Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου για την εικόνα της Γεννήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας


  
Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου επαναλήφθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του “Πολιτιστικού Κέντρου και Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος” της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες η επιτυχημένη εκδήλωση  που είχε λάβει χώρα πριν τα Χριστούγεννα στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» Ηρακλείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η εορτή των Χριστουγέννων μέσα από την εικόνα της Γεννήσεως», ο οποίος  παρουσίασε με λόγο μεστό και εύληπτο από όλο το ακροατήριο τη θεολογία της εικόνος της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβασμιώτατος:«Είναι γνωστό ότι οι εκκλησιαστικές τέχνες, όπως η Αγιογραφία και η Βυζαντινή Μουσική, εκτός από την τέρψη και την ευχαρίστηση που δημιουργούν στις αισθήσεις μας, μας βοηθούν να κανανοήσουμε πληρέστερα το βαθύτερο θεολογικό μήνυμα κάθε εορτής. Ο αείμνηστος αγιογράφος και λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου έλεγε ότι: “η βυζαντινή τέχνη δεν έχει σκοπό να αναπαραστήσει αυτά που βλέπουμε με τα αισθητά  μας μάτια, αλλά θέλει να μάς ανεβάσει από τα αισθητά στα νοητά, από εκείνα που βλέπουμε με τα υλικά μάτια μας, σε εκείνα  που βλέπει όποιος έχει μάτια πνευματικά, δηλαδή από τα εφήμερα στα αιώνια”. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα στην Εκκλησία μας αποτελεί ένα μέσο ανύψωσης και αναγωγής του ανθρώπου, για να έλθει σε συνάντηση και κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό. Τα σύμβολα, οι εικαστικές και δη οι εκκλησιαστικές τέχνες αλλά και γενικότερα τα αισθητά μέσα βοηθούν στην αποκάλυψη της αόρατης αλήθειας περί του Θεού στον άνθρωπο.  Προσκυνώντας την εικόνα της Γεννήσεως ο πιστός “βλέπει” με τα μάτια του τη θεολογία της Σαρκώσεως και αισθάνεται την ευφροσύνη της ενανθρωπήσεως».


Ο οικείος Ποιμενάρχης, o Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για την τόσο εμπεριστατωμένη και θεολογικά κατωχυρωμένη ερμηνεία της εικόνας της Γεννήσεως,  υπογραμμίζοντας τη διάκριση μεταξύ θρησκευτικής ζωγραφικής στη δυτική τέχνη και ορθόδοξης εκκλησιαστικής εικονογράφησης του γεγονότος.


  


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η επιμελήτρια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» κ. Έφη Ψιλάκη ανέλυσε την πολυπρόσωπη εικόνα «Τι Σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ» ενώ ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, Πρωτοψάλτης του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, με τη χορωδία του, έψαλε επίκαιρους ύμνους και παρουσίασε τα παλαιά κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων, όπως διασώθηκαν στα χειρόγραφα του μεγάλου κρητικού λαογράφου Παύλου Βλαστού.


Tην εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, ο οποίος εξήρε την ποιότητα της εκδήλωσης όσον αφορά και τα μουσικά ακούσματα σε μια εποχή που έχει αλλάξει η μουσική επιτηδεία και έχει επικρατήσει το φαντασιακό συναίσθημα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αυτό το φαντασιακό συναίσθημα είναι νόσος και οδηγεί τον μεταμοντέρνο άνθρωπο στη μανία, η οποία  είναι ξένη και αντίθετη προς το ύφος και το ήθος που εκπέμπει η μακραίωνη παράδοσή μας. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η Εκκλησία μας οφείλει να προσέξει αυτή την αλλαγή της μουσικής επιτηδείας και την τμήση μεταξύ θεωρίας και πράξεως, διότι συνέπεια αυτού του “νεοελληνικού” πολιτισμού είναι η τάση απώλειας του τέταρτου και του δευτέρου ήχου της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής. Ακόμα, ευχαρίστησε για μιά ακόμη φορά τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για τη μεστή μηνυμάτων ομιλία του, την κ. Ε. Ψιλάκη για την παρουσίαση της εικόνας «Τι Σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ» που φυλάσσεται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης, και τον κ. Α. Γιακουμάκη για τους βυζαντινούς ύμνους και τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων που ερμήνευσε με τους συνεργάτες του. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, που έδωσε την ευλογία του, αλλά και τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ι.Α.Κ., που επέτρεψαν να επαναληφθεί και στην Ιερά Μητρόπολή του η Χριστουγεννιάτικη αυτή εκδήλωση. Τέλος έδωσε το λόγο στον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Αντώνιο Μανδαλάκη, που ανέγνωσε επίκαιρο ποίημά του για την εορτή των Χριστουγέννων.


Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας Αρχιμ. Ιωακείμ Καρανδεινός, οι Πανοσιολ. Ηγούμενοι της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Αρχιμ. Παρθένιος Βουλγαράκης και της Ι. Μονής Κουδούμα Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιερόθεος Δασκαλάκης από την Ιερά Μονή Επανωσήφη, πλειάδα Εφημερίων της περιοχής, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Φαιστού κ. Γεώργιος Μαυράκης, ο Διευθυντής της Βικελαίας Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου κ. Δημ. Σάββας, Εκπαιδευττικοί, Μέλη του Δ.Σ. του “Πολιτιστικού Κέντρου και Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος” και κάτοικοι της περιοχής.