Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των Ιεραπετριτών πανηγύρισε το Σάββατο 6 Αυγούστου, εορτή της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, ο φερώνυμος Ενοριακός Ναός στην Κάτω Μερά (παλαιά πόλη) της Ιεράπετρας.
Την παραμονή της πανηγύρεως, Παρασκευή 5 Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Στην εμπνευσμένη ομιλία ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στους λόγους της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο όρος Θαβώρ και της αποκάλυψης της δόξας της θεότητός Του στους τρεις  πρόκριτους Μαθητές Του, ενώ, στο τέλος, ευχήθηκε όλοι να προσπαθήσουμε, στις δύσκολες ημέρες μας, να δεχθούμε «την καλήν αλλοίωσιν», για να γίνουμε κοινωνοί του ακτίστου Φωτός της Μεταμορφώσεως και μέτοχοι της ουρανίου Βασιλείας.
Στην ακολουθία παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής,  η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης και εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, o πολιτευτής κ. Αντ. Βγόντζας κ.α.
Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 6 Αυγούστου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος κήρυξε κατάλληλα για τη θεία Μεταμόρφωση του Κυρίου ενώπιον των τριών μαθητών Του και τέλος, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια.


 
Με λαμπρότητα πανηγύρισε τo Σάββατο 6 Αυγούστου ο Ιερός Ενοριακός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μαλλών Ιεράπετρας. Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από τον Αιδεσιμ. Εφημέριο της Ενορίας Πρωτ. Στυλιανό Μαθιουδάκη και τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Γεώργιο Μανδουράρη,  ιερούργησε και  κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυάριθμο εκκλησίασμα, αναφερόμενος με λόγο απλό και εύληπτο στη θεολογία της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, σαράντα ημέρες πριν από το εκούσιο πάθος Του.


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, μετά την οπισθάμβωνον ευχή, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια της περιόδου.