«Ορθοδόξως περιπατείν»: Εντυπωσίασε η ομιλία της Κυριακής της Ορθοδοξίας
στον Ι. Μ.  Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας

Το βράδυ της Α´ Κυριακής των Νηστειών, 5 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεραπέτρας, η πρώτη ομιλία της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με το επίκαιρο θέμα: «Ορθοδόξως περιπατείν».
Προηγήθηκε η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, και τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου.    
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος παρουσίασε τον ομιλητή,  Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τον οποίο  ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία στο Γραφείο της Αρχιγραμματείας της Ι. Επαρχ. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κατά τα προηγούμενα χρόνια, και γιατί μετέφερε από τη Μονή της μετανοιάς του, της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου, το ιερό λείψανο του  Οσίου Θεοδοσίου προς προσκύνηση και ενίσχυση του εκκλησιάσματος.


Ο ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρόσκληση και τα καλά λόγια του, υπογράμμισε με θεολογικό και συνάμα απλό και γλαφυρό λόγο ότι η Ορθοδοξία είναι αλήθεια, αυθεντικότητα και βίωμα και όχι δήθεν τήρηση εξωτερικών τύπων ή ιδεολόγημα. Είναι, κατά το Ευαγγέλιο της ημέρας μια διαρκής πρόσκληση και πρόσκληση «έρχου και ίδε», δηλαδή συνεχές κάλεσμα προσωπικής γνωριμίας και προσωπικής σχέσης με τον Χριστό, που οδηγεί στην εσωτερική χαρά, σε αλληλοπεριχώρηση και συγ-χωρητικότητα όλου του κόσμου.
Όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του η Μεγ. Τεσσαρακοστή σκελετώνει όλη την Ορθόδοξη πνευματικότητα, που είναι οδός ασκήσεως, η οποία, κατά τον άγιο Ισαάκ τον Σύρο είναι «η μητέρα του αγιασμού». Αυτός ο πνευματικός αγώνας και η άσκηση δεν έχει καμία σχέση με την ηθικολογία και την αρετολογία, που έχουν ανθρωποκεντρική διάσταση, δεδομένου ότι χωρίς τον πόνο του Σταυρού δεν βιώνεται η χαρά της Αναστάσεως. Επίσης ο π. Πρόδρομος αναφέρθηκε στον μυστηριακό χαρακτήρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην ιερότητα και τη μοναδική αξία του ανθρωπίνου προσώπου, καθώς και στην οικουμενική προοπτική της Ορθοδοξίας, επισημαίνοντας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγεται και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Τέλος, ευχήθηκε όλοι να πραγματώσουμε τον σκοπό του «Ορθοδόξως περιπατείν», που δεν είναι άλλος από την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ευχαρίστησε από καρδιάς τον ομιλητή για τον ζωντανό, καθαρό και ανυπόκριτο λόγο του και ανακοίνωσε ότι ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Β΄ Κυριακής των Νηστειών 12/3 θα τελεσθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας με ομιλητή τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Κρήτης κ. Γεώργιο Στριλιγκά, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», ενώ κατά τη διάρκεια της ακολουθίας θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.
Κατά τον Αρχιερατικό Εσπερινό και στην ομιλία που ακολούθησε παρέστη σύσσωμος ο ιερός Κλήρος της περιοχής, ιεροψάλτες και πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Πετάσης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης.

βλέπε βίντεο

 

βλέπε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ