Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου,
πολιούχου και προστάτου της πόλεως Αγίου Νικολάου


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και πάνδημη συμμετοχή των Αγιονικολιωτών πανηγύρισε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου παλαιός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτου της ομώνυμης πόλης και πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου.

 

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού.
Στην ομιλία του στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον παλαιό Βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, “ο οποίος ευρίσκεται στην τιμία συνοδεία  της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου συνοδεύων αυτόν κατά την επίσκεψή του στη νότια Ιταλία”, για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στον τιμώμενο άγιο, σημειώνοντας τα εξής:
“"Κάθε Άγιος έχει διαλέξει τον τόπο του. Δεν πάει οποιοσδήποτε Άγιος σ᾿ οποιοδήποτε τόπο". Αυτό συνέβη και με τον Άγιο Νικόλαο. Και είναι μεγάλη ευλογία για την πόλη σας να έχει προστάτη και πολιούχο της τον Άγιο Νικόλαο, ο ναός του οποίου τόσους αιώνες στέκεται σ  αὐτή την θέση και μαρτυρεί αδιάσειστα τη  χριστιανική ιστορική πορεία αυτού του τόπου. Στην τοποθεσία αυτή, που είναι ασφαλής και προφυλαγμένη, προσάραζαν τα πλοία από τη βυζαντινή εποχή και την περίοδο της Ενετοκρατίας και αποκαλούνταν “Λιμάνι του Αγίου Νικολάου», καθώς ο όρμος αυτός αποτελούσε το κύριο λιμάνι της περιοχής για αρκετούς αιώνες, ακόμα και από την εποχή της αρχαίας Δωρικής πόλης Λατούς.  


Γι᾿ αυτό αυτός ο ναός του Αγίου Νικολάου, μνημείο χριστιανικής τέχνης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο και ιστορικότερο οικοδόμημα που έχει ανεγερθεί σ΄ αυτόν τον ευλογημένο τόπο που επάξια φέρει το όνομά του. Ο άγιος Νικόλαος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο λαοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας.
Σήμερα, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, δεν υπάρχει βραχονησίδα, νησάκι, μεγαλύτερο νησί, παραθαλάσσια τοποθεσία, αλλά και ενδοχώρα μακρυά από τη θάλασσα, που να μην έχει ανεγερθεί εικονοστάσι η ναΐδριο, ενοριακός η μοναστηριακός ναός προς τιμήν του αγίου Νικολάου. Τόσο το Εμπορικό όσο και το Πολεμικό Ναυτικό μας και το Λιμενικό Σώμα έχουν ως προστάτη τους τον Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας, η εικόνα του οποίου γεμίζει με την παρουσία και τη χάρη του τις γέφυρες των πλοίων, τις καμπίνες των ναυτικών, τα σπίτια των οικογενειών τους, διότι ο άγιος «διασώζει τους αυτώ προστρέχοντας εκ κινδύνων χαλεπών και θανάτου πικρού»... Υπήρξε πρότυπο φιλανθρωπίας και προστασίας των αδυνάτων από τους ισχυρούς της εξουσίας ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Νικόλαος, αλλά είναι και ο προστάτης των ναυτικών και όλων των θαλασσινών μας. Δηλαδή ο άγιος που αγαπά, που προστατεύει, που σπεύδει «ταχύς εις βοήθειαν και θερμός εις αντίληψιν», που τρέχει παντού για να βοηθήσει και να σώσει τα πλοία που κινδυνεύουν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα”.


Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος κατέληξε λέγοντας: “Γι᾿ αυτό σήμερα που εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, ενός πραγματικά μεγάλου Επισκόπου και Αγίου της Εκκλησίας, του προστάτη και πολιούχου της φερωνύμου πόλεως, ας του ζητήσουμε στους δύσκολους και ομιχλώδεις καιρούς μας, να πρεσβεύει συνεχώς στο Θρόνο τους Θεού για όλους τους Αγιονικολιώτες και όλες τις Αγιονικολιώτισσες που ομοθυμαδόν τιμούν σήμερα τη μνήμη του, και να συνεχίσει να φυλάττει και να προστατεύει ετούτη την ευλογημένη πόλη. Το φωτεινό παράδειγμά της επί γης ζωής του, που ήταν γεμάτη από αγάπη και καλά έργα ας είναι οδηγός στην πορεία της ζωής μας».
Ακολούθησε λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της ιεράς εικόνας του Αγίου, την οποία κρατούσαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγίου Νικολάου,  και  Αγιασμός στο μικρό λιμανάκι της πόλεως.
Στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου περιλαμβάνει ακόμα ιστιοπλοϊκούς και ποδηλατικούς αγώνες και αγώνα ανωμάλου δρόμου αλλά και άλλες εκδηλώσεις για παιδιά.
Την πανήγυρη του πολιούχου και προστάτου της πόλεως του Αγίου Νικολάου τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιεφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος κ. Αντώνιος Ζερβός, οι Αντιδήμαρχοι και Μέλη τπου Δημοστικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου κ. Σπυρίδων Αγγελάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου κ. Μιχαήλ Βασιλάκης και οι υπόλοιποι ένστολοι της πόλεως.