Τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού του Δημοτικού Αεροδρομίου Σητείας

 

Με κάθε επισημότητα και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκαν την Τετάρτη 13/1 τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού του δημοτικού αεροδρομίου Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος». Τον Αγιασμό των Εγκαινίων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος, περιστοιχούμενος από σύσσωμο τον Ιερό Κλήρο της πόλεως, με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη, του Περιφερειάρχου Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, των Δημάρχων και Βουλευτών της Ανατολικής Κρήτης και πλήθους Σητειακών.   

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση του νέου αεροσταθμού, τη δημιουργία των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Σητείας και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έχοντας πλέον όλες τις υποδομές άρτας και ασφαλούς λειτουργίας του .


Στον βαρυσήμαντο χαιρετισμό του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας είπε τα εξής:
«Είναι πράγματι μεγάλη και ιστορική η σημερινή ημέρα των Εγκανίων του νέου Αεροσταθμού του Δημοτικού Αερολιμένα Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος». Η πλήρης λειτουργία του αεροδρομίου της Σητείας επιτεύχθηκε χάρη στο κοινό όραμα και τη συλλογική δράση των Σητειακών. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα έργα υποδομής της Ανατολικής Κρήτης, διότι φέρνει την απομακρυσμένη από το κέντρο Σητεία και ολόκληρο το Νομό Λασιθίου σε άμεση επικοινωνία με την Ηπειρωτική Ελλάδα και τον εξωτερικό. Ακόμα, δίδει τη δυνατότητα προώθησης του τουρισμού και των εμπορικών συναλλαγών στον τόπο μας με ειδικές πτήσεις τσάρτερς. Ευελπιστούμε ότι θα αυξηθούν γρήγορα με την πολιτική βούληση ως μία δυναμική απάντηση και ανάκαμψη στην αβεβαιότητα, τη ρευστότητα και την αστάθεια των συνθηκών που συνεχώς μεταβάλονται πανευρωπαϊκά και παγκόσμια.


Η Ιερά Μητρόπολή μας, κλήρος και λαός, συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη του τόπου μας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Πιστεύομε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η αξιόλογη χρονίζουσα τουριστική επένδυση στην Ιερά Μονή Τοπλού, με τη βέβαιη και θετική Κυβερνητική απόφαση και υπογραφή. Είναι ανάγκη των περιστάσεων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με την προσφορά και λειτουργία του Αεροδρομίου Σητείας.
Καλωσορίζουμε, λοιπόν, σήμερα στη Σητεία της Παράδοσης και του Πολιτισμού τον αξιότιμο κύριο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και τους λοιπούς αξιότιμους προσκεκλημένους μας στη χώρα των Ετεοκρητών με τα σημαντικά και σπουδαία ευρήματα στη Ζάκρο, την Πραισσό και την Ίτανο, αλλά και με τα ονομαστά Χριστιανικά Μνημεία υψηλού πολιτισμού και μεγάλης πνευματικής κληρονομιάς των προγόνων μας, οι οποίοι αγάπησαν, δούλεψαν και θυσιάστηκαν για τον τόπο τους, από τον αρχαίο Μύσωνα, τον ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο μέχρι τους πολεμιστές και ήρωες της νεώτερης ιστορίας με πολλούς ιερωμένους και δημιουργούς που έχυσαν το αίμα τους και   πότισαν την καθημαγμένη κι εύφορη γη της Επαρχίας Σητείας.
Δίκαια, λοιπόν, σήμερα εγκαινιάζομε το αεροδρόμιο της Σητείας με το όνομα «Βιτσέντζος Κορνάρος», ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Σητεία, για να τιμήσουμε όλους τους προγόνους και δημιουργούς, υπενθυμίζοντας συγχρόνως στους νεώτερους την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία και παράδοση της τοπικής Ιστορίας του Γένους και της Εκκλησίας.


Αυτή την ιστορία και παράδοση έρχονται οι προσκυνητές, μελετητές, τουρίστες που κυριολεκτικά απογειώνονται, εντυπωσιασμένοι κι έκθαμβοι από τη μικρή κι απομακρυσμένη αυτή περιοχή, αλλά με τη ζωντανή, ανάγλυφη και μακραίωνη ιστορία, παράδοση και δημιουργία, με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή, που στηρίζεται στην ευαισθησία, στην αρχοντιά και στο φιλότιμό του Κρητικού. Το αεροδρόμιο σήμερα για όλους μας είναι μια δημόσια αναγνώριση για όλους όσοι το ξεκίνησαν, το συνέχισαν αθόρυβα και  με επιμονή εργάσθηκαν ώστε, με τη συνδρομή της Πολιτείας, να λειτουργεί στο εξής ως «πρόταση ζωής» για όλους. Σε μας όμως τους επιζώντας θα είναι συγχρόνως όχι μόνο πρόταση αλλά και πρόκληση για συνεχή ανάπτυξη, δημιουργία και προσφορά στις μεταγενέστερες γενιές, που θα μας κρίνουν αυστηρότερα. Ας απολαύσομε όλοι μας, λοιπόν, σήμερα αυτό το μεγάλο έργο περιδιαβαίνοντας τα γραφικά μονοπάτια της ιστορίας και της παράδοσης αυτού του τόπου και τότε, κατά τον Όσιο Νικήτα Στηθάτο «ο νους του ανθρώπου καθαρίζεται και φωτίζεται και γίνεται ουρανός γεμάτος από αστέρια των λαμπρών και πάμφωτων νοημάτων έχοντας μέσα του τον Ήλιο της δικαιοσύνης... και φέρνοντας τις όψεις των πραγμάτων και τις σαφείς αποκαλύψεις των κρυπτών, για να γνωρίσει ο άνθρωπος το βάθος και το ύψος και το πλάτος της γνώσεως του Θεού και τα όντα των όντων, αφού οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών Αυτού, αναγγέλει το στερέωμα». Τότε οι ουρανοί είναι δικοί μας.
Συγχαρητήρια και καλές και ασφαλείς πτήσεις με τη Χάρη του Θεού».
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζης επεσήμανε στην ομιλία του ότι ο Νομός Λασιθίου μπορεί  πλέον να υπερηφανεύεται  για ένα καθ᾿ όλα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο και έναν αεροσταθμό στολίδι, ο οποίος θα αναβαθμίσει το ρόλο της Σητείας ως πύλης εισόδου στην Ανατολική Κρήτη.


Ο κ. Σπίρτζης, απευθυνόμενος προν τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευγένιο, ανήγγειλε δημόσια την έγκριση της υλοποίησης της επένδυσης του πολυπόθητου μεγάλου αναπτυξιακού έργου της περιοχής, της τουριστικής επένδυσης στις εκτάσεις της Ιεράς Μονής Τοπλού, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης ώστε το έργο θα προχωρήσει σύντομα, γιατί, όπως σημείωσε, είναι μια προσπάθεια χρόνων που θα δικαιωθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ανακούφιση των νεοπτώχων και ανέργων του τόπου.
Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργεί η λειτουργία του αεροδρομίου στη Σητεία, ως πύλης εισόδου στην Ανατολική Κρήτη, αρκεί να συνδυαστεί και με άλλα έργα, και κυρίως αυτά της οδικής διασύνδυσης της περιοχής με την υπόλοιπη Κρήτη. 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτράκης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι το αεροδρόμιο της Σητείας θα δώσει μιά νέα πνοή στην κοινωνική, οικονομική, εμπορική και τουριστική ζωή της Σητείας, του Λασιθίου και γενικότερα της Κρήτης.
Μετά την τελετή των Εγκανίων, ακολούθησε η παρουσίαση του νέου αεροσταθμού και ξενάγηση από τον Αερολιμενάρχη Σητείας κ. Δημ. Βερίγο, και δόθηκε μικρή δεξίωση  με παραδοσιακά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας.    
Παρόντες στα Εγκαίνια ήταν, εκτός από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη, τον Περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκη, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητος Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Εμμ. Κλώντζας και άλλα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, οι Βουλευτές του Ν. Λασιθίου κ. Εμμ. Θραψανιώτης και Ιω. Πλακιωτάκης, Ν. Ηρακλείου κ. Σωκρ. Βαρδάκης, ο πρώην Υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης, οι Δήμαρχοι των Νομών Λασιθίου και Ηρακλείου, οι εκπρόσωποι των τοπικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και λοιπών αρχών, εκπρόσωποι του τουριστικού και επιχειρηματικού κλάδου, φορέων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος Σητειακών.