Η εορτή των Θεοφανείων


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκαν την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου τα Άγια Θεοφάνεια. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και ακολούθως τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας. Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή προς την προβλήτα του λιμανιού, όπου ο Σεβ. κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους της πόλεως, τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων και έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα μέσα από καΐκι.


Στο τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος καλωσόρισε και τίμησε τον παριστάμενο νέο κυβερνητικό Βουλευτή Ν. Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη, επιδίδοντάς του μία επετειακή εικόνα της πολιούχου Σητείας Αγίας Αικατερίνης.


Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την τελετή του Αγιασμού των υδάτων παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Πατεράκης και το Δημοτικό Συμβούλιο  Σητείας, ο Βουλευτής κ. Εμμ. Θραψανιώτης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Νικ. Μιχαλάκης, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Πλωτάρχης κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ κ. Γεώργιος Παττακός, ο Διοικητής του Α. Τ. Σητείας Υπαστυνόμος Α΄ κ. Γεώργιος Μάλλιος, ο Υποδιοικητής του Τμήματος Υπαστυνόμος Β΄ κ. Εμμ. Βουτυράκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης και πλήθος Σητειακών.


Στην Ιεράπετρα, ο αγιασμός των υδάτων τελέσθηκε με λαμπρότητα και μεγάλη παρουσία του κόσμου από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος νωρίτερα προέστη στη Θεία Λειτουργία και στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Θ. Καλαντζάκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Παλαγία Πετράκη και Σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, οι Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές της πόλης και πλήθος πιστών.


Ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα έγινε παρουσία των τοπικών Αρχόντων από καΐκι υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράπετρας.

βλέπε βίντεο