Με λαμπρότητα τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Ενορίας Χανδρά

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Ενορίας Χανδρά Σητείας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συντήρησης και ανακαίνισης.


Μετά την τελετή των Θυρανοιξίων ακολούθησε στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, κατά τον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους καί μίλησε κατάλληλα στο εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος Εφημέριοι της περιοχής, ενώ τέθησαν προς προσκύνηση τεμάχια Ιερών Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, τα οποία μετέφερε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης από τον Ιερο Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας, όπου και φυλάσσονται.


Ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο και αναφέρθηκε στις αναστηλωτικές εργασίες που έλαβαν χώρα στο ναό.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Αιδεσιμολ. Πρόεδρο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Χανδρά, απονέμοντας τον δίκαιο έπαινο της Τοπικής Εκκλησίας σε όλους όσοι συνέδραμαν στην στερέωση και εκ βάθρων ανακαίνιση του ναού. Αναφέρθηκε στην αξία της αναστήλωσης των διάσπαρτων εκκλησιών και γενικότερα των σημαντικών εκκλησιαστικών μνημείων του τόπου μας, που αποτελούν μνημεία του Ελληνοθόδοξου πολιτισμού μας και μαρτυρούν την ευσέβεια των προγόνων μας. Τέλος, σημείωσε ότι «Στην Εκκλησία δεν παλιώνει καί δεν χάνεται τίποτα. Αναγεννάται με τη Χάρη του Θεού απ’ την τέφρα ακόμα και τα ερείπια. Η χάρη του Θεού γεννά και αναγεννά τον άνθρωπο και μαζί μ᾿ αυτόν και τα έργα του».


Στην ακολουθία του Αγιασμού των Θυρανοιξίων και στον Αρχιερατικό Εσπερινό που ακολούθησε παρέστη αρκετός κόσμος από την ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα στον οποίο ήταν και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Σητείας κ. Νικόλ. Λατζανάκης.
Ανήμερα της πανηγύρεως, Παρασκευή 1 Ιουλίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Ιερατικό Συλλείτουργο.