Ιερατική Σύναξη των Εφημερίων
της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας

 

Με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Συνεδρίων του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Ιερατική Σύναξη ενόψει του Τριωδίου και της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Μετά την κοινή προσευχή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος καλωσόρισε τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως στην επί τω αυτό σύναξη και στη συνέχεια τους ενημέρωσε διεξοδικά για την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα λάβει χώρα μετά από τόσους αιώνες, στην Κρήτη, από 18 έως 27 Ιουνίου 2016, όπως αποφασίσθηκε πρόσφατα στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, από τη Σύναξη των Προκαθημένων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών.


Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας τόνισε τη σημασία της σύγκλησης στην Κρήτη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που θα αποτελέσει σταθμό για την Ορθόδοξη Εκκλησία, και αναφέρθηκε σε διάφορα διαδικαστικά θέματα της πανορθόδοξης αυτής Μεγάλης Συνόδου. Όπως είναι γνωστό, οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα πραγματοποιηθούν στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι Κισάμου, και θα πλαισιωθούν από Ιερές Ακολουθίες, τόσο στην Κίσαμο, όσο και στην έδρα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στο Ηράκλειο, όπου την Κυριακή της Πεντηκοστής, θα τελεσθεί συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και των Μακαριωτάτων Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου.


Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος και ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης ενημέρωσαν τον Ιερό Κλήρο του για μια σειρά από υπηρεσιακά και τρέχοντα διοικητικά θέματα, όπως για τη λειτουργία, την οργάνωση και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιετεκτονικής Κρήτης και Δωδεκανήσου (Σ.Ε.Α.Κ.Δ.) και της Υπηρεσίας Δομήσεως Κρήτης – Δωδεκανήσου (Υ.ΔΟΜ.Κ.Δ. Οι Ιερείς  είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν τα ερωτήματά τους και έλαβαν τις δέουσες απαντήσεις, ενώ η Σύναξη έκλεισε με τις εγκάρδιες ευχές και το ενθύμιο δώρο του Σεβ. Μητροπολίτου, που ήταν το νεοεκδοθέν βιβλίο του με τίτλο: «Τα Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Γάμου εντός της Θείας Λειτουργίας», που αποτελεί τη μεταπτυχιακή εργασία του στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., καθώς και το έργο του Οσίου Μάρκου του Ασκητού «Τα 226 κεφάλαια περί των οιομένων εξ έργων δικαιούσθαι», που έχει μεταφράσει ο Μοναχός Θεόκλητος ο Διονυσιάτης.