών, μοναχών, μοναζουσών και ευσεβούς λαού από όλη την Κρήτη, οι οποίοι είχαν κατακλύσει από νωρίς τον ιερό ναό, αναφωνώντας το «άξιος» με ιδιαίτερη θέρμη, παρατεταμένο χειροκρότημα και επευφημίες κατά την τελετή της χειροτονίας.


Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην υψίστη τιμή της Αρχιερωσύνης, τονίζοντας ότι «η ευθύνη είναι τεράστια, το έργο άγιο, αλλά η εκπλήρωσή του επίμοχθος. Γνωρίζω καλώς, ότι η επισκοπική πορεία είναι συνεχής σταυρώσιμη ανάβαση προς το Γολγοθά». Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στα συναισθήματα χαρμολύπης που τον διακατέχουν, καθώς οι  πληγές από την εκδημία είναι ακόμη νωπές από την αιφνίδια εκδημία του «εν ουρανίοις θαλάμοις» αναπαυομένου προκάτοχου του και πολύκλαυστου γέροντά του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, η πνευματική σύνδεση με τον οποίον ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι, όπου κατηχούσε όλα τα παιδιά με τις όμορφες και διδακτικές ιστορίες των Κατασκηνώσεων και της αρχιερατείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη, τον σύνδεσμό του με τη Μητέρα Εκκλησία και το Άγιο Όρος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε αναφερόμενος στον προκάτοχό του: «Ήμουν συνοδοιπόρος σου από την πρώτη μέρα της εις Επίσκοπον εκλογής σου. Κοντά σου έζησα την σταυροαναστάσιμη 22χρονη αρχιερατική πορεία σου. Στο πρόσωπό σου πάντοτε ατένιζα την πιο πιστή έκφραση της πατρικής στοργής, την πιο επιεική κρίση της εν Θεώ καρτερίας, τη σταθερή ποδηγεσία με αποστολική απλότητα. Πάντοτε είχα την αίσθηση και βίωσα έντονα ότι μαζί σου, ακόμη και κατά τις πιο κρίσιμες των δυσκολιών της διοίκησης και στους κινδύνους και φόβους της αρχιερατική πορείας σου, συνεπορεύετο ο Αρχιποίμην Χριστός. Εσύ με δίδαξες με το παράδειγμά σου την άκρα αφοσίωση στον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, την πορεία ευθύνης και μέχρι αυτοθυσίας διακονία στα συμφέροντα της Εκκλησίας, την καρτερία στις ανάγκες και τις θλίψεις και την χωρίς γογγυσμό υποταγή στο θέλημα του Κυρίου. Σε σένα οφείλω το παν. Ο Κύριος οικονόμησε να βρεθώ δίπλα σου κατά τις τελευταίες στιγμές της επί γης ζωή σου και να ζήσω την έξοδό σου εκ του ματαίου τούτου κόσμου. Σου είμαι ευγνώμων και υπόχρεος για την πατρική στήριξη, μέριμνα και αγάπη, στην οποία οφείλω σήμερα τη διακονία μου στην Εκκλησία του Χριστού. Δεν έζησες να δεις αυτήν τη μέρα, που τόσο περίμενες. Περίμενες, και όμως σε μένα δεν έλεγες τίποτα, δεν μιλούσες, το κρατούσες μυστικό στην αγαπώσα καρδία σου. Και η πατρική καρδιά δεν άντεξε, έπαψε να κτυπά και άνοιξε σαν τριαντάφυλλο και η ψυχή σου φτερούγισε στις αυλές του ηγαπημένου σου Νυμφίου, σκορπίζοντας ευλογία, ευωδία και χάρη. Είμαι σίγουρος ότι η άδολη ψυχή σου, κατά την εύσημη αυτή και ιερή ώρα, θα χαίρεται από τους ουρανούς χαρά μεγάλην, μαζί με τις ψυχές των αγαπημένων σου Πατέρων και αδελφών, των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Κρήτης Ευγενίου και Τιμοθέου και των αοιδίμων Κρητών Αρχιερέων και συνεπισκόπων σου Τίτου, Δημητρίου, Φιλοθέου, Θεοδώρου, Κυρίλλου, Ανθίμου, Γέροντος Ειρηναίου και Νεκταρίου».
Ακολούθως, με ξεχωριστή συγκίνηση, απευθύνθηκε στο πλήρωμα της Ιερά Μητροπόλεως του, λέγοντας τα ακόλουθα: «Λαέ ηγαπημένε της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ποίμνιο του Καλού Ποιμένος ευλογημένο, Ιερέ Κλήρε και ευσεβή λαέ. Ευχαριστώ βαθύτατα για την αγάπη και τις εκδηλώσεις της χαράς σας. Σας γνωρίζω όλους και με γνωρίζετε, σας αγαπώ και με αγαπάτε. Μαζί σας έζησα τις συγκινητικότερες στιγμές  της ιερατικής μου διακονίας. Τώρα στέκομαι εκστατικός μπροστά στη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω απέναντί σας. Έχω θάρρος όμως στο Θεό και προσεύχομαι και είμαι έτοιμος να θυσιάσω τον εαυτό μου στη διακονία σας και στη διακονία της Αγίας μας Εκκλησίας και να σας κηρύξω, πολύ περισσότερο απ᾿ ό,τι χάριτι Θεού προσπάθησα στο παρελθόν, με τη δύναμη της Αρχιερωσύνης “Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα”. Έχω επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω απέναντι σας και είμαι έτοιμος να θυσιάσω τον εαυτό μου στη διακονία σας και στη διακονία της αγίας μας Εκκλησίας» και υποσχέθηκε να στηρίξει και να επαυξήσει το έργο του μακαριστού Γέροντος και προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου. 
Ο νέος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε από τα μύχια της καρδίας του τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου κ.κ. Ειρηναίο, «πιστό διάκονο της Εκκλησίας» και έναν έκαστον τους Σεβ. Αρχιερείς - Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που του εμπιστεύθηκαν και τον τίμησαν με την τίμια ψήφο τους και μάλιστα δια παμψηφίας, «παρά τους πόδας» των οποίων εμαθήτευσε από το έτος 2001 ως Κωδικογράφος, Υπογραμματεύς και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ζώντας από κοντά τη σύνεση, τους συνεχείς αγώνες τους για τα συμφέροντα της Εκκλησίας, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και τις άοκνες προσπάθειές τους για την καλλιέργεια της εκκλησιαστικής ενότητας. Όπως είπε, κατά τον χρυσόν τη γλώττη άγιον Ιωάννην, τίποτα δεν ενδιαφέρει περισσότερο τον Θεό από το να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας και συνδεδεμένοι με τον Ιησού Χριστό. Όπου υπάρχει ενότητα και συνεργασία Ποιμένων εκεί και η ασφάλεια προβάτων. Για αυτή την ενότητα θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις να διαφυλάσσω. Οι πατρικές ευχές σας θα με ακολουθούν πάντοτε».
Στη συνέχεια ο νέος Μητροπολίτης μας έστρεψε «το όμμα της καρδίας του στον ιερό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην κιβωτό του Γένους, στον Φάρο της Ορθοδοξίας,  το αειθαλές και αείφωτον Φανάριον, τη μαρτυρική και εσταυρωμένη Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως και στον αυθέντην και Δεσπότην  ημών κύριον κ. Βαρθολομαίον», προς τον οποίον κατέθεσε υϊικώς τον σεβασμό, την ανιδιοτελή αγάπη και την αφοσίωση του. Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό και τους Θεοφιλεστάτους Επίσκοπους Νεαπόλεως κ. Πορφύριο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, «οι οποίοι όδευσαν οδόν μακράν και συνήλθαν στη χαράν ταύτην». Τέλος, ευχαρίστησε τους ευσεβείς γονείς του, Νικόλαο και Πελαγία Διαμαντάκη, οι οποίοι τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», τον Ηγούμενο της Μονής της μετανοίας του Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, τους συμμοναστές του Αρχιμ. π. Πορφύριο Αγγελάκη και Αρχιδ. π. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, τους Πατέρες της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, τον νέο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Αρχιμ. Πρόδρομο Ξενάκη και τους συνεργάτες του στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως.


Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, στην αντιφώνησή του, απευθυνόμενος στο νέο Μητροπολίτη είπε: «Σήμερα γίνεσαι πατέρας αληθινός του ευλαβούς λαού της Ι. Μητροπόλεώς σου σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους. Τούτη την ώρα χαιρόμαστε αληθινά όλοι μας. Οι αρχιερείς, οι οποίοι τελούμε την χειροτονία σου, ο ιερός κλήρος και το πλήθος του λαού, οι συγχωριανοί σου, το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, οι ευλογημένοι γονείς σου, οι κατά σάρκα και κατά πνεύμα δικοί σου άνθρωποι. Όμως μαζί με όλους εμάς αγάλλεται σήμερα και ο Ουρανός. Βλέπομε νοερά εκεί, εις τους ουρανίους θαλάμους, τον μακαριστό γέροντά σου Μητροπολίτη Ευγένιο να συνευφραίνεται και να συμπανηγυρίζει. Να καυχάται για το πνευματικό του παιδί. Να σεμνύνεται για τον διάδοχό του. Η ευχή και η προσευχή του να σε συνοδεύουν πάντοτε στο ξεκίνημα της αρχιερατικής διακονίας και πορείας. Θεοφιλέστατε, ευρίσκεσαι αυτή τη στιγμή μπροστά εις το Άγιον Θυσιαστήριον, καθώς η χάρις του Παναγίου και τελεταρχικού Πνεύματος ενεργεί για τη χαρίτωση και την πλήρωση  της ψυχής και της υπάρξεώς σου. Την είσοδό σου εις το πλήρωμα της χαράς και της χάριτος. Άκουε τους Παύλειους αποστολικούς λόγους προς τον Απόστολο Τιμόθεο και να γίνεσαι των Αγίων αυτού Αποστόλων μιμητής. Δίωκε δικαιοσύνη, ευσέβεια, πίστη, αγάπη, υπομονή, πραότητα. Αγωνίζου τον καλόν αγώνα της πίστεως, την παρακαταθήκην φύλαξον. Άκουε τη φωνή της ευθύνης και του χρέους, του πάτρονος και πρώτου Επισκόπου της Κρήτης μας Αγίου Αποστόλου Τίτου και να ζεις διαρκώς την ευθύνη σου ότι προστίθεσαι στη χρυσή αλυσίδα της αρχιερατικής χάριτος στην Αποστολική Εκκλησία της Κρήτης μας. Από τον Άγιο Τίτο μέχρι σήμερον».


Ο Σεβ. κ.κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε στο λειτουργικό, κηρυκτικό και το διοικητικό έργο του ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, όπου ασχολήθηκε με την αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων της Ι. Μητροπόλεως και με τις πολλές και αξιόλογες εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, και παράλληλα στα πολλά καθήκοντά του στην Ιερά Σύνοδο ως Κωδικογράφου, Υπογραμματέως και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ως Διευθυντού του επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος», στη Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» και σε άλλες Συνοδικές Επιτροπές. Όπως, τέλος, σημείωσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος: «Η μέχρι σήμερα πορεία σου διαβεβαιώνει και για την εις το μέλλον αρχιερατική σου διακονία, πιστοποιεί δε το εκκλησιαστικό ήθος και την αφοσίωση σου εις την Εκκλησία, την οποία υπηρέτησες συνετά από υπεύθυνες διοικητικές θέσεις, διακόνησες τα συνοδικά γραφεία απ’ όλες τις θέσεις. Για δεκαπέντε συνεχή χρόνια υπηρέτησες την ποιμαντική και διοικητική και πνευματική διακονία του συνοδικού βουλευτηρίου της Εκκλησίας Κρήτης και τώρα καλείσαι ως ισάξιος και ισότιμο μέλος του να συμβάλλεις ακόμη περισσότερο για τη μαρτυρία και την παρουσία της Εκκλησίας μας στον δύσκολο κόσμο της εποχής μας».
Στο τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος διένειμε το αντίδωρο σε όλο το εκκλησίασμα και έλαβε τις θερμές ευχές του ιερού Κλήρου, των αρχόντων και του λαού, που είχε κατακλύσει τον Ι. Μητροπολιτικό ναό Αγίου Μηνά και τον αύλειο χώρο του. Στη συνέχεια ο νέος Μητροπολίτης με άπασα την Αρχιερατική στολή και συνοδευόμενος από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και άλλους Αρχιερείς ανήλθε στο Συνοδικό Μέγαρο, όπου δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές τους, ενώ το μεσημέρι προσφέρθηκε γεύμα σε όλους τους συμμετάσχοντες σε κέντρο εστίασης στην Ανώπολη Πεδιάδος.     


Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία και στην εις Επίσκοπον χειροτονία του νέου Μητροπολίτου μας παρέστησαν οι Δήμαρχοι Ηρακλείου κ. Βασιλ. Λαμπρινός,  Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, Μαλεβιζίου κ. Κων. Μαμουλάκης, Βιάννου κ. Π. Μπαριτάκης, η Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δέσποινα Καρνιαδάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Εμμαν. Κλώντζας και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο πρώην Νομάρχης Λασιθίου και πρώην  Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Ιεράπετρας και Σητείας, πολιτευτές των Νομών Λασιθίου και Ηρακλείου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Λασιθίου και Ηρακλείου Ταξίαρχοι κ. Εμμανουήλ Πετάσης και κ. Κων. Λαγουδάκης  αντίστοιχα, οι Αξιωματικοί του Α.Τ. Ιεράπετρας, ο Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Ευσταθίου, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Σητείας κ. Πλωτάρχης Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θ. Χαριτάκης, οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Ι.Τ.Ε., της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Και της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, και πλήθος πιστών από την Ιεράπετρα, τη Σητεία, το Ηράκλειο, τις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου, γενέτειρα του νέου Μητροπολίτου μας, από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Την επαύριον, Τρίτη 18 Οκτωβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την πρώτη του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου  Γοργολαΐνι Ηρακλείου και στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Ηγούμενος εκεί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ

 

Βλέπε Βίντεο

 

Χειροτονητήριος λόγος του νέου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου

 

Χειροτονία Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου

  

Πρόποση νέου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου & Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου