Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος
μίλησε στο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο στην Ο.Α.Κ.
για την αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο

 

Το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.) οι εργασίες του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου, με θέμα: «Η σύγκληση και οι αποφάσεις-κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη». Ομιλητής, κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και προσωπικά του Σεβ. Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, ανέπτυξε την εισήγησή του με τίτλο: «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου γύρω από την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο: Επίκαιρες προκλήσεις και ευθύνη των χριστιανών».


Ο Σεβ. κ. Κύριλλος με ενάργεια και θεολογικό λόγο αναφέρθηκε στην αποστολή της Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία υπάρχει στον κόσμο για να φανερώνει τη Βασιλεία του Θεού. Όλα τα άλλα κοινωνικά, πολιτιστικά και φιλανθρωπικά έργα είναι παρεπόμενα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ή να επισκιάσουν τον βασικό μυστηριακό και σωτηριολογικό χαρακτήρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το σχετικό κείμενο των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εξειδικεύοντας τις έξι ενότητές του: Η αξία του ανθρωπίνου προσώπου, περί ελευθερίας και ευθύνης, περί ειρήνης και δικαιοσύνης, η ειρήνη και η αποτροπή του πολέμου, η Ορθόδοξος Εκκλησία έναντι των διακρίσεων και η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως μαρτυρία αγάπης εν διακονία. Ο Σεβ/τος περιέγραψε τις σύγχρονες προκλήσεις της ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, της διάβρωσης και αμφισβήτησης των παραδοσιακών ανθρωπίνων αξιών, του πολιτιστικού και θρησκευτικού συγκρητισμού λόγω της μετατροπής των παραδοσιακών και ομοιογενών κοινωνιών σε πολυσυλλεκτικές κοινωνίες ατόμων λόγω και της έλευσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική ευθύνη των χριστιανών ως συνειδητών μελών του Σώματος της Εκκλησίας. Όπως υπογράμμισε ο Σεβ. κ. Κύριλλος «η απάντηση της Εκκλησίας στις προκλήσεις των καιρών είναι το λειτουργικό ήθος και κατ’ επέκτασιν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο, το οποίο αποτελεί έκφραση της διδασκαλίας της». Τέλος, κατέθεσε  προτάσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων σημερινών προκλήσεων, όπως είναι η αξιοποίηση όλων των μελών της Εκκλησίας και της ποικιλίας των χαρισμάτων όλου του εκκλησιαστικού σώματος, η λειτουργική αναγέννηση, ο εν Χριστώ καταρτισμός των στελεχών και γενικότερα των μελών της Εκκλησίας, η ποιμαντική προσέγγισης της νέας γενιάς κ.α.


Κατά την πρώτη ημέρα, τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό παρουσία του οικείου Ιεράρχου Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της Ο.Α.Κ., αναγνώσθηκε το Μύνημα της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ακολούθησαν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί της τελετής έναρξης. Ομιλητές ήταν ο κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Γκράτς Αυστρίας, με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκφραστής του Ορθόδοξου εκκλησιαστικού φρονήματος» και ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα: «Η Ορθόδοξη Θεολογία πριν και μετά τη Σύνοδο.: Όραμα και πραγματικότητα».
Τη δεύτερη ημέρα μίλησαν  ο κ. Θανάσης Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας και Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη», μέ θέμα: «Ορθοδόξων οδύνες και ωδίνες» και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος με θέμα: «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου γύρω από την αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο: Επίκαιρες προκλήσεις και ευθύνη των χριστιανών», ενώ σημαντική τοποθέτηση έκανε και ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.


Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Προεκτάσεις των αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», αποτελούμενη από τους Δρα κ. Κωνσταντίνο Β. Ζορμπά, Γενικό Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος παρουσίασε την Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επισημαίνοντας την καταδίκη του φονταμενταλισμού ως μη συμβατού με το χριστιανικό μήνυμα αγάπης, τον κ. Ιωάννη Λίλη, Λέκτορα της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (Π.Α.Ε.Α.Κ.), ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της πορείας προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και τη σύνδεσή της με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τον κ. Γεώργιο Στριλιγκά, Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων και Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, ο οποίος παρουσίασε τη μεγάλη συμβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην εκπαιδευτική πράξη, υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα κείμενα και οι αποφάσεις της Συνόδου έχουν μαθησιακό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για το μάθημα των Θρησκευτικών», λόγ? του «οράματος της αναστάσιμης προοπτικής» προς τους μαθητές, οι οποίοι, κατά την Αγίας και Μεγάλη Σύνοδο αποτελούν «φορείς και συνεχιστές μακραίωνης ορθόδοξης παράδοσης». Τέλος, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.