Ο εορτασμός της εθνικής επετείου
της 25ης Μαρτίου 1821

Με ξεχωριστή λαμπρότητα, επισημότητα και εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκε το Σάββατο 25 Μαρτίου η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 στην πόλη της Σητείας. Η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Σητείας κ. Κοντεμενιώτη Φειδία με θέμα: «Η Συμβολή Κρητικών και Κυπρίων στον Αγώνα του 1821», ενώ τιμές απέδωσε άγημα του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας.


Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων, η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκη, τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Γ. Γουλιδάκη, την Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Σητείας κ. Ελένης Πλατανάκη, τον Διοικητή του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχο κ. Εμμανουήλ Πάνου, τον ο Α΄ Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου κ. Εμμ. Καζαμία, τον Λιμενάρχη Υποπλοίαρχο κ. Γ. Παττακό, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Π. Καπετανάκη, μαθητές των Σχολείων, μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Πρόεδρο των Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.) Σητείας κ. Ε. Αμυγδαλιού, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξ. Αλεξάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Χαρ. Σπυριδάκη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συν/σμού Σητείας και από εκπροσώπους άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων. Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η παρέλαση στην οποία έλαβαν η Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας, οι Εθελόντριες Νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού, το Λύκειο Ελληνίδων, Σχολές παραδοσιακών χορών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Επαρχίας Σητείας, οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Α.Κ.) Σητείας, τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και προσκοπικές ομάδες και τέλος οι Σμηνίτες του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου.


Στην Ιεράπετρα, η επίσημη Δοξολογία για την εθνική εορτή εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πορφυρίου Αγγελάκη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο. Συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος της πόλεως. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων, και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο κ. Θεοδ. Καλατζάκη, τον Βουλευτή Ν. Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκη, τον Δ/κτή της Πολεμικής Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου κ. Γ. Καθεκλάκη, εκπρόσωπο του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, τον Δ/κτή του Αστυν. Τμήματος κ. Κων/νο Τζαγκαράκη, τον Λιμενάρχη Ιεράπετρας κ. Ιω. Παπαδάκη, Αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας και από εκπροσώπους των Αναπήρων Πολέμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ομιλία από τον Αντιπρόεδρο της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Γεωργαλάκη, και τέλος η καθιερωμένη παρέλαση.