H πρώτη Θεία Λειτουργία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου στη Μητροπολιτική του περιφέρεια.


Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία εντός Μητροπολιτικής περιφέρειας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.
Ειδικότερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προέστη στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο συλλειτούργησε με τους Σεβ. Μητροπολίτες Ρόδου κ. Κύριλλο, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο. Στη Θεία λειτουργία συμμετείχε ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ και ο Ιερός Κλήρος της πόλεως.


Τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας προσφώνησε κατάλληλα ο εκ Κρήτης ορμώμενος Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος παρότρυνε τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας να είναι κοντά στον νέο Επίσκοπό του, που για 22 ολόκληρα χρόνια διακόνησε την τοπική Εκκλησία ως Κληρικός της, ώστε να διαφυλάσσεται η ενότητα που είναι τόσο αναγκαία όχι μόνο στην Εκκλησία, αλλά και στη χώρα μας και στο έθνος μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα με τον Προφήτη Ησαΐα από τον λαό εξαρτάται τι Ιερείς θα έχει, γι’ αυτό και η συμπόρευση με τον Επίσκοπο θα αποδώσει καρπούς, και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο πλείστα έτη Αρχιερατείας και καλλίκαρπης Ποιμαντορίας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδιάς, τόσο τον προσφωνήσαντα Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου για τα εγκάρδια λόγια του, όσο και τους Σεβ. Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο που όδευσε οδόν μακράν, και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, ο οποίος κατά το μεταβατικό διάστημα της χηρείας με ιδιαίτερη σύνεση και διάκριση διηύθυνε την Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας ως Τοποτηρητής αυτής, συμμετέχοντας και οι τρεις στην Ενθρόνιση του και την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτική του περιφέρεια.


Επίσης ευχαρίστησε τους πάντες για τη θερμή υποδοχή και τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις αγάπης που του επεφύλαξαν κατά την Ενθρόνισή του και παρότρυνε στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ο ένας να βρίσκεται δίπλα στον άλλο. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλους σε συμπόρευση, με πνεύμα αλληλεγγύης και συναντίληψης, επισημαίνοντας τη σημασία της ενότητας του εκκλησιαστικού σώματος που έχει κεφαλή τον Ίδιο τον Κύριό μας, διαβεβαιώνοντας ότι ως Επίσκοπός τους θα είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης τους. Τέλος, ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες και ιδιαίτερα τους δύο χοράρχες, Πρωτοψάλτη κ. Ιω. Αρώνη και Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Αλεξάκη, οι οποίοι πασχίζουν για να διδάξουν σωστά και να μεταλαμπαδεύσουν τη Βυζαντινή Μουσική και τη γνήσια ιεροψαλτική μας παράδοση. Τέλος, ευχαρίστησε τους παριστάμενους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους λοιπούς εκπροσώπους των τοπικών Αρχών τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία μαζί τους για έργα «καλά και ωφέλιμα τοις ανθρώποις».


Ακολούθως ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Προϊστάμενος του ναού, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής, αφού εξέφρασε τα συναισθήματα χαράς και συγκινήσεως όλων των Ενοριτών του, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο σε ένδειξη σεβασμού, υϊικής αγάπης και αφοσιώσεως ένα ζευγάρι δικηροτρίκηρα, ευχόμενος έτη πολλά, πολύκαρπη και ευλογημένη ποιμαντορία.


Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας και τον ίδιο προσωπικά, λέγοντάς του ότι τον θεωρεί αδελφό, αφού τόσα χρόνια στεγάζονταν κάτω υπό την ίδια στέγη του Επισκοπείου και υπό την κοινή πνευματική σκέπη του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, και σημείωσε ότι, κάθε φορά που θα ιερουργεί και θα ευλογεί με αυτά τα δικηροτρίκηρα τον ευσεβή λαό που ο Θεός του εμπιστεύθηκε για να ποιμάνει, θα τους θυμάται, αφού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής Ιεράπετρας τον Μάιο του 1998 έλαβε τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης.


Μετά την Απόλυση και τη διανομή του αντιδώρου από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Κύριλλο, προσφέρθηκε καφές στην αίθουσα δεξιώσεων του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας».
Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστη πλήθος πιστών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων οι Αντιδήμαρχοι κ. Εμμ. Φραγκούλης και κ. Χαρ. Κορνάρος, οι πρώην Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης και Ν. Χριστοφακάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης και ο Διοικητής Aσφάλειας Ιεράπετρας Υπαστυνόμος Β΄ κ. Ν. Φρονιμάκης.