Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στη χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου στο Κάιρο


Την Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως, 18 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καῒρου, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ χοροστάτησε κατά τον Όρθρο, προηξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας και τέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Eψηφισμένου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου (Δριδάκη), Αδελφού της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας.


Στη Θεία Λειτουργία και τη χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πηλουσίου κ. Νήφων, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και Καρθαγένης κ. Μελέτιος, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός. Επίσης, έλαβαν μέρος η συνοδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας, και ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως π. Αμβρόσιος Σκαρβέλης.


Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος στον χειροτονητήριο λόγο του εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή του για το γεγονός ότι εισέρχεται στον τρίτο βαθμό της Ιερωσύνης στον ίδιο ακριβώς ιερό χώρο, όπου χειροτονήθηκε πριν από 127 χρόνια ο Άγιος Νεκτάριος.

 


Ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος απευθυνόμενος προς τον νέο Επίσκοπο κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «σε γνώρισα από τρυφερής ηλικίας στον Ναό της Παναγίας της Σελλιανής, στην κοινή μας γενέτειρα στην Κρήτη, όταν ήσουν εννέα ετών. Τότε, στα αγνά παιδικά σου μάτια, διείδα τον πόθο σου για την αφιέρωση στην Εκκλησία του Χριστού. Και πράγματι, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, κατέθεσες την επιθυμία σου να αφιερωθείς ολοκληρωτικά στην Εκκλησία, στον ήδη μακαριστό Γέροντά σου, Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο, για να λάβεις από τα τίμια χέρια του, την Μοναχική σου κουρά και τις δύο χειροτονίες σου, εις Διάκονον και εις Πρεσβύτερον αλλά και το οφίκκιον του Αρχιμανδρίτου».


Παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και υπεύθυνος θεμάτων Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χάρης Μορίτσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καῒρου κ. Χρήστος Καβαλής και λοιποί Πρόεδροι των Αραβοφώνων κοινοτήτων, σύλλογοι και φορείς της ελληνικής παροικίας, εκπρόσωποι της Κοπτικής και Αγγλικανικής Εκκλησίας, ενώ τον ναό κατέκλυσαν οι πιστοί της παροικίας και όμιλος προσκυνητών από την Κρήτη, οι οποίοι ταξίδευσαν για να παρευρεθούν στη χειροτονία του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου.

Βιογραφικό σημείωμα Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το έτος 1966 και κατάγεται από τα Σελλιά Ρεθύμνου. Είναι απόφοιτος της Δ΄ τάξης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθηνών και πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης καθώς και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα στην Ecole Pratique του Πανεπιστημίου Paris IV (πρώην Σορβόνη) και στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Ομιλεί και γράφει την αγγλική και την γαλλική γλώσσα.

Στις 7/8/1998 εκάρη μοναχός και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Τοπλού Σητείας από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο.

Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 22/7/2000 στην Ιερά Μονή Τοπλού από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο, ο οποίος και τον χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη στις 25/3/2002 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας, όπου και διακόνησε ως Εφημέριος.

Εκτός από την Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Γαλλίας και Καλής Ελπίδος, στην Νότια Αφρική. Τον Σεπτέμβριο του έτους 2012, ύστερα από πρόσκληση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, μετέβη στο Κάϊρο όπου αρχικά ανέλαβε εφημέριος του Ιερού Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 23/3/2014 ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας του απένειμε το οφφίκιο του Μεγάλου Εκκλησιάρχου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.

Στις 17 Νοεμβρίου 2016, ύστερα από πρόταση του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοδώρου, εξελέγη παμψηφεί Βοηθός Επίσκοπος του και ανέλαβε καθήκοντα Πατριαρχικού Επιτρόπου στο Κάϊρο.