Υποδοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου στην Ενορία Καλού Χωριού

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Ενορίας Καλού Χωριού το πρωί του Σαββάτου 19 Νοέμβριου στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, τον οποίο συνόδευαν ο Σεβ. Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Η πομπή με τα αυτοκίνητα που μετέφεραν την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κρήτης είχε αναχωρήσει από την πλατεία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου και έφθασε λίγο μετά τις 11 το πρωί στην πλατεία του Ίστρου της Ενορίας Καλού Χωριού. Με επικεφαλής τον Εφημέριο της Ενορίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλάρετο Ζαχαριουδάκη και τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Α. Ζερβό, οι Καλοχωριανοί υποδέχθηκαν τον Σεβ. Ποιμενάρχη τους   αναφωνώντας «άξιος», ένω νέοι της Ενορίας με παραδοσιακές φορεσιές τον έραιναν με ροδοπέταλα και ο χορός των Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Φουλεδάκη, έψαλε το Απολυτίκιον του Αγίου Χαραλάμπους, «τον Δεσπότην και Αρχιερέα ημών…» και το «πολυχρόνιον» του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός προσφώνησε πρώτος τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, σημειώνοντας ότι «με ιδιαίτερη συγκίνηση σας υποδέχεται το Καλό Χωριό, ένα δυναμικό χωριό του Δήμου Αγίου Νικολάου, στην είσοδο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, απευθύνοντάς σας τα θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια για την επάξια εκλογή σας στον επισκοπικό Θρόνο, γεγονός που σηματοδοτεί μία νέα εποχή συνεργασίας, ενότητας, κοινωνικής προσφοράς και προκοπής για τον τόπο μας. Η ενθρόνισή σας, μας γεμίζει αισιοδοξία, δημιουργώντας μας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ως πνευματικός πατέρας, ως άνθρωπος σεμνός και ταπεινός, με πνευματική ενάργεια, θα περιβάλλετε με στοργή και αγάπη το ποίμνιό σας, πάντα αρωγός στα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας… για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη του τόπου μας» και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο «δύναμη και μακροημέρευση».
Ακολούθησε η προσφώνηση του Πανοσιολ. Αρχιμ.  Φιλάρεου Ζαχαριουδάκη, Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ενορίας Καλού Χωριού, ο οποίος μεταξύ άλλων  σημείωσε τα εξής:
«Σήμερα υποδεχόμαστε τον μέχρι χθες συναδελφό μας, τον συναγωνιστή, τον Κυρηναίο στους πνευματικούς μας αγώνες, τον συμπροχευχητή μας στο ιερό παλλάδιον του καστρομονάστηρου της Παναγίας της Φανερωμένης, της εφόρου και προστάτιδας όλου του Μεραμβέλλου και όλου του νομού Λασιθίου!
Σήμερα υποδεχόμαστε τον μέχρι χθες προεξάρχοντα αλλά και εκλεκτό συνδαιτυμόνα στις ενοριακές δράσεις και συνάξεις της μητροπολιτικής παροικίας του Καλού Χωριού. Σήμερα υποδεχόμαστε τον πρώτο εκ του ιερού κλήρου της θεοσώστου Μητροπόλεως μας, τον μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλό της.
Σήμερα υποδεχόμαστε τον κατά πάντα άξιο της κλήσεως, τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας, τον οποίο ο Θείος της Εκκλησίας Δομήτωρ, με τη άκρα Αυτού αγαθότητα και ευσπλαχνία, απέστειλε σε μας.
[…] Σεβασμιώτατε, στο πρόσωπό σας στηρίζουμε την ελπίδα της εκπλήρωσης, των προσδοκιών, των ονείρων και των οραμάτων όλων μας. Και προπάντων των νέων μας που βιώνουν και αυτοί ημέρες δύσκολες και πλήρεις αγωνίας. Μετά από σήμερα, από την εύσημη αυτή ημέρα της ενθρονήσεώς σας στον ιστορικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, σε κάθε αναίμακτη ιερά μυσταγωγία θα εκφωνούμε με αγάπη και βεβαιότητα το «Εν πρώτοις, μνήσθητι, Κύριε, του Αρχιεπισκόπου ημών Κυρίλλου, ον χάρισαι ταις αγίαις σου Εκκλησίαις εν ειρήνῃ, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα, και ορθοτομούντα τον λόγον της σης αληθείας».
Στη συνέχεια  αντιφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχαρίστησε «από τα μύχια της καρδιάς» του όλους για τους θερμούς λόγους και την οργάνωση της αυθόρμητης και συγκινητικής υποδοχής «στη όμορφη σε φυσικά κάλλη και πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό κωμόπολη του Λασιθίου, το ηρωϊκό Καλό Χωριό, τον Πύργο και το Ίστρο, που αποτελεί την πύλη εισόδου, την αυλόπορτα, της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην οποία η χάρη του Αρχιποίμενος Χριστού ενεπιστεύθη στην ελαχιστότητά μου να διαποιμάνω. Σας γνωρίζω και με γνωρίζετε πολλά χρόνια, αφού η πρόνοια του εν Τριάδι Θεού ευδόκησε να υπηρετώ στον ευλογημένο αυτό τόπο της Κρήτης, το όμορφο Λασίθι, όλα τα χρόνια της ιερατικής διακονίας μου, και να συνεργασθώ μαζί σας για την προαγωγή και την πνευματική πρόοδο της Ενορίας σας, που χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του αγαπητού σας Εφημερίου π. Φιλαρέτου αποτελεί πρότυπο Ενορίας. Μπορεί το Καλό Χωριό να ανήκει διοικητικά στον κοσμοπολίτικο Δήμο Αγίου Νικολάου, όμως πνευματικά ανήκει στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και μάλιστα αποτελεί κόσμημα πολύτιμο και ακριβό στολίδι της».
Στην υποδοχή του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου στην Ενορία Καλού Χωριού παρέστησαν, εκτός από τον Δήμαρχο Αγ. Νικολάου κ. Α. Ζερβό, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμ. Θραψανιώτης, η Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αφροδίτη Βαρκαράκη, ο Διοικητής του Α.Τ. Αγίου Νικολάου Αστυνόμος Α΄ κ. Σταύρος Σπανουδάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου Αστυνόμος Α΄ κ. Πέτρος Ζερβάκης, ο πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημ. Κουνενάκης, , ο πρώην Βουλευτής κ. Ιω. Κουνενός, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Μιχ. Σγουρός, ο Πρόεδρος κ. Μιχ. Μανδουράρης και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Καλού Χωριού, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Μιχ. Κλώντζας και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

βλέπε βίντεο