Αρχιερατικός Εσπερινός
στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιεράπετρας


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών  πανηγύρισε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, στην συνοικία της «Κάτω Μερά», στην πόλη της Ιεράπετρας.
Το εσπέρας της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι “ο άγιος Νικόλαος, που είναι ο προστάτης των ναυτικών, των ψαράδων και όλων των θαλασσινών μας, ήταν εκ κοιλίας μητρός ηγιασμένος, αφού από μικρό βρέφος δεν θήλαζε από τη μητέρα του τις νηστήσιμες ημέρες. Υπήρξε «εγκρατείας διδάσκαλος”, που διέθεσε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και προστάτεψε χήρες, ορφανά αδυνάτους και απελπισμένους. Απέκτησε «τη πτωχεία τα πλούσια» δηλ. τα πνευματικά πλούτη και αναδείχθηκε «κανόνας πίστεως» που εμπιστεύτηκε απόλυτα τον Χριστό, αλλά και «εικόνα πραότητος».
Ο Προϊστάμενος της Ενορίας Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, σημειώνοντας ότι “σας υποδεχόμαστε στον πανηγυρίζοντα Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου της Ενορίας μας για πρώτη φορά, μετά την ενθρόνιση και εγκατάστασή σας στον ιστορικό Αρχιερατικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας... Δοξάζουμε τον εν Τριάδι Θεό που κάλεσε εσάς για να είσθε ο Πρόεδρος της Ευχαριστιακής Συνάξεως και ο διδάσκαλος της αληθείας στην Τοπική μας Εκκλησία. Εμείς, ιερός Κλήρος και ευσεβής λαός, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα παραμείνουμε πιστοί και αφοσιωμένοι  στον Επίσκοπό μας, ο οποίος είναι η κεφαλή και η αρχή που εκφράζει την ενότητα της Εκκλησίας” και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο “ο Τριαδικός Θεός, με τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου, να  σκέπει, να περιφρουρεί και να ενισχύει στο υψηλό ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο” του.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Ανδρέα Πιτροπάκη και τον συνεφημέριό του πρωτ. Μιχαήλ Πετράκη, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους Ενορίτες και ευχήθηκε όλοι να έχουν τη Χάρη και τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.


Στον Εσπερινό της εορτής έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλης και παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Λιμενάρχης της πόλεως Πλωτάρχης κ. Ιωάννης Παπαδάκης και άλλα στελέχη του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού Σκάφους Ιεράπετρας. 
Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 6/12, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία.