Χειροτονία Διακόνου στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας


Την Kυριακή 24 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στην οποία έλαβαν μέρος Εφημέριοι της Ι. Μητροπόλεώς μας, χειροτόνησε σε Διάκονο τον κ. Γεώργιο Μονιό του Νικολάου, απόφοιτο του Εκκλησιαστικού Λυκείου Χανίων και σπουδαστή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.


Ο νεοχειροτονηθείς προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο εκφράζοντας τη βαθιά συγκίνηση, τον φόβο και τον προσωπικό συγκλονισμό που στέκεται μπροστά στη πύλη του ουρανού, το Άγιο Θυσιαστήριο, για να εισέλθει στον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης. Επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τριαδικό Θεό και στην Κυρία Θεοτόκο, διότι αξιώνεται της μεγάλης αυτής χάριτος της Ιερωσύνης, στον χειροτονούντα Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευγένιο, καθώς και σε όλους όσοι τον στήριξαν στην πορεία του προς την Ιερωσύνη.


Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Ευγένιος, αναφέρθηκε στο χάρισμα της Ιερωσύνης. Όπως σημείωσε είναι κορυφαίο χάρισμα του Θεού, το οποίο δώρισε στην Εκκλησία Του, γι᾿ αυτό υπάρχει και λειτουργεί μόνον μέσα στην Εκκλησία. Όσοι το λαμβάνουν εκ του Θεού και εκ της Εκκλησίας το λαμβάνουν. Κι όσοι πάλι το έλαβαν μόνο μέσα στο Θεό και μέσα στην Εκκλησία Του μπορούν να συνεχίσουν να το διατηρούν. Και όσα πράττουν οι φορείς του ιερατικού χαρίσματος μόνον προς δόξαν Θεού και δια τον Θεόν και την Εκκλησία Του πράττουν και ενεργούν. Η επίθεση της χειρός του Αρχιερέως πάνω στο κεφάλι του νέου κληρικού μέσα στη Θεία Λειτουργία με πίστη και προσευχή είναι η Σκέπη του Θεού πάνω στον χειροτονούμενο. Η παρουσία και η φανέρωση της Αγίας Τριάδος, όπου ο Θεός Πατήρ σκεπάζει και επευλογεί, ο Υιός και Λόγος ενεργεί  και αποστέλλει, και το άγιον Πνεύμα χειροτονεί «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας» και δι᾿ αυτού μεταδίδεται η Ιερωσύνη ως πράξη και ενέργεια μεταδοτική των χαρισμάτων και θησαυρισμάτων του ενός Τελεταρχικού Αγίου Πνεύματος. Αρκεί ο ίδιος να αγιάζεται, να αγωνίζεται με τον προσωπικό καθημερινό του αγώνα και συγχρόνως να καλλιεργεί και να αυξάνει το χάρισμα της θείας δωρεάς, δηλ. της Ιερωσύνης, κατά τον λόγο "Μή αμέλει του εν σοι χαρίσματος" (Α΄ Τιμ. 4,14). Έτσι θα αναδειχθεί άξιος λειτουργός του Κυρίου και πρόθυμος, αδιάβλητος και ικανός διάκονος της αγίας Εκκλησίας Του και ευχήθηκε στον νέο Κληρικό πολυχρόνια, δημιουργική και χαρισματική διακονία προς δόξαν Θεού και της Τοπικής μας Εκκλησίας.