Η πανήγυρη του Ι. Ναού των Τριών Ιεραρχών Πεύκων


Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Πεύκων, που αποτελεί κλίτος του Ενοριακού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης.


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος τόνισε ότι οι Τρείς τιμώμενοι μεγάλοι Πατέρες και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι απέδειξαν με τη ζωή και το έργο τους ότι η αληθινή Παιδεία καλλιεργεί τη σχέση με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον εαυτό μας, χωρίς την οποία δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ανθρώπινη προσωπικότητα. Σκοπός της ελληνορθόδοξης Παιδείας δεν είναι απλώς η εκπαίδευση και η ξηρή πολυμάθεια με την απομνημόνευση γνώσεων και πληροφοριών, αλλά είναι μόρφωση «άχρις ου μορφωθή Χριστός εν υμίν». Και σήμερα έχομε ανάγκη τα αναλλοίωτα αυτά και διαχρονικά πρότυπα της ζωής και παιδείας, που βασίζονται στη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, ως απαραίτητα εφόδια για τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού τρόπου ζωής με αυτογνωσία, αρχές, ιδανικά, στόχους, οράματα, προσδοκίες και για να επιτευχθεί ο υψηλός προορισμός του ανθρωπίνου προσώπου, σύμφωνα με το του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: «Μικρός ειμί και μέγας, ταπεινός και υψηλός, θνητός και αθάνατος, επίγειος και ουράνιος». Τέλος, ευχήθηκε όλοι μας να διδαχθούμε από τη ζωή και το έργο των τριών μεγάλων Πατέρων και Οικουμενικών Διδασκάλων και να μιμηθούμε το ήθος, την αγωνιστικότητα και τον τρόπο της ζωής τους, καθώς αυτοί αποτελούν αληθινά πρότυπα ζωής για μια ισορροπημένη ψυχοσωματική υγεία και καλλιέργεια των νέων μας και για την αντιμετώπιση των ποικίλων δυσκολιών και εμποδίων στη σύγχρονη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας.
Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος Κληρικοί της περιοχής και παρέστησαν πολλοί πιστοί από την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Νικ. Λατζανάκης και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Πεύκων.