Λαμπρή η πανήγυρη 
του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Φωτεινής Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία τεμαχίων Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, της Αγίας Ευφημίας, του Οσίου Αρσενίου και των Αγίων Τεσσάρων εν Ρεθύμνη Μαρτύρων, πανηγύρισε την Κυριακή 29 Μαΐου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. Επίκεντρο των τριήμερων λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων ήταν το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ανήμερα της πανηγύρεως, κατά το οποίο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.


Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του πανηγυρίζοντος ναού η υποδοχή των Τιμίων Λειψάνων, τα οποία μετέφερε από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι Ηρακλείου ο Πανοσ. Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, και ακολούθησε η ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Στο τέλος της ακολουθίας ο Προϊστάμενος του ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, καλωσόρισε τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι και τον ευχαρίστησε που κόμισε τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα που μαρτυρούν τη ζωντανή παρουσία των Αγίων και ενδυναμώνουν όλους μας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Το βράδυ τελέσθηκε ιερά Αγρυπνία (Απόδειπνο, Όρθρος και Θεία Λειτουργία).


Το απόγευμα του Σαββάτου 28/5 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ενώ έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην λίαν καλώς δημιουργία του κόσμου από τον Τριαδικό Θεό, στη διατάραξη των σχέσεων κοινωνίας των Πρωτοπλάστων με τον Θεό και τον συνάνθρωπο και στο έργο του Κυρίου Ιησού Χριστού να αναζητήσει και να σώσει «το απολωλός», όπως έπραξε και στη συνάντησή του και τον αποκαλυπτικό διάλογό του με την Σαμαρείτιδα, στην οποία πρόσφερε το «ύδωρ το ζον, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον», ώστε από μια αμαρτωλή γυναίκα να μεταστραφεί σε Ισαπόστολο και Μεγαλομάρτυς.
Στην ακολουθία μετείχε πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμ. Πετάσης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Κυριακή της Σαμαρείτιδος 29/5, στον κατάμεστο από πιστούς Ι. Καθεδρικό Ναό τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Εφημέριοι του ναού, οι δύο Διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως και οι συνοδεία του Σεβ. κ. Γερασίμου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημος Κατρίνης και ο Ιερολ. Διάκονος Ευγένιος Καρακωνσταντάκης.


Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο για την τιμητική και φιλάδελφη πρόσκληση, αναφέρθηκε στα θεολογικά μυνήματα της περίφημης ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, σημειώνοντας την «εν πνεύματι και αληθεία» προσκύνηση του Θεού, που αποκάλυψε ο Ι. Χριστός στην Σαμαρείτιδα οδηγώντας την από τους τύπους στην ουσία, με αποτέλεσμα να γίνει Ισαπόστολος και να μαρτυρήσει μαζί με τις τέσσερις αδελφές της και τους δύο γιούς της για τον Ι. Χριστό.


Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον νέο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Σεβ. κ. Γεράσιμο, για την τιμητική συμμετοχή του στην πανήγυρη και του ευχήθηκε καλή, θεοφιλή και αγλαόκαρπο Ποιμαντορία στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα η τιμώμενη Αγία Μεγαλομάρυς Φωτεινή να φωτίζει το νου και την καρδιά όλων όσοιαναζητούν να συναντήσουν τον Σωτήρα Χριστό.


Ακολούθησε κέρασμα με εδέσματα και καφές για όλους τους παρευρισκομένους στο Αρχονταρίκι του ναού. Στην πανήγυρη παρέστησαν, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης και Εμμ. Λουτσέτης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκης, πολιτευτές του Νομού Λασιθίου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών.


 Το απόγευμα τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Φωτεινή, κατά την οποία ετέθησαν σε προσκύνηση και τα τεμάχια του ιερού λειψάνου  της Αγίας Φωτεινής που φυλάσσονται στο Ιερό Βήμα του πανηγυρίζοντος ναού. Ακολούθως, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος στον αύλειο χώρο του Ναού, παρέδωσε στον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αρσένιο Σαλούστρο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι τη λειψανοθήκη και έγινε η αναχώρηση των Ιερών Λειψάνων.