Λαμπρή και πάνδημη η πανήγυρη του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας

Mε επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Ενοριακό Ναό  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλεως της Σητείας, εορτάσθηκε την Παρασκευή 25 Μαρτίου η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Ιετραπύτνης και Σητείας.


Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 24 Μαρτίου, στον ως άνω πανηγυρίζοντα ναό τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάστησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και πλειάδα Εφημερίων της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, ενώ παρέστη πλήθος των πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, μιλώντας στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό, αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο και κοσμοσωτήριο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με το οποίο αρχίζει να εξυφαίνεται το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας και της αγάπης του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου.


Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 25 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, περιστοιχούμενος από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Τοπλού και τους Εφημερίους της Ενορίας, και κήρυξε κατάλληλα μιλώντας για το θεολογικό μήνυμα της εορτής του Ευαγγελισμού, τονίζοντας τη φανέρωση του προαιωνίου μυστηρίου για τη  σωτηρία του ανθρώπου.


Ο Σεβ. επίσης αναφέρθηκε στην καθιέρωση του εορτασμού του εθνικού ξεσηκωμού στις 25 Μαρτίου για λόγους προφανούς συμβολισμού προκειμένου να συνδεθεί η αναγέννηση του σκλαβωμένου Γένους και η εθνική παλιγγενεσία με το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την απαρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Τέλος, υπογράμμισε ότι η πίστη στον Χριστό και η αγάπη για τη σκλαβωμένη πατρίδα έγιναν οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι επαναστατημένοι πρόγονοί μας για να επιτύχουν την παλιγγενεσία του έθνους μας με τη βοήθεια της Υπέρμαχου Στρατηγού του Γένους μας Υπεραγίας Θεοτόκου.