Ο εορτασμός της εθνικής επετείου
της 25ης Μαρτίου 1821

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα εορτάσθηκε την Παρασκευή 25 Μαρτίου η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην πόλη της Σητείας. Η επίσημη Δοξολογία για την εθνική παλιγγενεσία του 1821 τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και παρουσία του Δημάρχου κ. Θεοδ. Πατεράκη, του Διοικητού του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχου κ. Νικολ. Μιχαλάκη, Αξιωματικών της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου, του Διοικητή του Αστυν. Τμήματος Σητείας Αστυνόμου Α΄ κ. Μάλλιου, του Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλ. Καπετανάκη, του Λιμεναρχείου Υποπλοίαρχου κ. Γ. Παττακού, των Διευθυντών όλων των Σχολείων, των Δημοσίων Υπηρεσίων και εκπροσώπων άλλων τοπικών Αρχών Φορέων και πλήθους πιστών.


Τιμές απέδωσε η διμοιρία του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας.
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η παρέλαση στην οποία έλαβαν η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας, οι Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, το Λύκειο Ελληνίδων, Σχολές παραδοσιακών χορών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίας Σητείας, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Επαρχίας Σητείας, οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.), τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, προσκοπικές ομάδες και τέλος οι Οπλίτες του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου.


Στην Ιεράπετρα, η επίσημη Δοξολογία για την εθνική εορτή εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Διαμαντάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. Συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος της πόλεως και παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Καλατζάκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Παλαγία Πετράκη, ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου, οι Διευθυντές των Σχολείων. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων, στην οποία συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της πόλεως με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. π. Κύριλλο Διαμαντάκη, και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους του Δήμου, της Περιφέρειας, του Ελλ. Κοινοβουλίου, του 3ου ΚΕΠ Ζήρου, του Αστυν. Τμήματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας κ.α., η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και και η παρέλαση των μαθητών όλων των σχολείων, των αθλητικών σωματείων, των σχολών κρητικών χωρών, των προσκοπικών ομάδων, των Εθελοντών Σαμαρειτών και Νοσοκόμων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μοτοσυκλετιστών της ΕΛ.ΑΣ., υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας.