Το Εννεάμηνο Μνημόσυνο
του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης & Σητείας κυρού Ευγενίου


Μέσα σε κλίμα ιερής συγκίνησης τελέσθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Εννεάμηνο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.


Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και στη συνέχεια τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και  Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματέας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πανοσιολ. Κωδικογράφος Αυτής Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Γοργολαΐνη Ηρακλείου Αρχιμ. Αρσένιος Σαλούστρος, Κληρικοί εκτός Μητροπόλεως, οι Αιδεσ/τοι Αρχιερατικοί Επίτροποι των έξι Αρχιερατικών Περιφερειών και πλειάδα Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι άλλοι Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές και πλήθος πιστών.


Μετά το πέρας της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Εννεάμηνο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, στο οποίο έλαβαν μέρος οι τρείς Σεβ. Αρχιερείς και όλοι οι συλλειτουργήσαντες Κληρικοί. 


Μετά την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ.  Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, που όδευσε οδόν μακράν και προέστη της Ιεράς Μυσταγωγίας, και την εκλεκτή συνοδεία του, τον όμορο και αγαπητό Ιεράρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, καθώς και τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τον ευσεβή λαό, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του μακαριστού Προκατόχου του, του πολύκλαυστου, πρόωρα θανόντος και σήμερα «εν χώρα ζώντων» αναπαυομένου αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, ευχήθηκε δε ο μακαριστός Ποιμενάρχης να συνεχίσει να δέεται για όλους μας από το υπερουράνιο Θυσιαστήριο.


Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή προς τον Επισκοπικό παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, όπου στον τάφο του αειμνήστου Αρχιερέως, που βρίσκεται στην κρύπτη του ιερού ναού, τελέσθηκε Τρισάγιο επί του τάφου από τους συλλειτουργούντες Σεβ. Αρχιερείς και τον ιερό Κλήρο.

 


Ακολούθησε καφές για όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής.


Στην τριασαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Εννεάμηνο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ευγενίου παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Σήφης Αναστασάκης και Νικ. Χριστοφακάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλ. Νταραράς, ο  Αντιδήμαρχος κ. Γ. Ασπραδάκης, ο πρ. Αντιδήμαρχος κ. Εμμ. Φραγκούλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο τέως Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανούλ Πετάσης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Κουνενός και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και συλλόγων και  πλήθος κόσμου.